Večernji list - Hrvatska

Nisu im davali šanse, a osvojili su već 19 trofeja

- Anton Filić

Kad je 2019., samo dan prije početka wimbledons­kog turnira, započela trenersko-igračka suradnja Gorana Ivanišević­a i Novaka Đokovića, mnogi su bili skeptični. Ne toliko oko toga koliko Goran može pomoći Novaku (iako je bilo i takvih sumnji), nego najviše u pogledu njihova karaktera. I jedan i drugi imaju jaku osobnost, temperamen­tni su, na neki način “ludi” i činilo se tada da taj spoj “vatre i benzina” neće dugo trajati. Posebno stoga što su dolazili iz dviju zemalja koje su se prije toga odmjeraval­e na bojnom polju.

No “nevjerni Tome” nisu bili u pravu, ta suradnja ne samo da je potrajala nego je i iznimno uspješna. Upravo osvojeni Australian Open Đokoviću je 22. naslov na Grand Slam turnirima, po čemu se na vječnoj listi izjednačio s Rafaelom Nadalom, a od toga je posljednji­h sedam osvojio s Goranom. Po tri puta Wimbledon i Australian Open i još jednom Roland Garros. I još 12 drugih, “običnih” turnira.

Novak se zna izderati na Gorana, učinio je to i u Melbourneu (“Treći put te pitam...”), Goranu zbog toga zna biti manje ili više neugodno, svakako nije u prilici na isti način odgovoriti Novaku, ali u cjelini sve je to dio predstave u kojoj se učenik na taj način oslobađa pritiska, a učitelj naknadno dobiva priznanje da svog pulena uspješno vodi k uspjehu. Nije pri tome zanemariva niti financijsk­a satisfakci­ja...

– Trenirati Đokovića je poput treniranja madridskog Reala. Ne ostvarite li pobjedu u dvije utakmice, vani ste – kazao je Ivanišević za španjolsku Marcu.

Goran je očito prihvatio takvu poziciju, i sam s uzbuđenjem prati nesmiljenu utrku Đokovića i Nadala za naslov najboljega svih vremena, a o rivalstvu Srbina i Španjolca kazao je:

– Oni tim nadmetanje­m hrane jedan drugoga. Sada obojica imaju po 22 Grand Slam naslova, pa to postaje poput rukometne utakmice. Novak uskoro stiže u Roland Garros, a to je tradiciona­lno Rafin teren. Ja sam još prije osam godina govorio da će obojica imati više Grand Slam naslova od Federera pa su mi se ljudi tada smijali – podsjetio je Goran.

Federer je, kao što znamo, ostao na 20 trofeja i ispao je iz utrke. Može kandidirat­i za naslov najvećeg umjetnika među tenisačima, ali ostalo je u Rafinim i Novakovim rukama. A Španjolac bi mogao prvi do 23. trofeja, iako je zbog zdravstven­ih tegoba bio poražen u drugom kolu Australian Opena.

– Dok god Rafa igra, on će uvijek biti favorit u Roland Garrosu. Ali, naravno, Novak ga može pobijediti, a može to učiniti i netko od ovih mlađih poput Alcaraza – napomenuo je Goran.

I tako, suradnja Novaka i Gorana ide dalje. Jer oni se uzajamno iznimno poštuju. Sjećate se da je 14-godišnjem Novaku nekad davno, u Pilićevoj akademiji u Münchenu, bila čast da može odnijeti sendvič “velikom Goranu”. I da potom, na Pilićevo traženje, s Goranom razmijeni nekoliko udaraca na terenu. Već je tad Ivanišević zaključio da će “od maloga biti nešto”.

I danas, kad završi meč, i kad se svjetla u teniskoj areni pogase, Novak o Goranu govori biranim riječima. A Splićanin zaključuje:

– Kao igrač i ja sam bio lud, možda još luđi. Sve je dobro dok se pobjeđuje.

 ?? ?? U čemu je tajna uspješne suradnje?
NOVAK ĐOKOVIĆ I GORAN IVANIŠEVIĆ Kao igrač i ja sam bio lud, možda još luđi. Sve je dobro dok se pobjeđuje, ističe naš legendarni tenisač, a sada uspješni trener
U čemu je tajna uspješne suradnje? NOVAK ĐOKOVIĆ I GORAN IVANIŠEVIĆ Kao igrač i ja sam bio lud, možda još luđi. Sve je dobro dok se pobjeđuje, ističe naš legendarni tenisač, a sada uspješni trener
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia