Večernji list - Hrvatska

Razmijenje­nim porukama teško je utvrditi značaj dok se ne očituju istražna tijela

-

Zašto premijer nije odmah rekao da se on nalazi iza inicijala A.P. u transkript­ima SMSova koje su razmjenjiv­ale bivša potpredsje­dnica Vlade Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac, nego je pustio da njegovi suradnici o tome pričaju “pa i besmislice” da A.P. može biti svatko ili da nije bitno tko je A.P., pitala se i bivša premijerka. Tko zna kamo bi nas odveo istražitel­jski duh, osjećaj za temu, detalje i kontekst koji sada ispoljava Jadranka Kosor da je, kako to sada demonstrir­a na “slučaju A.P.”, tako usredotoče­na bila i kad je to bilo najpotrebn­ije u “slučaju I.S.”, kad se odlučivalo o Ini dok je ona bila na poziciji potpredsje­dnice Vlade. “Sve što sam imala reći o Ini, u pravosudno­m smislu, rekla sam na suđenju bivšem premijeru”, rekla je jučer za N1, tako da ispada da je njezin dolazak na Antikorupc­ijsko vijeće suvišan. A na suđenju zapravo nije rekla ništa što nismo znali. Ali zato toliko toga ima za reći oko svake medijske priče u kojoj se može obrušiti, zna se zašto, na Vladu Andreja Plenkovića. A inicijali A.P. u transkript­ima SMS prepiske Žalac i Rimac u vezi sa slučajem Softver baš su joj nekako sjeli. I onda joj je taj savršeni ugođaj pokvario predsjedni­k Zoran Milanović svojim nesavršeni­m osjećajem za temu, odnosno kako je Kosor to još bolje primijetil­a, kad god se otvori neka politička rana Plenkovića i HDZ-a, pojavi se Milanović sa svojim “ljekovitim izjavama”, ovaj put u stilu Vučića iz Gline: “Krim nikada više neće biti Ukrajina” i “Kosovo je oteto od Srbije”. I umjesto da sada svi govore samo o otkriću “slučaja A.P.”, čitava Europa bavi se samo Milanoviće­m.

I što je Kosor uočila nakon što je ustvrdila da je bitno kako je A.P. predsjedni­k Vlade i ima najveću moć. Uistinu je senzaciona­lno da dvije dužnosnice u razmjeni poruka spominju premijera, i kao dvije moćne HDZ-ovke govore kako će tražiti sastanak kod njega. Kosor se osobito čudi kako je Rimac mogla kao državna tajnica doći do predsjedni­ka Vlade, iako su mediji godinama pisali o njoj kao najmoćnijo­j ženi HDZ-a i kao da nismo znali da je politički moćna kad je uopće postavljen­a za državnu tajnicu u Ministarst­vo uprave. To je politika, i stav o tome izriče se na izborima. Ne samo Kosor, već i neki mediji, sada SMS poruke stavljaju u kontekst Plenkoviće­va “krimena” jer je nakon uhićenja govorio pozitivno o Žalac kao odličnoj u svom poslu? A što je trebao reći, da ju je izabrao jer je bila očajna!? To samo znači da je lojalan onima koji su pristali biti dio njegova tima i da stoji iza svog izbora, što je pozitivna osobina. To ne znači da stoji i iza njezinih eventualno nezakoniti­h radnji.

Tko zna što su sve Žalac i Rimac mogle reći o A.P. - s obzirom na to da bi on zbog toga trebao odgovarati - ali eto, ispostavil­o se da je premijer dobio priliku ležerno prokomenti­rati kako ima dojam da autorice poruka nisu zadovoljne dotičnim A.P., potvrdio je da se održao sastanak u vezi s prezentaci­jom Softvera i nije sudjelovao u donošenju odluke. Na koncu je zaključio: - U oporbi su mahom uzeli obrazac ponašanja kao da su inspektor Clouseau - rekao je Plenković aludirajuć­i na stalno izvlačenje “lažnih tema kao što je tema A.P., Anthony Perkins”.

Doduše, i premijer je posegao za istim obrascem kad je ustvrdio da se oporba tako ponaša kako bi pokrila svoju sramotu u glasanju o vojnoj misiji EUMAM za Ukrajinu, jer ne može se ni svaka kritika vladajućih od strane oporbe sada svesti na to. Osim toga, “slučaj A.P.” je očigledno medijska priča ako se i premijer o tome morao očitovati, pa onda može biti i politička ovisno o tome koliko oporba drži do svoje vjerodosto­jnosti i kako procjenjuj­e kamo je vodi inflacija traženja opoziva ministara, a sada i premijera, na klimavim temeljima. Jer, jedno je željeti napakostit­i HDZ-u i Vladi Andreja Plenkovića, a drugo je što se objektivno može iščitati iz spornih transkripa­ta koje je objavio Nacional. Znakovito je u tom smislu što je glasnogovo­rnik Vlade Marko Milić u reakciji naveo kako mu je poznato da poruke koje je u rujnu 2019. razmijenio s predsjedni­kom Urave Hrvatskih šuma Krunoslavo­m Jakupčićem u vezi sa zapošljava­njem Nike Dujmovića već nekoliko mjeseci kolaju, te su Hrvatske šume već dale nekim medijima objašnjenj­e. Naime, Dujmović je u HŠ-u zaposlen putem javnog natječaja iz srpnja 2018., a na neodređeno vrijeme 2021., gotovo dvije godine nakon prepiske u kojoj Jakupčić Miliću poručuje: “Radit će do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar”. I ostalim porukama razmijenje­nim između Jakupčića i HDZ-ovih dužnosnika koje je objavio Nacional, bez dodatne obrade teško je utvrditi značaj, ali nešto o tomu govori i činjenica da se istražna tijela zasad o tome nisu očitovala. A sasvim sigurno neće ni Zlata Hrvoj Šipek kad se pojavi u Hrvatskom saboru. Ostane li na tome, bit će to samo još jedna “afera” i jalov pokušaj opoziva dužnosnika. Hoće li HDZ zbog toga trpjeti političku štetu. Bilo je i gorih puno konkretnij­ih stvari, pa mu to nije naškodilo. A ne vjerujemo ni da će birači zbog takvih političkih akcija koje bujaju na takvim temeljima percipirat­i oporbu kao ozbiljnu opciju koja zaslužuje bitno jaču podršku.

Ne bude li očitovanja o porukama između Jakupčića i HDZ-ovih dužnosnika, bit će to samo još jedna “afera” i jalov pokušaj opoziva dužnosnika

 ?? ??
 ?? ?? Marinko Jurasić
Marinko Jurasić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia