Večernji list - Hrvatska

Registar nezavisnih vijećnika bio bi koristan

-

Ključne institucij­e za nadzor financiran­ja političkih subjekata – Državno izborno povjerenst­vo (DIP) i Državni ured za reviziju – suglasile su se jučer da bi uspostava registra nezavisnih zastupnika i nezavisnih vijećnika bila višestruko korisna za sve dionike tog nadzora. Službeni, jedinstven registar po uzoru na Registar političkih stranaka svim bi dionicima nadzora olakšao posao, kazala je potpredsje­dnica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić na okruglom stolu koji je propitivao iskustva u primjeni Zakona o financiran­ju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum­a.

Iako je zakon donesen prije četiri godine, spomenuti registar još nije zaživio, a to u praksi stvara brojne probleme i priliku da iz DIP-a prema DORH-u odu pogrešne informacij­e, rekla je Fabijančić-Križanić.

Stoga je pozvala na uspostavu registra koji bi “punile” lokalne jedinice, koje imaju najtočnije informacij­e o vijećnicim­a, mandatima, promjenama i sl. Uspostavu registra podržala je i pomoćnica glavnog državnog revizora Sanja Martinko navodeći da je u 2021. bilo više od dvije tisuće nezavisnih vijećnika, za koje je Ured za reviziju podatke prikupljao iz različitih baza podataka. Ti podaci često nisu potpuni, kazala je i naglasila kako bi registar olakšao posao i općinama, gradovima i županijama. Sudionici okruglog stola, koji je organizira­o DIP, među njima i predstavni­ci stranaka, nezavisna vijećnica, GONG, suglasili su se da je novi Zakon o financiran­ju političkih aktivnosti korak naprijed u transparen­tnosti izbornih procesa, stjecanja i trošenja sredstava, ali i da ima prostora za dodatna unapređenj­a.

 ?? ?? VESNA FABIJANČIĆ­KRIŽANIĆ, potpredsje­dnica Državnog izbornog povjerenst­va
VESNA FABIJANČIĆ­KRIŽANIĆ, potpredsje­dnica Državnog izbornog povjerenst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia