Večernji list - Hrvatska

Dodatne povišice svima osim onima koji su za mirovinu odradili puni radni vijek

- Ljubica Gatarić

Više od pola milijuna umirovljen­ika dobit će u veljači veću mirovinu, i to 3% za korisnike najniže mirovine i 10% za korisnike obiteljski­h mirovina. U srpnju će im se s izvanredni­m povišicama pridružiti i korisnici mirovina po posebnim propisima, očekuje se njih oko 96 tisuća, te će im u srpnju mirovina porasti 5%, a od početka iduće godine još 5 posto. Povrh tih izvanredni­h povišica za pojedine skupine umirovljen­ika, očekuje se i redovito usklađivan­je mirovina prema inflaciji i plaćama za sve umirovljen­ike, prvo od travnja i drugo od rujna.

Umirovljen­ici s manjim mirovinama mogli bi očekivati i dodatne inflacijsk­e jednokratn­e isplate, kakve su dobivali prošle godine! Andrej Plenković je kao premijer pokazao veliki senzibilit­et prema umirovljen­ičkoj populaciji te je u više navrata povećavao mirovine mimo uobičajeno­g usklađivan­ja.

No, vrijedi napomenuti da te dodatne povišice nisu dobili jedino umirovljen­ici čije su mirovine potpuno pokrivene uplatama doprinosa, odnosno ljudi koji su uredno odradili cijeli radni vijek te otišli u mirovinu nakon što su navršili propisanu dob. Samo je trećina takvih umirovljen­ika u sustavu koji je premrežen silnim izuzecima i doplatama! Mirovinu po posebnim propisima trenutačno prima oko 185 tisuća osoba, među kojima je oko 71.000 branitelja. Drugu najveću skupinu čini oko 57.000 osoba koje su ispunile sve uvjete za mirovinu prema općem propisu, ali su dobili dodatke na svoju ‘radničku’ mirovinu ovisno o tome koliko su dana sudjeloval­i u obrani zemlje. Preostalih 55.000 su djelatne vojne osobe, bivši policajci, vatrogasci, političari, akademici, rudari, partizani, domobrani, politički zatvorenic­i... Svima koji su 2010. imali mirovinu veću od 3500 kuna država je uzela 10% kriznog poreza koji se konačno ukida. Što je još gore, svima iz te kategorije umirovljen­ika čija je mirovina tada bila ispod 3500 kuna, ali je zbog usklađenja naknadno došla do granice od 3500 kuna, država je i kasnijih godina uzimala, a i ove će uzeti, 10 posto na ime kriznog poreza iz 2010. Slično su prolazile i djelatne vojne osobe te policajci prema sličnom kriznom zakonu iz 2002.

Hrvatska je u ovu godinu ušla s 1,227.000 umirovljen­ika, oko 5000 umirovljen­ika manje nego prošle godine. Prosječna starosna mirovina iznosila je u siječnju 408 eura, invalidska 308 eura, a obiteljska 306 eura.

Ukupan broj umirovljen­ika pada zbog pojačane smrtnosti. Lani je umrlo 55 tisuća umirovljen­ika, ipak manje za pet tisuća u odnosu na 2021., ali je i dalje bilo oko 7000 umrlih

pandemije.• više nego 2019. prije

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia