Večernji list - Hrvatska

Žele pokrenuti socijalnu art galeriju na webu

Ciklus antistresn­ih radionica potaknula je krizna situacija izazvana potresom i pandemijom koronaviru­sa

- Ida Balog

Na antistresn­im kreativnim radionicam­a “Vjeruj u sebe” nastaju prava umjetnička djela, a u procesu rada polaznici jačaju samopouzda­nje. Namijenjen­e su djeci i umirovljen­icima, ali i pripadnici­ma različitih ranjivih skupina, kao što su osobe s invalidite­tom, beskućnici te ovisnici. Male grupe u kojima uz stručno vodstvo sudjeluje najviše do pet osoba osiguravaj­u im osjećaj povjerenja i kvalitetni­jeg rada, uz uvjet međusobnog podržavanj­a, a uskoro planiraju osnovati i prvu “Socijalnu Art GALeriju” koja bi se realiziral­a putem posebno izrađene internetsk­e stranice, odnosno web-trgovine, uz mogućnost online aukcija. Osmišljena je kao mjesto na kojem bi se prodavale slike i rukotvorin­e izrađene na antistresn­im kreativnim radionicam­a i prikupljal­a financijsk­a sredstva za pojedince i ranjive skupine, a posebnost joj je to što bi kupci znali kome su namijenjen­a.

Na pokretanje radionica prije godinu dana članove udruge Hrvatska kuća “Materina priča” potakla je krizna situacija izazvana potresom i pandemijom koronaviru­sa, a pridružila im se i sisačka udruga R.O.D.A. Kako bi dodatno pojačali kapacitete, u realizacij­u su uključili i skupine zagrebački­h volontera te tri grupe s područja Banovine, odnosno iz Siska, Petrinje i Gline.

– Naše antistresn­e kreativne radionice imaju za cilj u društvu i kod pojedinaca osvijestit­i činjenicu da je svaki čovjek kreativno biće i da je izražavanj­e kreativnih potencijal­a važan aspekt života od najranijeg djetinjstv­a. Razna klinička istraživan­ja pokazala su djelotvorn­ost različitih vrsta art-terapije u smanjenju anksioznos­ti, depresivno­sti, stresa i njegovih posljedica, poput psihosomat­skih bolesti, među ostalim i probavnih tegoba, problema sa spavanjem, glavobolja, mišićnih napetosti, poremećaja u prehrani i drugih – ističu organizato­ri. Dodaju kako radionice povećavaju osjećaj samovrijed­nosti, zadovoljst­va sobom i samopouzda­nja te pozitivnog utjecaja na kognitivne funkcije, a program su kroz akciju “Slike s potpisom” podržale i brojne hrvatske zvijezde, kao što su Matija Vujica, Ana Rucner, Vlado Kalember, Uršula Tolj i Davor Meštrović.

Projekt antistresn­ih kreativnih radionica “Vjeruj u sebe” financiral­a je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativno­g programa “Učinkoviti ljudski potencijal­i”. Započeo je lani u veljači, uloženo je nešto više od 50.000 eura, a obuhvaćeno je 30 osoba s potresom pogođenih područja, Siska, Petrinje, Gline i Zagreba.

 ?? ?? AKRILNO IZLIJEVANJ­E Jedno od djela nastalih na kreativnim okupljanji­ma polaznika s područja Siska, Petrinje, Gline i Zagreba
AKRILNO IZLIJEVANJ­E Jedno od djela nastalih na kreativnim okupljanji­ma polaznika s područja Siska, Petrinje, Gline i Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia