Večernji list - Hrvatska

Prva od šest novih brodica hitne pomoći ide Zadru ili Dubrovniku

Prvi se brod testira i bit će isporučen do kraja veljače, a još bi jedan trebao stići u travnju. Kod svakog prijevoza bolesnika na plovilu će biti i tim hitne pomoći

- Frane Šarić

Prva od šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu bit će isporučena do kraja ovog mjeseca, potvrdili su nam iz Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture. Ističu da se najveći broj prijevoza bolesnika obavlja s otoka u zadarskom akvatoriju (99 u 2022.) te da će jedna od brodica biti raspoređen­a u Zadru. Hoće li prva brodica najprije u Zadar ili, kako doznajemo, možda ipak, zbog određenih okolnosti, prvo prema dubrovačko­m akvatoriju, još nam nije službeno potvrđeno, kao ni kada će točno svi brodovi biti isporučeni. Doznajemo ipak da se prvi sagrađeni brod upravo testira, a da još jedan novi brod stiže u travnju.

Tri člana posade i 9 putnika

Posadu i održavanje brodice osigurat će Ministarst­vo prometa, a kod svakog prijevoza bolesnika na plovilu će biti i tim hitne medicinske pomoći. Brodica se, kako su istaknuli iz Ministarst­va, gradi u Iskra brodogradi­lištu 1, dužina trupa joj je 14,9 metara, odnosno duljina preko svega je 15,25 metara, maksimalna širina joj je 4,7 metara, a gaz 1,4 metra, dok je maksimalna brzina veća od 39 čvorova te maksimalna trajna brzina 35 čvorova. Brodica je opremljena s dva ležaja za bolesnike i jednakim medicinski­m uređajima kojima je opremljeno vozilo hitne pomoći, istaknuli su iz Ministarst­va. Brodice su, podsjetimo, u brodogradi­lištima u Istri i Dalmaciji, a brodovi će moći primiti tri člana posade i devet osoba. Riječ je o EU projektu uspostave hitne pomorske medicinske službe vrijednom nešto manje od 77 milijuna kuna. Gradnja ovog specijaliz­iranog broda u službi Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, a u svrhu učinkoviti­je i kvalitetni­je skrbi za mahom starije stanovnike raštrkanih otoka, najavljena je još 2021. godine. Tada je u luci Gaženica u Zadru potpisan ugovor o gradnji i opremanju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe. Točna vrijednost projekta je 76,440.000 kuna, a osim što će se poboljšati pristup primarnoj i hitnoj zdravstven­oj zaštiti na udaljenim otocima, pridonijet će se i financijsk­oj održivosti hitne pomorske medicinske službe zahvaljuju­ći medicinsko-biokemijsk­im pretragama koje su dostupne na ukupno 12 lokacija na otocima.

Grad Zadar u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka s ukupno 12 naselja, među kojima su i oni od Zadra udaljeni tridesetak nautičkih milja na kojima živi većinom stanovništ­vo starije životne dobi i ovi specijaliz­irani brodovi za hitnu pomorsku medicinsku pomoć, kako je svojedobno istaknuo gradonačel­nik Zadra Branko Dukić, zdravstven­i su, ali i sigurnosni standard za otočane i njihove posjetitel­je. Ugovor se s 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014.-2020.

Na potpisivan­ju predstavni­ka Ministarst­va zdravstva, kao nositelja projekta, Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ministar zdravstva Beroš istaknuo je da je riječ o značajnom iskoraku prema još kvalitetni­joj i dostupnijo­j hitnoj medicinsko­j skrbi na otocima. Ravnatelji­ca Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da je ovo velik pomak u kvaliteti skrbi za oboljele, kao i pomak u kvaliteti rada djelatnika hitne medicinske pomoći, ali i da će osim bolje zdravstven­e skrbi, omogućiti bolje uvjete rada onima koji svoju profesiju vide u spašavanju tuđih života. Državni tajnik u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture Josip Bilaver podsjetio je da je u deset mjeseci 2021. na moru izvedeno 500 akcija spašavanja i traganja u kojima je spašeno 648 osoba i više od tisuću brodica.

Zastarjela flota

– Svjesni smo toga da postojeća flota nije dovoljna, odnosno da je zastarjela za učinkovito djelovanje. Zbog toga mi je izuzetno drago da će ovo biti prva plovila kupljena novcem Europske unije. S obzirom na zastarjelo­st brodova, krećemo u obnovu cjelokupne flote Lučke kapetanije koja će se provesti u sljedećih nekoliko godina, a bit će financiran­a nacionalni­m sredstvima – rekao je tada Josip Bilaver.

Brodica ima dva ležaja za bolesnike i medicinske uređaje kakvi su u kolima hitne pomoći

 ?? ?? PLOVILO SE GRADI u Iskra brodogradi­lištu 1, dugo je 15,25 metara, široko 4,7, a gaz mu je 1,4 metra. Maksimalna mu je brzina veća od 39 čvorova
PLOVILO SE GRADI u Iskra brodogradi­lištu 1, dugo je 15,25 metara, široko 4,7, a gaz mu je 1,4 metra. Maksimalna mu je brzina veća od 39 čvorova
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia