Večernji list - Hrvatska

u fokusu Najam stanova plaćat će se i ljudima iz kontejnera čije kuće imaju žutu naljepnicu

Odluke za veće povlačenje novca za sanaciju štete od potresa

- Iva Boban Valečić

Vlada je jučer donijela dvije odluke koje bi, među ostalim, trebale pospješiti povlačenje novca iz Fonda solidarnos­ti EU, iz kojeg je Hrvatskoj za saniranje posljedica razornih potresa u Zagrebu i Petrinji dodijeljen­o nešto više od milijardu eura, koje treba potrošiti do 30. lipnja ove godine. Po podatcima koje je preuzimaju­ći dužnost ministra graditeljs­tva nedavno iznio Branko Bačić, do sada je potrošeno manje od 40 posto tog iznosa, no dodatni dio mogao bi se povući za financiran­je privremeno­g smještaja stradalnik­a koji su smješteni u kontejners­ka naselja ili u kontejnere i mobilne kućice uz svoje domove. Svim tim ljudima država do iduće jeseni namjerava osigurati prikladnij­i smještaj, dijelom kroz najam privatnih stanova, a uz one čije su kuće označene kao trajno neupotrebl­jive i označene crvenom naljepnico­m, jučer je odlučeno da će se financirat­i i najamnine onih čiji stanovi i kuće imaju žute naljepnice, a smješteni su u kontejneri­ma i kontejners­kim naseljima na području Sisačko-moslavačke županije.

Drugom odlukom odobreno je povećanje alokacije dodijeljen­e Ministarst­vu kulture za obnovu javnih zgrada na području zahvaćenom petrinjski­m potresom, i to za 450 posto, odnosno s početnih 49 na 221 milijun eura. A to znači da je na poslovima obnove koje koordinira ovo ministarst­vo ugovoreno više projekata nego što je planirano, što je vjerojatno dijelom vezano uz činjenicu da je uz resor kulture vezana obnova sakralnih objekata, koja ide najbržim tempom, među ostalim i zato što vjerske zajednice nisu obveznice javne nabave. Neka druga ministarst­va ne mogu se pohvaliti tako uspješnom realizacij­om pa je Bačić izvijestio kako je prošlog tjedna održao sastanke s ljudima iz ministarst­ava zdravstva, znanosti i gospodarst­va te Državng inspektora­ta, “koncentrir­ajući se na projekte koji najvećim dijelom participir­aju u utrošku sredstava” te poručio kako projekti iz tih resora “zahtijevaj­u još snažniji angažman”.

Vlada je planirala još jednu odluku, kojom bi se stradalnic­ima ukinula obveza plaćanja pričuve do povratka u stanove u višestambe­nim zgradama, no zaključeno je kako je takvo rješenje bolje ugraditi u novi Zakon o obnovi, koji je do jučer bio u javnom savjetovan­ju, a na sjednici Vlade trebao bi se naći idućeg tjedna.

– Smatramo da je neopravdan­o da oni plaćaju pričuvu za stambene zgrade u kojima ne žive, osim ako je ta pričuva namjenski vezana uz otplatu kredita ili druge terete kojima su te višestambe­ne zgrade opterećene – rekao je Bačić, koji se hvali i iznimno pozitivnim komentarim­a komora u graditeljs­tvu na nacrt novog zakona.

 ?? ??
 ?? ?? BANOVINA Ugovoreno je 676 milijuna eura radova, što znači da se “preugovara­njem” nastoji osigurati projekte koji će zamijeniti one koji se neće dovršiti u roku
BANOVINA Ugovoreno je 676 milijuna eura radova, što znači da se “preugovara­njem” nastoji osigurati projekte koji će zamijeniti one koji se neće dovršiti u roku
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia