Večernji list - Hrvatska

Babo zaslužuje da karijeru okruni trofejom s Hrvatskom

Košarkaša godine danas bira Tomislav Zebić, direktor Cedevite Junior

- Dražen Brajdić

Košarkaši Cedevite Junior najveći su hit ove sezone u HT Premijer ligi. Rijetko je tko mogao očekivati da će momčad koju vodi Damir Mulaomerov­ić pobijediti tri abaligaša (Zadar, Split, Cibonu) i zasjesti na čelo premijerli­gaške ljestvice.

Rijetko je tko i pomislio da će se potpuno novi klub, nastao na nasljeđu u Ljubljanu preseljene Cedevite, već u drugoj sezoni u najjačem rangu boriti za trofeje. A taj sastav, čini se, to je doista kadar.

Žele domaći trofej

Važnu ulogu, uz stručni stožer, u formiranju tog sastava, uz relativno skroman proračun, ima direktor kluba Tomislav Zebić. A riječ je o negdašnjem junioru Cibone, iz naraštaja Veljka Mršića, koji je u trenucima kada su HKSovi pravilnici gurali novoosnova­ni klub u najniži rang, snažno podupirao Atlanticov­u viziju kluba kakav je danas, ali i onoga kakav bi mogao biti sutra. Važna je pri tome bila želja većinskog vlasnika Atlantic Grupe Emila Tedeschija da ne odustane od podupiranj­a onoga što je od Cedevite u Zagrebu ostalo, a onaj najnoviji je dovođenje 36-godišnjeg Krune Simona, igrača iz sastava dvostrukog klupskog prvaka Europe. Kako je u tome uspio uz još dva zainteresi­rana zagrebačka kluba, Dinamo i Cibonu?

- Kruno je prepoznao sportsku viziju i stabilnost kluba. Doveli smo ga da bude mentor našim mladim igračima, a njemu je odgovaralo da ima uređenu klupsku situaciju, ali i zbog odnosa s našim trenerom s kojim je dobar prijatelj. S njim smo dogovorili jednu sezonu, ali bude li tjelesno spreman i dovoljno motiviran za to, idealno bi bilo da ostane još godinu dana.

S obzirom na to da je jedan od nositelja igre i 33-godišnji Pavle Marčinkovi­ć, neki se pitaju je li Cedevita Junior razvojni, što je bila prva ideja, ili ipak natjecatel­jski klub.

- Sebe primarno vidimo kao razvojni klub, ali unutar toga razvoja gledamo i da budemo što uspješniji. Nije nam u tom smislu isto biti među prvih šest ili biti deseti. Kada netko ima 800 djece u pogonu i drugu momčad u rangu niže koja omogućava lakši prijelaz iz juniorskog u seniorski staž, onda to jest razvojni klub. Osim toga, u svom sastavu imamo šest igrača iz svog pogona, a ti mladi igrači trebaju i nekoliko iskusnijih koji će im pomoći u sazrijevan­ju. Izuzetno je teško, da

Neću reći što od tih natjecanja priželjkuj­em, no bilo bi idealno da tako dobijemo još šest do 10 dobrih međunarodn­ih utakmica.

Jedan vam je od ciljeva i da postanete privlačni mladim igračima. Što im sve nudite?

- Glavni cilj Cedevite Junior je rad s mladima i razvoj mladih košarkaški­h talenata, a poznato je da kod nas imaju najbolje uvjete za razvoj, od dvorane preko košarkaški­h do kondicijsk­ih trenera, sportskog psihologa, fizioterap­euta i nutricioni­sta. Dosta skautiramo, a jedan smo od rine jetkih klubova koji su primarno orijentira­ni na igrače koji potječu iz Hrvatske. Za igrače koji dolaze izvan Zagreba organizira­li smo mali internat u jednoj stambenoj jedinici s nekoliko stanova. Marino Baždarić odličan je u praćenju i preporukam­a za dovođenje mladih igrača, s primarnim ciljem da nas mladi igrači i njihovi roditelji prepoznaju kao klub koji može ponuditi najbolje uvjete za razvoj igrača. Svi oni imaju vrhunske uvjete, ali se sami moraju izboriti za svoje pozicije jer mi nismo menadžersk­i klub.

A jeste li razvojni klub za “velikog brata” iz Ljubljane?

- Cedevita Junior je plod Atlanticov­ih ambicija da ulaže u razvoj sporta, uostalom kao i Cedevita Olimpija, i u tom smislu ovo treba gledati kao jedinstven­i projekt. U tom smislu Cedevita Junior je razvojni klub Cedevite Olimpije, a s obzirom na to da se natječemo u dvije države, svaki od ta dva kluba ima drukčiju sportsku logiku.

Posebnost je ove direktorsk­e priče to što je Zebić direktor na dva mjesta. U svojoj privatnoj tvrtki koja se bavi kozmetikom (proizvođač poznatog brenda Čupko) i u košarkaško­m klubu. Kako u tome uspijeva?

- U tvrtki rade supruga i sin, a ja sam im stalno na raspolagan­ju. Imam manje slobodnog vremena, ali sam angažiran u nečemu što je moje i što volim, a oboje me ispunjava.

Tomić na 3. mjestu

A naše najbolje košarkaše ispunjava natjecanje u kojem igraju i to što dobro zarađuju. Tko je među njima bio najbolji u 2022.?

- Bojan Bogdanović je naš apsolutno najbolji košarkaš, bio je najbolji i na Eurobasket­u. Za njega mi je žao što nije igrao u klubovima koji su osvajali euroligašk­e ili NBA naslove i što s Hrvatskom nije osvojio medalju da mu karijera bude zaokružena. Šteta s obzirom na njegovu privrženos­t reprezenta­ciji.

Nakon Babe, slijede dva “tornja”.

- Zubac, koji je inače jedno vrijeme bio i član KK Cedevite, od svog kluba, pretendent­a na naslov, dobio je novi ugovor, što znači da na tom tržištu itekako vrijedi. Inače, europska košarka draža mi je od NBA lige i u njoj se Ante Tomić jako dobro snalazi. Četvrti je Kruno Simon koji je bio prvak Europe s Efesom i naš džoker na Eurobasket­u, nadogradio je vrijednost momčadi kao što to sada čini kod nas u klubu. Naš bivši junior Matković je pak prošle sezone bio najbolji igrač beogradske Mege, a potom je bio otkriće u dresu reprezenta­cije jer je prototip modernog visokog igrača.

Želimo biti vrhunski u onome što radimo, a to je razvoj mladih igrača, kaže direktor Cedevite Junior

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia