Večernji list - Hrvatska

Najveći svjetski državni fond izgubio 164 milijarde dolara

- Balen)

Norveški državni mirovinski fond, “težak” 1,3 bilijuna dolara, koji posjeduje nekretnine i dionice kompanija diljem svijeta, objavio je rekordan gubitak od ulaganja od čak 1,64 bilijuna kruna (164,4 milijarde dolara ili 151,9 milijardi eura) za 2022. godinu. Time je završen trogodišnj­i niz golemih profita. Najveći gubitak najvećeg državnog fonda u svijetu u prošlosti iznosio je 633 milijarde kruna 2008. godine. Nadzornik fonda Norges Bank Investment Management priopćio je da su rat u Ukrajini i kombinacij­a drugih čimbenika stvorili netipično poslovno okruženje 2022.

- Na tržište su utjecali rat u Europi, visoka inflacija i rastuće kamatne stope. To je u isto vrijeme negativno utjecalo i na tržište dionica i na tržište obveznica, što je vrlo neobično rekao je izvršni direktor Nicolai

Tange, prenosi Deutsche Welle. Godišnji gubitak prekinuo je rekordni niz u kojem su godišnji prinosi fonda premašival­i bilijun kruna u svakoj od tri godine od 2019. do 2021. - više od četiri bilijuna kruna zajedno. Unatoč najnovijim brojkama, fond koji se financira iz poreza na prihode od prodaje nafte i plina još je veći nego što je bio prethodne godine. Zbog novih poreznih priljeva iznosi 12,43 bilijuna kruna, u usporedbi s 12,34 bilijuna kruna na kraju 2021. godine.

Fond je osnovan 1996. kako bi ulagao prihode od prodaje nafte i plina za mirovine svih građana Norveške. Trenutačno drži udjele u više od 9300 poduzeća diljem svijeta, među njima i u desetak hrvatskih, što je oko 1,3% svih kotiranih dionica. Fond također ulaže i u obveznice, nekretnine te u infrastruk­turu obnovljivi­h izvora energije. Svi sektori u koje fond ulaže zabilježil­i su negativne prinose prošle godine, uz izuzetak onog energetsko­g.

Prinos na ulaganja u dionice fonda za 2022. iznosio je minus 15,3 posto, a prinos na ulaganja s fiksnim prihodom minus 12,1 posto.

Međutim, fond je ostvario pozitivan povrat od 0,1% na neuvrštene nekretnine i 5,1% na projekte obnovljive energije.

Rekordan gubitak rezultat je poremećaja na tržištu izazvanih ratom, visokom inflacijom i rastućim kamatnim stopama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia