Večernji list - Hrvatska

Prodaje se Spaladium arena, cijenu će odrediti banke

U ‘zatvorenoj’ dvorani upravo se održava Adriatic Gastro Show

- Slavica Vuković

Trgovački sud u Splitu, po Velimiru Vukoviću kao stečajnom sucu, u stečajnom postupku nad dužnikom Sportskim gradom TPN d. o. o. u stečaju izdao je rješenje kojim se određuje prodaja imovine dužnika u stečajnom postupku, odnosno sportske dvorane Spaladium arena. Razlučno pravo upisano je u korist Banke Austrija, Erste banke i Zagrebačke banke. Prodaje se i pravo građenja ispod i oko objekta, na što je pravo prvokupa uknjiženo u korist Grada Splita.

Trošak prestanka rada

– Stečajna upravitelj­ica u podnesku od 30. siječnja 2023. predložila je prodaju nekretnina stečajnog dužnika uz obrazložen­je da su 28. 12. 2022. nastupile posljedice blokade žiro računa stečajnog dužnika, a zbog ovršnih rješenja u naplati komunalne i vodne naknade koja je aktivirao Grad Split. Stečajna upravitelj­ica pozvala je založne vjerovnike, Županijsko državno odvjetništ­vo i Grad Split, na predujmlji­vanje troškova u svrhu konzervira­nja opreme i pripreme objekta za zatvaranje. Svi sudionici ovog postupka upoznati su s činjenicom da prestanak rada Spaladium arene uzrokuje nužne troškove na zaštiti opreme kako bi se istoj bar donekle sačuvala vrijednost i funkcional­nost. Nitko od pozvanih na poziv predujmlji­vanja troškova nije se odazvao. Odredbom članka 89., stavka 5. SZ-a propisano je da se: “…stečajni upravitelj kao dobar gospodar dužan brinuti o završetku započetih, a neobavljen­ih poslova dužnika i poslova potrebnih da bi se spriječilo nastupanje štete na sredstvima dužnika…”, slijedom čega stečajna upravitelj­ica predlaže naslovnom sudu da pristupi prodaji imovine stečajnog dužnika – obrazložio je odluku sudac Vuković.

Spaladium arena prodavat će se na elektronič­koj javnoj dražbi, kojoj će prethoditi ročište na kojem će se razlučni vjerovnici očitovati o cijeni.

Inače, iako je Spaladium arena zatvorena početkom ove godine, trenutačno se u njoj održava Adriatic Gastro Show, što je iznenadilo javnost s obzirom na to da je stečajni sudac, na prijedlog vjerovnika, koncem prosinca 2022. donio odluku o njezinu zatvaranju. Kako je objašnjeno, ugovor bi ih u slučaju otkazivanj­a obvezao na plaćanje visoke odštete organizato­ru sajma pa ga nisu bili u prilici otkazati. Iako je koncert Saše Matića krajem godine najavljen kao posljednje događanje u Spaladium areni, očito je instaliran­a oprema još u funkciji i nije ugašena radi provođenja postupka konzervira­nja.

Čak je i gradonačel­nik Ivica Puljak negodovao zbog održavanja sajma u zatvorenoj dvorani.

Sajam nisu mogli otkazati

– Ugovor s organizato­rom sajma, društvom Poslovni mediji d. o. o., potpisan je u svibnju 2022. godine i prije nastupanja posljedica blokade koju je pokrenuo Grad Split. U slučaju neodržavan­ja ugovor proizvodi određene pravne posljedice prema stečajnom dužniku, a što može rezultirat­i potencijal­nom štetom. Zbog otklanjanj­a mogućih šteta u slučaju otkazivanj­a ugovora pristupilo se održavanju sajma – izjavila je Natalija Mladineo, koja nam je potvrdila da je ovo zadnje događanje u Spaladium areni prije njezine prodaje.

– Osim ove ugovorne obveze, nema drugih i u Areni se neće više ništa održavati. Ovaj stečajni postupak sada ide u pravcu unovčenja imovine – poručila je Mladineo.

Stečaj nad tvrtkom Sportski grad TPN, koja upravlja Spaladium arenom, otvoren je 7. listopada 2014. Unatoč tome, Arena je sve te godine radila, oni su plaćali režije i isplaćival­i plaće, ali račun i jest blokiran nakon ovrhe koju je pokrenuo Grad Split zbog dugova za komunalnu naknadu pa je svako daljnje poslovanje nemoguće.

Prodaje se i pravo građenja ispod i oko objekta, na što je pravo prvokupa uknjiženo u korist Grada Splita

 ?? ?? SPALADIUM ARENA prodavat će se na elektronič­koj javnoj dražbi, kojoj će prethoditi ročište na kojem će se razlučni vjerovnici očitovati o cijeni
SPALADIUM ARENA prodavat će se na elektronič­koj javnoj dražbi, kojoj će prethoditi ročište na kojem će se razlučni vjerovnici očitovati o cijeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia