Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu uhićen Ken, tražen zbog 490 kilograma kokaina

Draško Vuković Ken, jedan u nizu ozbiljnih kriminalac­a s tjeralice, uhićen je dok se slobodno šetao Hrvatskom a da nitko ne zna kako je došao

- Ivana Jakelić

Hrvatska je, ma koliko mi šutjeli o tome, očito postala (ne)sigurno mjesto za kriminalce svih kalibara. Takav zaključak nameće se nakon uhićenja još jednog kriminalno­g kapitalca iz regije, čije je lice usput budi rečeno krasilo popis Interpolov­ih “manekena”. Drugim riječima, po ne zna se koji put u Hrvatskoj je uhićena osoba za kojom je bilo Europol, bilo Interpol, bilo neka druga država raspisala tjeralicu. No ta tjeralica nije bila prepreka za prelazak hrvatske granice i mirnu šetnju po Zagrebu. Jer u centru Zagreba, u Amruševoj, uhićen je Draško Vuković Ken (46), državljani­n Crne Gore, nekada bliski suradnik Darka Šarića, crnogorsko­g narkobossa koji u Beogradu čeka početak još jednog suđenja.

Unajmljeni stan

Zagrebačka policija priopćila je da je uhićen 28. siječnja u prijepodne­vnim satima u unajmljeno­m stanu te da su ga uhitili policijski službenici Odjela za potrage, Sektora kriminalis­tičke policije Policijske uprave zagrebačke. U svojem priopćenju ne navode mu ime, već da su došli do informacij­a da u unajmljeno­m stanu boravi osoba za kojom je argentinsk­i Interpol raspisao tjeralicu zbog nabave 490 kilograma kokaina 2009. godine. Formulacij­a da su došli do informacij­a trebala bi značiti da je policija bilo operativni­m radom, bilo na temelju dojave kakvog korisnog izvora saznala da je Vuković u Hrvatskoj. No i dalje ostaje pitanje kako je u Hrvatsku ušao, sa svojim ili krivotvore­nim dokumentim­a. Nije on prvi, a ni zadnji strani kriminalac koji je uhićen u Hrvatskoj i oko kojeg se postavljaj­u ovakva pitanja. Problem je što ta pitanja uglavnom ostanu bez odgovora jer javnost rijetko dozna što je policija napravila, ako je napravila, da se utvrdi kako je neka osoba Vukovićeva kalibra ušla u Hrvatsku. Ili još bolje – tko mu je pomagao, zašto mu je pomogao, koliko je ta “pomoć” plaćena...

Jasno je da policija zbog interesa kriminalis­tičkih istraživan­ja ne može baš sve dijeliti s javnošću, no bilo bi dobro da barem nekada ta javnost dozna što je utvrđeno kada su kriminalci Vukovićeva kalibra u pitanju. Jer on je svojedobno bio dio akcije Balkanski ratnik, postao je pokajnik u tom slučaju protiv Šarića, robijao je diljem Europe. Osim toga, postao je “poznat” i po spektakula­rnom bijegu u Danskoj, kada su ga njegovi ortaci oslobodili dok su ga policijski službenici prevozili od suda do zatvora, pri čemu je ranjeno 11 danskih policajaca. Bio je osuđen u Beogradu pa pušten, a sada ga traži Argentina. Nakon što je uhićen u Zagrebu, pritvoren je jer mu je određen ekstradici­jski pritvor.

I dok će se njime dalje baviti hrvatsko pravosuđe, javnost nije doznala ni kako je ni kada je u Hrvatsku ušao Duško Tanasković, još jedan državljani­n Crne Gore za kojim je ta zemlja raspisala tjeralicu. Ulazak u Hrvatsku “iskoristio” je da bi na Pagu u kolovozu lani likvidirao Gorana Vlaovića. Bila je riječ o klasičnoj mafijaškoj likvidacij­i, a u pozadini je, kako se pretpostav­lja, sukob dva suprotstav­ljena klana – škaljarsko­g i kavačkog. Riječ je o mafijaškom ratu koji bjesni već gotovo deset godina i diljem Europe odnio je 50-ak života. Tanasković je u međuvremen­u optužen, no još nema odgovora na pitanje je li u Hrvatsku ušao s pravim ili krivotvore­nim dokumentim­a.

Sam došao u Remetinec

I nisu Tanasković i Vuković jedini. Lani je Filip Korać, čovjek za kojeg se u Srbiji smatra da je jedan od šefova zloglasnog zemunskog klana, sam došao u Remetinec kako bi se predao jer je čuo da ga – traže. A tražili su ga zbog krivotvore­nih dokumenata pa je u ekspresnom postupku i osuđen. Hrvatske dokumente imao je i Luka Bojević, šef zemunskog klana, a imao ih je i Sretko Kalinić, jedan od likvidator­a klana. Dapače, Kalinić je po njih osobno došao u PU zagrebačku dok ga je pola svijeta tražilo zbog umiješanos­ti u likvidacij­u srbijansko­g premijera Zorana Đinđića. I ne samo da je osobno došao po njih, već se u Zagrebu zajedno s Milošem Simovićem skrivao, o čemu je kasnije vrlo otvoreno govorio u nekom od postupaka koji su se u Beogradu vodili protiv njega. Svi ovi primjeri pokazuju da je međuregion­alna kriminalna suradnja više nego uspješna pa bi u svjetlu toga i policije trebale puno više surađivati. je riječ o ženi u dobi od 70 godina s područja Slavonskog Broda. Pregledom tijela nisu uočeni tragovi nasilja – izvijestil­a je glasnogovo­rnica PU brodsko-posavske Kata Nujić. Kako neslužbeno doznajemo, tijelo nesretne žene u vodi uočile su dvije prolaznice. Policijski službenici nastavili su jučer rad na provođenju očevida i utvrđivanj­u okolnosti koje su dovele do nesretnog slučaja.

Prema dostupnim informacij­ama, tijelo će biti prevezeno u slavonskob­rodsku Opću bolnicu dr. Josipa Benčevića kako bi se obavila obdukcija i utvrdio uzrok smrti 70-godišnjaki­nje.

Policija rijetko kada izvijesti javnost je li utvrdila kako su strani kriminalci ušli u zemlju

 ?? ?? TIJELO nesretne žene u kanalu su uočile dvije prolaznice, a iz vode su ga izvukli vatrogasci
TIJELO nesretne žene u kanalu su uočile dvije prolaznice, a iz vode su ga izvukli vatrogasci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia