Večernji list - Hrvatska

RH prva po pretilosti i druga po smrtnosti od raka u EU

Nedostatak zdravstven­ih radnika i medicinske opreme ograničava pristup liječenju raka u Hrvatskoj, upozorava OECD

-

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Zemlja je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU. Lošija je samo susjedna Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujuć­i dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757). Procijenje­na incidencij­a raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku u EU, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima te nižeg stupnja obrazovanj­a i dohotka, kaže OECD.

U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjern­e tjelesne težine nego ijedna druga zemlja članica EU, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.

Pušenje, prekomjern­a tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU.

”Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim članicama EU. IHME procjenjuj­e da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka u EU od 5717 u istoj godini”, ističe se. Istovremen­o su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka u Europskoj uniji.

U izvješću se upozorava da “nedostatak zdravstven­ih radnika i medicinske opreme ograničava pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

 ?? ?? Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva
Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia