Večernji list - Hrvatska

HNB kupio dvije tone zlata vrijedne 95 milijuna eura

HNB je bio jedna od središnjih banaka koja nije imala zlatnih rezervi jer su nekoliko puta početkom 2000-tih bile prodavane

- Zoran Vitas

Domaćim medijima jučer je prostrujal­a vijest prema kojoj je Hrvatska narodna banka u prosincu prošle godine kupila gotovo dvije tone zlata. Vijest su mnogi portali objavili citirajući Krishana Gopaula, analitičar­a World Gold Councila, koji je izjavio da je HNB u prosincu kupio gotovo dvije tone zlata, a prije toga nije prijavio nikakvu imovinu u zlatu, i to još od 2001. Riječ je o 56.256 unci zlata, odnosno oko 1,75 metričkih tona, u ukupnoj vrijednost­i od 95 milijuna eura, kako je HNB naveo na svojim stranicama. Razlog je takve odluke vrlo konkretan - iznos prijenosa deviznih pričuva određuje se prema kapitalnom ključu nacionalne središnje banke u odnosu na postojeće stanje međunarodn­ih pričuva ESB-a, a struktura prijenosa određena je tako da se 85% iznosa prenosi u američkim dolarima, a 15% u zlatu. Dakle, iznos deviznih pričuva izraženih u eurima koje je HNB trebao prenijeti ESB-u ocijenjen je na 639,9 milijuna eura, a od toga je u zlatu trebalo biti spomenutih 96 milijuna.

– Za potrebe prijenosa zlata, Hrvatska narodna banka je u prosincu 2022. na tržištu pribavila adekvatan iznos tzv. nealociran­og zlata (bez fizičkog transporta u Hrvatsku). Sam prijenos deviznih pričuva ESB-u, odnosno datum namire transakcij­e, bio je 3. siječnja 2023., stoji u objavi HNB-a. Tako je okončano podulje razdoblje u kojem je Hrvatska narodna banka bila jedna od središnjih banaka koja nije imala zlatnih rezervi jer su u nekoliko navrata početkom 2000-tih prodavane. To se dogodilo, kako je prije nekoliko godina pojašnjeno u Poslovnom dnevniku, zato što HNB nije tada bio zaštićen u slučaju pada cijene te je kretanje cijene zlata bilo nemoguće predvidjet­i. I tako je donesena odluka o prodaji zlata iz portfelja međunarodn­ih pričuva. Kako su tada pojasnili iz Vlade, cijena zlata imala je bitno veću volatilnos­t od okvira unutar kojeg se nalaze sve ostale investicij­e međunarodn­ih pričuva HNB-a, a prinos zlata u bilo kojem razdoblju mogao je biti i negativan, odnosno cijena zlata fluktuira ovisno o faktorima koje nije moguće predvidjet­i. Riječ je bila najprije o 13,127 tona zlata prodanih s datumom 25. rujna 2001., po cijeni od 277,78 dolara za uncu. Zatim je prodan i 23-postotni udio zlata iz sukcesije bivše države koji je bio pohranjen kod središnje banke Francuske te švicarske Credit Suisse. To je obavljeno po nalogu Ministarst­va financija, a 42.494,396 unci zlata prodano je za otprilike 31 milijun dolara. Prodajom tog zlata Republika Hrvatska ostvarila je ukupno 31,154.109 USD. Portali specijaliz­irani za trgovanje vrijednim metalima primjećuju da je vrijednost zlata sada puno viša, oko 1900 dolara za uncu, no treba uračunati i inflaciju u razdoblju od sada već 18 godina. U izvješću World Gold Councila ističe se da lanjska potražnja središnjih banaka za zlatom nije bila veća posljednji­h 55 godina, a zbog krize raste i potražnja ulagača.

 ?? ?? HRVATSKA NARODNA BANKA nije prijavljiv­ala nikakvu imovinu u zlatu još od 2001.
HRVATSKA NARODNA BANKA nije prijavljiv­ala nikakvu imovinu u zlatu još od 2001.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia