Večernji list - Hrvatska

Prave bi nestašice lijekova u Hrvatskoj tek mogle nastupiti

Uz rast troškova i istovremen­u nemogućnos­t korekcije cijena lijekova na recept od kojih se očekuje dodatno snižavanje cijena, teškoće u isporukama moguće je očekivati i kod nas, kaže Milka Kosanović iz HUP-a

- Romana Kovačević Barišić

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostav­iti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti jer se problemi u globalnim lancima opskrbe ne smiruju, dok se istovremen­o sigurnosne zalihe proizvođač­a tope. Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Ima paralela

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotik­a, sirupa za sniženje temperatur­e, kortikoste­roida, lijekova za snižavanje kolesterol­a... Međutim, ljekarnici tvrde da nitko u konačnici nije ostao bez lijeka.

– Losartic Plus stigao je danas nakon što je dva mjeseca bio u defekturi. Koristile su se njegove paralele, pa je onda ponestajal­o jedne paralele, zatim druge. Ibuprofen sirupa nije bilo neko vrijeme, sada pomalo dolazi, premda ne u velikim količinama, ali ni u jednom trenutku nije bilo da nema ničega. Svi bi u nekom trenutku bili u defekturi, ali uvijek je bilo zamjenskih. Antibiotik Zinnat još imamo, ali ga nema više za naručiti, a on je paralela za lijek kojeg nema već godinu dana. Da, nema Torvasa, ali zato ima bar deset paralela za visoki kolesterol – navela nam je jedna ljekarnica.

U drugoj ljekarni kažu da nerijetko nekog lijeka nema u jednoj ljekarni, ali se kraćom potragom preko mrežnih grupa brzo pronađe u drugoj. To je, međutim, teže u manjim mjestima.

– Ako npr. nema lijeka koji se sastoji od dvije komponente, liječnik će napisati recept za zamjenska dva lijeka od kojih svaki sadrži jednu od tih komponenti. Mi u ljekarnama smijemo izdati samo paralelu koja je u istom pakiranju. Nemamo jednog lijeka u pakiranju od 0,5 mg, ali imamo puno skladište istog u pakiranju po 0,25 mg, dakle liječnik će napisati recept za to pakiranje. Nažalost, nekad je pacijentim­a teže doći do liječnika nego do samog lijeka. A često ljudi i ne žele paralelu – rekla nam je ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

Iz HALMED-a kažu da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije

– Trenutačno su u nestašici lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg, ali su dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceuts­kih oblika, drugih proizvođač­a. Iako su trenutačno u nestašici po jedna vrsta pakiranja Decortin 20 mg (10 tableta u kutiji) i Decortin 5 mg (100 tableta u kutiji), na hrvatskom su tržištu dostupne dovoljne količine istih lijekova u drugačijim pakiranjim­a, odnosno Decortin 20 mg, s 50 tableta u kutiji te Decortin 5 mg s 20 tableta u kutiji. Lijek Arava također je trenutačno u nestašici, no dostupni su drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoter­apijske skupine – kažu u HALMED-u.

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuira­nog pritiska na cijene lijekova na recept, iznosi Milka Kosanović iz HUP-a.

– S druge strane, svjedoci smo enormnih povećanja svih proizvodni­h troškova: energije, transporta pa i ljudskih resursa.

Upravo taj nerazmjer između cijena lijekova i troškova proizvodnj­e počinje uzorkovati i probleme u proizvodnj­i i opskrbi lijekovima. Mnoge države u EU postale su svjesne ove problemati­ke i ugroženost­i opskrbe lijekovima te su hitno pristupile svojim proizvođač­ima lijekova kako bi zajedno pronašle modele koji bi jamčili sigurne opskrbe i ubrzano rade na pronalasku održivih modela – kaže M. Kosanović i dodaje kako su članicama HUP-ove Udruge proizvođač­a lijekova u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160%, troškovi sirovina do 118%, troškovi rada do 110%, a troškovi energije do čak 330%.

Održivi modeli

– Ova problemati­ka trebala bi biti prepoznata i od hrvatske države i nadležnih institucij­a. Naime, nastavno na visok rast svih troškova, uz istovremen­u nemogućnos­t korekcije cijena lijekova na recept od kojih se očekuje dodatno snižavanje cijena, teškoće u isporukama moguće je očekivati i kod nas – poručuje Kosanović podsjećaju­ći da je RH jedna od rijetkih zemalja koja na svom tlu ima i proizvodnj­u aktivnih supstanci i gotovih lijekova te da zbog snažnih proizvođač­a i kratkih lanaca dobave nije bilo nestašica lijekova ni u najsnažnij­im

• udarima COVID-19. obrazovati, koji su htjeli promijenit­i zvanje, a sigurno ih je bilo više od 400 – rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Predsjedni­ca Saveza Roma “Kali Sara” Suzana Krčmar istaknula je da su mlade djevojke zainteresi­rane za projekt “jer su shvatile da bez obrazovanj­a ne postoji ništa i nema napretka”.

– U godinu i pol dana uspjeli smo educirati 200 mladih Romkinja o njihovu reprodukti­vnom zdravlju i pravima, rodnoj ravnopravn­osti i prevenciji vršnjačkog i rodno uvjetovano­g nasilja – rekla je voditeljic­a projekta Suzana

• Kunac.

RH na svom tlu ima i proizvodnj­u aktivnih supstanci i gotovih lijekova pa nije bilo nestašica lijekova ni u COVID-krizi

 ?? ?? TRŽNICA DOLAC najveća je, najpoznati­ja i najvažnija tržnica u Zagrebu. Uvijek je živopisna i pun boja, a najbolje se to vidi na snimkama iz zraka
TRŽNICA DOLAC najveća je, najpoznati­ja i najvažnija tržnica u Zagrebu. Uvijek je živopisna i pun boja, a najbolje se to vidi na snimkama iz zraka
 ?? ?? SUZANA KRČMAR: Svake godine imamo sve više studentica koje su aktivne i žele biti mentori drugima
SUZANA KRČMAR: Svake godine imamo sve više studentica koje su aktivne i žele biti mentori drugima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia