Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo premjestio mons. Ivana Štironju iz Kotora u Poreč

-

Papa Franjo nakon gotovo dvije i pol godine odlučio je imenovati novoga porečkoga i pulskoga biskupa pa u Poreč iz Kotora dolazi dosadašnji kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je u Kotor došao iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nikome nisu bili poznati razlozi tolikog odugovlače­nja s imenovanje­m novoga porečko-pulskog biskupa pa se među istarskim klerom javila svojevrsna nervoza i frustracij­e, jer biskupija nije imala biskupa, premda je njome iz Splita i dalje upravljao kao administra­tor novi splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša, koji je prije toga bio istarski biskup i došao je u Istru nakon afere Dajla.

– Danas se čitava naša Porečka i Pulska biskupija raduje i slavi jer je Sveti Otac providio novoga pastira za ovu mjesnu Crkvu u osobi mons. Ivana Štironje, dosadašnje­ga kotorskog biskupa – rekao je jučer mons. Kutleša, zahvalivši svima na svojih osam godina biskupstva u Istri.

– S krajnjeg juga Jadrana dolazim na krajnji sjever. Te divne krajeve povezuje more koje nas osvježava, zbližava i obogaćuje, otvara nam vidike, putove i nova odredišta. No, ima nešto još jače i čvršće, povezuje nas vjernike, bolje rečeno – ima Netko tko nas čvrsto veže i utišava oluje na moru života. To je Isus koji nam je ostavio Crkvu ujedno i kao vrata Kraljevstv­u Nebeskom – rekao je opraštajuć­i se od Kotora mons. Štironja i dodao:

– Stojeći pred novim odredištem, moram priznati da kao čovjek osjećam pomalo strah, no vjera u providnost i vodstvo Duha Svetoga ulijeva mi nadu da Bog, koji preko Crkve poziva, daje i snagu svima onima koji u njega vjeruju i pristupaju mu s ljubavlju. (dp)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia