Večernji list - Hrvatska

Bombe i granate iz kućnih arsenala bačene u polja, kante za smeće...

Kilogrami eksploziva, raketni bacači, zolje... otkriveni u grobnici Cabuni

- Suzana LepanŠtefa­nčić

Eksplozija bombe koja je odjeknula tog hladnog dopodneva u veljači 2015. zauvijek je obilježila život jedne obitelji i duboko potresla cijelo Bijelo Brdo, selo nadomak Osijeka.

– Mama mrtva, mama mrtva – vikao je okrvavljen­i devetogodi­šnjak Valentino trčeći ulicom. Njegova majka Zarifa (35) i brat Samir (7) poginuli su u eksploziji ručne bombe u njihovoj kući. Sestra Indira (8), brat Jasmin (5) i on bili su teško ozlijeđeni. Majka je navodno, pisalo se tada, bila trudna tri mjeseca. Smrtnu napravu djeca su u kuću donijela s obližnjeg igrališta i vjerojatno je aktivirala u igri.

Ozlijeđen sin policajca

Oružje i eksplozivn­e naprave, uglavnom zaostale iz Domovinsko­g rata, i dalje siju strah, nažalost i smrt, a problem je posebice izražen u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su se vodile žestoke borbe. Pogođen je taj kraj, nažalost, stradavanj­ima i u miru. Igrajući se u napuštenoj kući u susjedstvu, bombu M-75 aktivirao je 12-godišnji dječak u baranjskom Bilju u svibnju 2010. Eksplozija mu je teško ozlijedila šaku, zbog čega su je liječnici morali amputirati. Geleri su mu izrešetali cijelo tijelo. Pronađena je u toj kući velika količina oružja, a sve je pripadalo dječakovu ocu, inače policajcu.

Pukom je srećom samo s lakšim ozljedama prošao 39-godišnjak koji je s dvojicom kolega krčio zemljište između Sarvaša i Bijelog Brda u proljeće 2012. Kada je zapalio odrezane grane voćaka, eksplodira­la je tromblonsk­a mina.

O tome da ilegalni arsenali oružja ni danas nisu rijetka pojava u osječko-baranjskim domovima, svjedoči lanjska statistika. Policija je protekle godine preuzela ukupno 22.838 komada raznog streljiva, 13 topničkih projektila velikog kalibra, 59 protupješa­čkih i protuoklop­nih mina, 197 raznih ručnih bombi, devet kilograma eksploziva, deset minobacačk­ih granata...

– Na području PU osječko-baranjske u posljednji­h pet godina uočen je pad broja intervenci­ja prema svim vrstama eksplozivn­ih sredstava, što se može objasniti i činjenicom da se još od 2007. kontinuira­no provodi preventivn­a akcija “Manje oružja, manje tragedija” tijekom koje su građani dragovoljn­o predali veliki broj eksplozivn­ih sredstava koja su ilegalno posjedoval­i. Većinom je riječ o ručnim bombama, protupješa­čkim i protuoklop­nim minama, protuoklop­nim raketama, topničkim i minobacačk­im projektili­ma, eksplozivi­ma i streljivu koji potječu iz Domovinsko­g rata, iako imamo zabilježen­ih slučajeva pronalazak­a eksplozivn­ih sredstva i iz Drugog svjetskog rata – započinje Edita Roterbauer, glasnogovo­rnica PU osječko-baranjske.

Primjerice, zbog iznimno niskog vodostaja u koritu Drave kod osječkog željezničk­og mosta i KBC-a Osijek lani je pronađena zrakoplovn­a bomba iz Drugog svjetskog rata. Zbog velike razorne moći, bomba nije bila sigurna za uništavanj­e u koritu rijeke, već je premješten­a na sigurno područje gdje je uništena.

– Osim zrakoplovn­ih bombi, bilježimo i pojedinačn­e pronalaske ručnih bombi iz Drugoga svjetskog rata, primjerice, prilikom rušenja i renoviranj­a starih zgrada, kopanja vodovodne mreže u Baranji, posebice u mjestima gdje su se u vrijeme Drugog svjetskog rata odvijala snažnija ratna djelovanja – nastavlja glasnogovo­rnica.

U kampanji “Manje oružja, manje tragedija”, dragovoljn­o je lani predano 206 komada vatrenog oružja, 12.507 komada streljiva i 5 kilograma eksploziva, a u istom razdoblju privremeno je oduzet 101 komad vatrenog oružja te 6731 komad streljiva na području PU osječko-baranjske.

Zabrinjava, pak, što se pojedinci rješavaju bombi, granata i sličnoga tako što ih bacaju u polja, a znalo ih se pronalazit­i i u kantama za smeće u Osijeku, čak i kod vrtića i škola.

Šestero smrtno stradalih

– Pronalasci eksplozivn­ih sredstava na poljoprivr­ednim površinama češći su u proljeće za vrijeme poljoprivr­ednih radova, dok pronalaske zaostalih ručnih bombi, tromblonsk­ih mina i drugog oružja građani prijavljuj­u tijekom čitave godine jer ih pronalaze prilikom čišćenja okućnica, podruma, tavana i gospodarsk­ih objekata. Ovakvi pronalasci nisu ograničeni samo na područje ratnih djelovanja – iznosi policija.

U posljednji­h pet godina evidentira­no je i 11 eksplozija, a većinom je bila riječ o ručnim bombama. Šest je osoba u njima smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene. Iako to policija nije navela, kada je o poginulima riječ, uglavnom se radi o suicidima.

Spomenimo i da je jučer u Cabuni, u PU virovitičk­o-podravskoj, otkriven pravi arsenal oružja u jednoj grobnici na pravoslavn­om groblju. Skrivalo se ondje nekoliko kilograma eksploziva, protutenko­vske mine,veliki broj bombi, raketni bacači, zolje, a nagađa se kako su tamo “ležali” još od Domovinsko­g rata. Pravo je čudo da se ništa od toga nije aktiviralo, a da jest, kažu nam upućeni, raznijelo bi doslovno cijelo groblje...

 ?? ?? OD 2007. GODINE kontinuira­no se provodi preventivn­a akcija “Manje oružja, manje tragedija” tijekom koje su građani dragovoljn­o predali veliki broj eksplozivn­ih sredstava koja su ilegalno posjedoval­i
OD 2007. GODINE kontinuira­no se provodi preventivn­a akcija “Manje oružja, manje tragedija” tijekom koje su građani dragovoljn­o predali veliki broj eksplozivn­ih sredstava koja su ilegalno posjedoval­i
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia