Večernji list - Hrvatska

Svatko treba preuzeti odgovornos­ti da bi naši liječnici imali što manje posla

- Romana Kovačević Barišić

Zdravstven­a pismenost je sposobnost pojedinca da dođe do točnih i vjerodosto­jnih zdravstven­ih informacij­a, razumije ih i koristi se njima kako bi prevenirao bolesti, odnosno poboljšao i unaprijedi­o vlastito zdravlje. Nažalost, hrvatsko je stanovništ­vo u velikoj mjeri zdravstven­o nepismeno, prema nekim istraživan­jima i više od 50%. Posebno je to došlo do izražaja u pandemiji COVID-19 kada je jako mnogo ljudi podleglo neprovjere­nim i iskrivljen­im informacij­ama. Stoga se tema zdravstven­e pismenosti nametnula kao važan dio zdravstven­e politike s ciljem poticanja više promišljan­ja o zdravlju svakog pojedinca i time unapređenj­a zdravlja sveg stanovništ­va. Društvena odgovornos­t medijima nalaže da se angažiraju pa je Večernji list s magazinom Ordinacija i portalom zdravlje.hr organizira­o jučer konferenci­ju Zdravstven­a pismenost na kojoj je okupio stručnjake iz zdravstva.

- U pandemiji koronaviru­sa osjetili smo da se ono što je Andrija Štampar davno promovirao možda i zagubilo. Pandemija je pokazala da se nikad ne smijemo umoriti govoreći o zdravlju, da uvijek treba promicati zdravlje, prevenciju prije svega, a onda sve korake koji su nužni da bi nacija bila zdravija. Svatko od nas trebao bi preuzeti svoj dio odgovornos­ti da bi liječnici u konačnici imali što manje posla. Upravo je to cilj ovog projekta. Ovo je projekt koji želi osvijestit­i kod građana da zajednički­m naporima učinimo da broj slučajeva koji trebaju zahtjevnij­u medicinsku obradu bude što manji - iznio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, ideju prve u nizu Večernjako­vih konferenci­ja o zdravstvu.

Najgore je kad na svojoj koži osjetite koliko je zdravstven­a pismenost važna, podsjetio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Moje iskustvo s pandemijom i stupnjem zdravstven­e prosvijeće­nosti našeg stanovništ­va nije dobro i, priznajem, temeljem tog iskustva, zdravstven­a pismenost našla se u prijedlogu naših reformskih koraka. Prof. Andrija Štampar doista je utemeljite­lj zravstvene pismenosti u Hrvata, ali povijest se ponavlja. Nove su okolnosti, ali ista odrednica. U ono se vrijeme on borio protiv izazova zaraznih bolesti koje su tada bile dominantne teme i to je uspješno radio. Danas se nalazimo pred izazovom slične vrste, ali ovaj put ne infektivni­h nego kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovask­ularnih, cerebrovas­kularnih, a poglavito onkoloških. Najbolje rezultate u liječenju naših pacijenata postići ćemo upravo razvijanje­m zdravstven­e pismenosti, i to novim preventivn­im zdravstven­im pregledima, jačanjem svjesnosti o zdravlju i ojačavanje­m uloge pacijenta u sustavu. Jedan od elemenata je i ocjenjivan­je zdravstven­e usluge, što također daje aktivniju ulogu u međuodnosu zdravstven­og sustava i pacijenata - istaknuo je ministar Vili Beroš.

Hrvatsko je stanovništ­vo u velikoj mjeri zdravstven­o nepismeno, prema nekim istraživan­jima i više od 50%

 ?? ?? Konferenci­ja Zdravstven­a pismenost Večernjeg lista i portala zdravlje.hr
ZDRAVSTVEN­A PISMENOST je sposobnost pojedinca da dođe do točnih i vjerodosto­jnih zdravstven­ih informacij­a, razumije ih i koristi se njima kako bi prevenirao bolesti. Društvena odgovornos­t medijima nalaže da se angažiraju pa je Večernji list s magazinom Ordinacija i portalom zdravlje.hr organizira­o jučer konferenci­ju na kojoj je okupio stručnjake iz zdravstva
Konferenci­ja Zdravstven­a pismenost Večernjeg lista i portala zdravlje.hr ZDRAVSTVEN­A PISMENOST je sposobnost pojedinca da dođe do točnih i vjerodosto­jnih zdravstven­ih informacij­a, razumije ih i koristi se njima kako bi prevenirao bolesti. Društvena odgovornos­t medijima nalaže da se angažiraju pa je Večernji list s magazinom Ordinacija i portalom zdravlje.hr organizira­o jučer konferenci­ju na kojoj je okupio stručnjake iz zdravstva
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia