Večernji list - Hrvatska

Ukrajinac Mudrik prvo ime roka, Chelsea trošio najviše

- Katarina Kušec

S krajem siječnja završava i zimski prijelazni rok u četiri od pet najvećih europskih liga. Izuzetak je Bundesliga u kojoj cijela ta priča traje dan dulje.

No dovoljan je ovo razlog da se pogleda koja su nogometna imena napravila velike promjene u svojim karijerama na samom početku 2023.

Gakpo u ligi petice

Prema Transferma­rktu, najjači transfer napravio je ukrajinski napadač Mihajlo Mudrik. Mladi 22-godišnjak Šahtar iz Donecka zamijenio je Chelseajem u poslu vrijednom 70 milijuna eura.

Već je odradio i debi za londonske plave i to prije desetak dana protiv Liverpoola.

U ligi petice ostaje desni bek Manchester Cityja João Cancelo (28) koji će do kraja sezone biti na posudbi u Bayernu.

– Jako smo sretni što će João Cancelo sada igrati za Bayern. Sada smo ga potpisali na posudbu i imamo mogućnost da potpisati ga za stalno na ljeto. João je igrač o kojem razmišljam­o već neko vrijeme jer jako cijenimo njegove kvalitete. On se optimalno uklapa u naš sustav svojim napadačkim stilom igre i dinamikom, a njegov mentalitet i iskustvo vrlo se dobro uklapaju u našu momčad – rekao je sportski direktor Bavaraca Hasan Salihamidž­ić.

Procjenjuj­e se da Cancelo vrijedi 70 milijuna eura.

Jedan od igrača koji se proslavio na Svjetskom prvenstvu i dobro iskoristio tu pozornicu je nizozemski napadač Cody Gakpo. U Kataru se sjajno predstavio i skrenuo pozornost europskih klubova.

Liverpool ga je stoga odlučio dovesti. PSV-u su Redsi odmah platili 42 milijuna eura, dok će Nizozemci ostalo zaraditi kroz razne bonuse. Gakpo je potpisao ugovor do 2028., a već je odradio pet utakmica za novi klub.

Zadovoljan poslom može biti i portugalsk­i reprezenta­tivni napadač João Felix (23). Iako je najavljiva­n kao čudo od djeteta, nije se uspio dokazati kod Diega Simeonea pa se preselio u Chelsea. Ostatak ove sezone provest će na posudbi u Londonu, za koju će Atlético Madrid dobiti 10 milijuna eura.

Svoj debi na Otoku João će zasigurno pamtiti jer u utakmici protiv Fulhama dobio je izravni crveni karton zbog grubog prekršaja.

Za Gordona 45. mil. €!

Top pet transfera za sada zatvara Anthony Gordon. Ovaj je 21-godišnji napadač Everton zamijenio Newcastleo­m za 45,6 milijuna eura.

Bilo kako bilo, Chelsea je kralj ovog prijelazno­g roka. Momčad je nakon razočarava­jućeg početka sezone (trenutačno 10.) odlučila potrošiti na pojačanja, i to više od 140 milijuna eura. Glavni trener Graham Potter sada u kadru ima imena poput Mudrika, Felixa i Badiashile­a koja se posebno ističu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia