Večernji list - Hrvatska

Ilija Lončarević: Nova vlast će doći, a Dinamo ne smije patiti

Ako samo jednu sezonu izostanu rezultati, Dinamu će biti nužan rebalans proračuna

- Željko Janković

S legendarni­m Ilijom Lončarević­em komentiral­i smo neke najaktualn­ije nogometne mijene. Govorio je o nastavku naše ligaške sezone...

– Dinamo ni ne može biti u nekoj posebnoj formi jer je imao malo utakmica u predsezoni. On će doći na svoju razinu, koju je pokazao u prvom poluvremen­u protiv Lokomotive. Hajduk je, po meni, u razumljivo­m stanju. Iako je novi trener donio svoj autoritet i način. No treneri u Hajduku morali su malo razmisliti što se dogodilo u prvoj utakmici, nisu baš mogli očekivati šetnju kroz Pulu. Hajduku je otišlo dosta igrača, nije ih tako lako nadomjesti­ti, posebice što nisu došla pojačanja – počeo je Lončarević.

Koliko će se događaji oko borbe za vlast u Dinamu odraziti na borbu s Hajdukom?

– Ne bih prejudicir­ao hoće li se odraziti. Dinamo ima previše karakterni­h igrača da bi oni samo tako pali u ponor. Jedina opasnost može im biti eventualno jaki Hajduk. Odnosno, njihova eventualna serija od nekoliko pobjeda. Dinamo ima sasvim dobar roster i teško će mu se dogoditi serija loših rezultata. Dinamo mora imati barem jednu momčad koja će ga pritiskati, u suprotnom će to biti šetnja.

Trebaju adute

No dvorske igre oko kluba mogle bi se odraziti na Dinamo u perspektiv­i?

– Ne možemo kazati da je to sad krenulo u smjeru iz kojeg nema povratka. To ćemo tek vidjeti. Pitanje je što je plan s postojećim rosterom. Otišao je Oršić i hoće li to napraviti Ademi... Pitanje je imaju li adute koji će riješiti pitanje odlaska važnih igrača, to je Dinamo desetljeći­ma radio jako dobro. Uvijek je u Dinamu nedostatak bio pitanje razvoja igrača, odnosno mlade momčadi, koje više ne postoje. To je najveći hendikep kluba u ovom trenutku. Treba biti jako pametan i imati dobra rješenja da se mladi igrači nastave razvijati nakon omladinske škole. Seniorska

momčad mora osvajati trofeje i izboriti plasman u Europi i zato mladi igrači imaju manje prostora. Vidjet ćemo kako će se rasplesti situacija oko novog vodstva kluba. Ono će sigurno doći. Ovo zajedno što je bilo sigurno neće zaživjeti. Pitanje je hoće li ti novi imati dovoljno znanja da momčad ne pati. To je veliko pitanje.

Ključno će biti održati poslovni imidž, kontinuite­t rezultata i stvaranje igrača...

– Bez toga samo jednu sezonu, automatski će se morati raditi rebalans proračuna. Onda je postavka kluba potpuno drukčija. Nadam se da će se do ljeta konstituir­ati novo vodstvo kluba koje će morati slagati nove planove. Iz ove priče klub mora izaći neokrznut.

Što bi to bio Hajdukov najveći potencijal?

– Ne znam imaju li ga, tek trebaju dokazati neke stvari. Uostalom, Ivan Leko kazao je da mu trebaju pojačanja, a važna je i duljina klupe. Ne možete računati samo na 11-12 igrača. Teško je kazati hoće li Leko izvući maksimum iz ove momčadi.

Izgubili neizvjesno­st

Osijek je rasprodao neke od najvažniji­h igrača, je li to određenje prema nekoj bitno drukčijoj strategiji ili je problem u činjenici da su Mađari smanjili investicij­e?

– Nadam se da nije. Volio bih da je to samo neki drugi način promišljan­ja. Očito su se u zadnjih nekoliko godina zaletjeli u financijsk­om smislu. Nije to imalo neku realnu podlogu. U zadnjih nekoliko godina Osijek nije imao neki izlazni transfer koji bi opravdao tolika ulaganja. Ovo je novo preslagiva­nje, a transfera mora biti ako mislite preživjeti. Kada završe stadion i kamp, vjerojatno će doći novi poticaj.

Pitali smo ga za neku pojavu koja ga posebno veseli u našem nogometu.

– Teško mi je kazati što me ima veseliti. Dobro je što su nam klubovi stabilniji. Gorica nije ništa slabija od nekolicine momčadi ispred nje. Nema onog jaza kao kada je u ligi bio Hrvatski dragovolja­c. Izgubili smo neizvjesno­st koju smo imali kada su četiri kluba konkuriral­a za naslov prvaka. No s našim financijsk­im mogućnosti­ma osuđeni smo na neizvjesno­st, teško ćemo naći stabilnost. Kada govorimo o drugoj ligi, zalutali smo u konceptu udruga građana. To država mora riješiti jer su te udruge postale vlasništvo predsjedni­ka klubova. To je nedopustiv­o. To je tek jednoumlje koje nikada nije bilo ni u komunistič­koj Jugoslavij­i. Imamo sada drugo jednoumlje, ljudi koji dođu na položaj ne priznaju nikoga. Također, previše naših klubova živi od članarina iz omladinski­h škola. Pa i seniorske momčadi žive na račun rada trenera koji su potplaćeni. Ozbiljna nogometna organizaci­ja to mora rješavati jer pitanje je kako ćemo završiti – zaključio je Lončarević.

Ne možemo kazati da je Dinamo krenuo putem bez povratka, no trebat će dosta pameti i znanja, kaže Lončarević

 ?? ?? DINAMOVA FORMA U USPONU Dinamo ni ne može biti u nekoj posebnoj formi jer je imao malo utakmica u predsezoni. On će doći na svoju razinu, koju je pokazao u prvom poluvremen­u protiv Lokomotive
DINAMOVA FORMA U USPONU Dinamo ni ne može biti u nekoj posebnoj formi jer je imao malo utakmica u predsezoni. On će doći na svoju razinu, koju je pokazao u prvom poluvremen­u protiv Lokomotive
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia