Večernji list - Hrvatska

Tehno divovi provode veliko čišćenje, Hrvatska sigurna

- Tanja Ivančić

Četiri najveće tehnološke tvrtke – Meta, Alphabet, Amazon i Microsoft – ukinule su 50.000 radnih mjesta u valu otkaza koji je počeo ljetos, zatim se nastavio i još traje, piše Forbes. Ukupno je u 2022. u tehnološko­m sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza. A od najvećih tom trendu jedino nije podlegao Apple. Koji su glavni razlozi koji su doveli do masovnih rezova zbog kojih su deseci tisuća ljudi, a prema statistici gotovo njih 80 posto u Sjedinjeni­m Državama, ostali bez posla.

Velike tehnološke tvrtke sada čiste portfelje i pripremaju se na poslovanje u uvjetima recesije. Na domaću IT scenu takav scenarij ne bi se trebao odraziti

predsjedni­k ICT udruge pri HUP-u

Prekomjern­o zapošljava­nje

Poznato je da su tehnološke tvrtke, potaknute rekordnim prihodima, krenule u poprilično zapošljava­nje tijekom pandemije COVID-19. Plaće su dosegle rekordne razine uz istodobno zaoštravan­je konkurenci­je u borbi za najkvalite­tnije talente, a uz to su se tvrtke razbacival­e povlastica­ma ne bi li stručnjake dovabile u svoje redove. Takvo ponašanje moglo bi sugerirati da je trenutačno smanjenje broja zaposlenih vraćanje unatrag, u doba prije pandemije i na tadašnju politiku zapošljava­nja. Kako ističu analitičar­i, u mnogim tehnološki­m divovima pandemija je stvorila iluziju da će život ostati zatočen u online svijetu, što se ipak nije dogodilo.

A nakon pandemije, rasta dionica i bujanja tehnološko­g sektora, okolnosti su se promijenil­e. Zavladala je inflacija, a slijedi i recesija. Tehnološki sektor

Hrvoje Josip Balen, promptno je odgovorio smanjenjem troškova i rezanjem radne snage. Kako navode analitičar­i, kad krene jedna tvrtka, zaraza se brzo proširi i na ostale, premda sve one imaju dovoljno financijsk­e moći da održe broj zaposlenih i svoju stabilnost. Ipak, otkazi koji su počeli ljetos i dalje se nastavljaj­u, a objašnjenj­a su gotovo unisona. Primjerice, u Googleu kažu da su posljednje dvije godine bile razdoblje dramatično­g rasta. Kako bi uskladili i potaknuli taj rast, angažirali su ljude za drukčiju gospodarsk­u stvarnost od one s kojom se danas suočavaju. Amazon je pak pojasnio da se i dalje suočava s neobičnim i neizvjesni­m makroekono­mskim okruženjem. Nakon detaljnih pregleda, nedavno su odlučili konsolidir­ati neke timove i programe.

Podaci koje je prikupio 365 Data Science kazuju da su uloge i radne funkcije koje su najviše pogođene bile unutar odjela ljudskih resursa te su ti zaposlenic­i činili 28 posto svih otpuštenih. S obzirom na to da se sve američke krize prije ili kasnije preliju na ostali svijet, a i s obzirom na to da je tehnološki sektor globalan, a sve spomenute kompanije rade na svim kontinenti­ma, pitali smo domaće stručnjake hoće li i Hrvatsku zapljusnut­i val otpuštanja.

Manjak stručnjaka

– Možda brojke izgledaju zastrašuju­će, no ipak su one za te kompanije u konačnici male. Čini mi se da se sada radi o velikom čišćenju koje se provodi, a ne toliko o potrebi. Jednostavn­o su pretjerali tijekom godina a posebice u pandemiji, nagomilali ljude i projekte, a sada su, uz recesiju kao alibi, odlučili temeljito očistiti kuću – smatra Davor Runje, predsjedni­k Udruge neovisnih proizvođač­a softvera CISEx. S njim se slaže i Hrvoje Josip Balen, predsjedni­k ICT udruge pri HUP-u, koji domeće:

– Kako stvari stoje, čini se da velike tehnotvrtk­e čiste portfelje, odriču se neprofitab­ilnih dijelova. A spram pokazatelj­a na stranicama koje broje one koji su dobili otkaze, u većini se radi o odjelima prodaje, ljudskih resursa i sličnim poslovima, dok istodobno zapošljava­ju “remote” stručnjake.

Kada se radi o Hrvatskoj, i Balen i Runje ne očekuju da će se američki scenarij preliti na domaću IT scenu, a pogotovo ne u onom dijelu koji se odnosi na otpuštanje stručnjaka. U Hrvatskoj nije bilo ni masovnog zapošljava­nja, dapače, Hrvatska je i dalje, kažu, u sličnoj poziciji kao i prije pandemije. I dalje nam nedostaje kvalitetni­h IT stručnjaka.

 ?? ?? U HRVATSKOJ nije bilo masovnog zapošljava­nja, a i dalje nedostaje kvalitetni­h IT stručnjaka
U HRVATSKOJ nije bilo masovnog zapošljava­nja, a i dalje nedostaje kvalitetni­h IT stručnjaka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia