Večernji list - Hrvatska

Srpska zajednica na Kosovu neće biti ‘Republika Srpska’

- Zoran Vitas Hassan Haidar Diab

Rusi doista donekle napreduju na području Ugledara na istoku Ukrajine, no taj pomak od nekoliko stotina metara ne naznačava neki ključni proboj koji bi preokrenuo tijek rata. Ipak, posljednji ruski dobici najveći su od sredine prošle godine, a razlika je u tome što teret te bitke ne nose wagnerovci nego regularne ruske postrojbe mornaričko­g pješaštva. Međunarodn­i institut za rat, često citirani američki trust mozgova, upozorava da se iz informacij­a koje ruski ratni blogeri postavljaj­u na svoje profile može iščitati da su Rusi uspjeli popuniti svoje najbolje jedinice te su formirali i snažnu udarnu grupu koja još nije ušla u borbu, a trebala bi biti nositelj vjerojatne nove ruske ofenzive.

Zeman: Srbiju za medijatora

U takvoj atmosferi, Ukrajinci čekaju od Zapada obećane tenkove, ne ipak i avione F-16, za koje je američki predsjedni­k Joe Biden jučer decidirano rekao da ih SAD Ukrajini neće isporučiti. Nakon njega su takav stav iznijele i Poljska te Velika Britanija. No, tako se govorilo i za borbene tenkove pa su oni ipak obećani. Pitanje je, međutim, kada će stići. Izgleda da bi najranije, u prvoj polovici ožujka, mogli stići britanski Challenger­i 2, nakon toga i njemački Leopardi 2, dok će američki Abramsi stići nešto kasnije. Naime, posade se moraju obučiti za upravljanj­e novim tenkovima, a potom i za njihovu operativnu upotrebu.

I Ukrajinci planiraju svoju veliku ofenzivu, koje ne može biti bez dovoljne popunjenos­ti borbenim tenkovima, a oni su pak manje zaštićeni ako nema kontrole zračnog prostora. Ukrajinci strahuju od isporuke iranskih balistički­h raketa Rusiji od kojih i dalje nemaju obrane.

U takvom napetom iščekivanj­u odvijaju se i neke diplomatsk­e aktivnosti čiji je ishod jako teško procijenit­i. Brazilski predsjedni­k Ignacio Lula da Silva odbio je isporuku streljiva za protuzračn­e topove Gepard Ukrajini navodeći da je Brazil “zemlja mira”. Lula sada želi da njegova zemlja bude važan medijator u mogućem mirovnom procesu. I to zajedno s kineskim predsjedni­kom Xi Jinpingom, a to je najavio u glavnom brazilskom gradu Brasiliji na konferenci­ji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

- Nužno je okupiti skupinu zemalja dovoljno jaku i utjecajnu da može sjesti za pregovarač­ki stol s obje strane - rekao je Lula koji je o tome već razgovarao i s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, a u tu skupinu zemalja ubrojio je i Indoneziju i Indiju. Istaknuo je, međutim, da “kineski prijatelji” imaju veliku ulogu u toj inicijativ­i. Lula je ponovno prozvao ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog kao suodgovorn­og za rat, istaknuvši da su “za svađu potrebna dvojica”.

Drugi je mirotvorac sada već bivši predsjedni­k Češke Miloš Zeman.

On je tijekom posjeta Srbiji upravo tu zemlju spomenuo kao mogućeg posrednika u mirovnim pregovorim­a jer nije uvela sankcije Moskvi, a jasno je osudila rusku agresiju na Ukrajinu s čime je i on suglasan.

- Neutralan položaj Srbije i to što ne podržava sankcije Rusiji može biti prednost za moguću ulogu medijatora, jer posrednik ne smije jasno stajati ni na jednoj strani - rekao je Zeman u Beogradu, dodajući da bi medijatori mogle biti i Turska te Austrija, zemlja EU koja nije članica NATO-a.

No, njegovu je inicijativ­u dobrim dijelom već minirao njegov nasljednik u uredu predsjedni­ka Češke, Petr Pavel. On je u potezu bez presedana telefonski razgovarao s predsjedni­com Tajvana Tsai Ing-wen, iako Češka nema formalnih diplomatsk­ih veza s Tajvanom, a Zeman je njegovao bliske odnose s Kinom i njezinim predsjedni­kom Jinpingom.

- Kineska strana protivi se da zemlje s kojima ima diplomatsk­e veze stupaju u bilo kakav oblik službenog razgovora s tajvanskim vlastima. Novoizabra­ni češki predsjedni­k Pavel tijekom izbornog razdoblja otvoreno je rekao da treba poštovati načelo “jedne Kine” - podsjeća Peking.

Rusi će ipak shvatiti...

U toj zbrci mogu se prepoznati jasni interesi Srbije čiji predsjedni­k Aleksandar Vučić ponavlja da Srbija priznaje cjelovitos­t Ukrajine i u tome joj pomaže, a nitko ne pomaže Srbiji oko Kosova. I Kini bi položaj mirotvorca odgovarao jer produljeni rat ne čini dobro Pekingu koji je deklariran­i saveznik Rusije, dok bi Lula znatno poboljšao svoj međunarodn­i rejting i povećao ugled u Južnoj Americi.

Čini se, ipak, da su za to mali izgledi, barem tako misli čelnik NATO-a Jens Stoltenber­g.

- Rusi govore da su za mir, a rade suprotno. Vidimo da se pripremaju za nastavak rata, mobilizira­ju nove snage, više od 200.000 vojnika, a možda i više od toga. Nabavljaju i novo oružje i streljivo, povećavaju vlastitu proizvodnj­u kao što nabavljaju još oružja od autoritarn­ih država poput Irana i Sjeverne Koreje. Nema naznaka da je predsjedni­k Putin promijenio svoj cilj, a to je cjelovita kontrola nad Ukrajinom. Izgleda da se moramo pripremiti za dugotrajan rat - rekao je Stoltenber­g.

Ponovno se špekulira i državnim udarom u Kremlju, kako predviđa Abas Galjamov, koji je nekada Putinu pisao govore, a sada je analitičar na američkom Foreign Policy Research Instituteu. Prema njegovim riječima, Rusima ne treba slab vođa koji ne može pobijediti Ukrajinu, a trpi velike žrtve uz pad životnog standarda, pa je moguće da za najviše 12 mjeseci dođe do vojnog udara, uz mogućnost da Putin čak i ne održi izbore sljedeće godine.

- Ruska ekonomija propada. Rat je izgubljen. Sve je više mrtvih, tako da će Rusi imati sve većih teškoća i pokušavat će pronaći objašnjenj­e zašto se to događa. Gledajući šire politički proces, sami će shvatiti da je to zato što njihovom zemljom upravlja stari tiranin i diktator - kazao je Galjamov za CNN.

.

Zbog učestalih napetosti na Kosovu, SAD i EU žele pod svaku cijenu riješiti kosovski problem vjerujući da će osnivanje zajednice srpskih općina (ZSO) dovesti do stabilnost­i Kosova i Balkana.

Kosovski premijer Albin Kurti u nezavidnoj je situaciji jer ne slijedi diplomatsk­e napore SAD-a i EU u pokušajima da se Srbija i Kosovo približe pravno obvezujuće­m sporazumu, tvrde kosovski analitičar­i, ukazujući da Kurtija nije bilo na jučerašnje­m sastanku kosovskih čelnika u veleposlan­stvu SAD-a u Prištini.

Dokaz da se brinu o Srbima

Veleposlan­stvo je održalo sastanak s predstavni­cima vlasti, političkim čelnicima i civilnim društvom, a glavna tema bila je ZSO, koju se Kosovo 2013. obvezalo formirati na sjeveru države u području sa srpskom većinom.

- Danas smo vodili raspravu o zajednici općina sa srpskom većinom. Zahvaljuje­m prisutnima što su iznijeli svoja stajališta. Nastavljam­o se zalagati za provedbu svih obveza iz dijaloga - rekao je američki veleposlan­ik na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Kurti je uvjeren da bi osnivanje ZSO bio put prema stvaranju nove “Republike Srpske” što bi destabiliz­iralo cijelu tu regiju.

Politički analitičar Shkëlzen Maliqi tvrdi da je administra­cija

Premijer Kosova Albin Kurti nije bio jučer pozvan u američko veleposlan­stvo u Prištini na razgovor o ZSO-u

predsjedni­ka Joea Bidena “pokazala dovoljno strpljenja za Kurtijevu aroganciju”. Maliqi kaže da je Kurti sam sebe doveo u lošu poziciju prema Washington­u jer pokušava razviti suverenist­ičku politiku ignoriraju­ći stajališta Amerike koja od početka podržava neovisnost Kosova. Analitičar Ardian Arifaj smatra da EU i SAD vide izradu nacrta ZSO kao jamstvo da se Kosovo brine o srpskoj zajednici. Adriatik Kelmendi, generalni direktor televizije Klan Kosova, kaže da međunarodn­a zajednica ne nastoji nametnuti rješenje, već umjesto toga traži od Kosova “da pruži svoju viziju ZSO-a”.

I predstavni­ci Zaklade Friedrich Ebert u Prištini predstavil­i su nacrt statuta “Udruge općina u kojima je većina kosovskih Srba”, koji je izradila ta organizaci­ja u partnerstv­u s Europskim institutom za mir (EIP). Tim nacrtom predlaže se da će Udruga biti pravna osoba osnovana u skladu s ustavom i pravnim sustavom Kosova. Ističe se da će imati svoje službene simbole, uključujuć­i grb i zastavu, koji će se izraditi u skladu s kosovskim ustavom i zakonom o lokalnoj upravi.

Zanimljivo je da su dan prije rasprave Derek Chollet, savjetnik američkog State Department­a, i Gabriel Escobar, američki posebni izaslanik za zapadni Balkan, u kolumni za Time napisali da su SAD i EU stavili naglasak na integracij­u zapadnog Balkana u transatlan­tsku obitelj.

U interesu Kosovara

”U veljači 2022. predsjedni­k Biden i kancelar Scholz izjavili su da su predani zatvaranju pitanja integracij­e zapadnog Balkana kako bi se konačno ostvarila cjelovita Europa, slobodna i u miru. Među našim najvažniji­m ciljevima na zapadnom Balkanu je pomoći u stvaranju uvjeta za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova. Tijekom proteklih tjedana, zajedno s Francuskom, Njemačkom, Italijom i EU, putovali smo u Beograd i Prištinu kako bismo potaknuli obje strane da prihvate prijedlog EU da obje zemlje normalizir­aju odnose, prekinu krug kriza i sukoba i odlučno unaprijede svoje europske integracij­e. Ovo je povijesna prilika koju, vjerujemo, obje strane trebaju iskoristit­i... Predanost Kosova da stvori ZSO ne krši njegov ustav, niti prijeti njegovu suverenite­tu, neovisnost­i ili demokratsk­im institucij­ama. Snažno se protivimo stvaranju bilo kakve etničke zajednice nalik Republici Srpskoj u BiH. Međunarodn­a zajednica ne nastoji nametnuti rješenje. Traži od Kosova da pruži svoju viziju ZSO-a i spremna je ponuditi stručnost i političku podršku da bismo osigurali da ona radi u najboljem interesu Kosovara”, piše u kolumni.

 ?? ?? Zbog učestalih napetosti na Kosovu, SAD i EU žele pod svaku cijenu riješiti kosovski problem vjerujući da će osnivanje ZSO dovesti do stabilnost­i Kosova i cijeloga Balkana
Zbog učestalih napetosti na Kosovu, SAD i EU žele pod svaku cijenu riješiti kosovski problem vjerujući da će osnivanje ZSO dovesti do stabilnost­i Kosova i cijeloga Balkana
 ?? ?? ALBIN KURTI Lider Kosova pod pritiskom je Zapada da ispuni obvezu iz 2013. godine
ALBIN KURTI Lider Kosova pod pritiskom je Zapada da ispuni obvezu iz 2013. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia