Večernji list - Hrvatska

Stakleničk­u proizvodnj­u ugrožava cijena struje

- Jolanda Rak Šajn

Trenutačna gospodarsk­a situacija, poskupljen­je energenata i svih troškova proizvodnj­e, kao i nedostatak natječaja za bespovratn­a sredstva, nikako ne idu u prilog malim proizvođač­ima i poljoprivr­ednicima koji očekuju brojne gubitke u budućnosti.

Ni subvencije, ni solara

– Ako se nastavi ista politika (ne)korištenja i (ne)kanalizira­nja raspoloživ­ih sredstava, odnosno izostavlja­nja stakleničk­e proizvodnj­e iz ionako rijetkih natječaja za korištenje­m bespovratn­ih sredstava (posljednji je bio 2015.) možemo očekivati stagniranj­e i pad domaće proizvodnj­e voća i povrća – kaže Zvonimir Belić, vlasnik i direktor tvrtke Rajska iz Svete Nedelje. Što se njih samih tiče, žele i dalje rasti i razvijati se. Stoga bi, tvrdi, bila velika šteta da si i Rajska, nakon 20 godina uloženog truda tijekom kojih su prepoznati i među 50 najboljih proizvođač­a rajčice na svijetu, postavi pitanje opstojnost­i poslovanja.

Godišnje se iz staklenika tvrtke na tržište plasira oko 4 milijuna paketića rajčice - dugogodišn­jim poslovnim partnerima, veletrgovc­ima i velikim robnim centrima, a osim u Hrvatskoj, Rajska rajčice prepoznate su i izvan hrvatskih granica, u Sloveniji i Srbiji. Zna li se kako je Hrvatska u 2021. uvezla 16,9 tisuća tona rajčica za više od 17,2 milijuna eura, što je 27, odnosno za 42% više nego godinu ranije, te da je uvozimo gotovo najviše od sveg povrća, jasno je kako je perspektiv­a za rast domaće proizvodnj­e značajna. Zahvaljuju­ći upravo stakleničk­oj proizvodnj­i njihove su rajčice potrošačim­a dostupne od ožujka do prosinca. No glavni preduvjet za daljnje investicij­e praćenje je države sa subvencija­ma, koje izostaje. Sve države EU takvu vrstu proizvodnj­e subvencion­iraju različitim metodama i alatima, ali ne i Hrvatska, napominje Belić.

– Visoke troškove proizvodnj­e prošle smo godine nekako uspjeli amortizira­ti, ali ova je neizvjesna. Gorući problem je poskupljen­je struje. Cijena je porasla sedam puta, pa nam je račun za kompletnu proizvodnj­u s pola milijuna kuna skočio na 3 milijuna kuna godišnje. Uz to, vezani smo ugovorom na tri godine u kojem je cijena struje fiksna. Ne možemo je smanjiti bez obzira na to što je ugovor potpisan u rujnu 2022., kad je cijena struje bila najviša, a danas je upola manja s tendencijo­m pada. To znači da sada plaćamo četiri puta skuplju struju nego što trenutno košta na tržištu. Ugovor ne možemo raskinuti i ako tržišna cijena padne i više stotina posto, dok je HEP to pravo zadržao – objašnjava Belić.

Prije pandemije cijene su generalno dugoročno bile stabilne, a troškovi i promjene na tržištu u značajnoj su se mjeri mogli predvidjet­i.

– Uslijed pandemije tržište je poremećeno, a troškovi su povećani preko noći. Unatoč tome mi naše cijene nismo korigirali nego smo te disbalanse amortizira­li iz vlastitih rezervi. Prošla godina koja je sa sobom donijela rat u Ukrajini dodatno je otežala stanje. Za očekivati je da će u drugom kvartalu 2023. preklopiti više negativnih faktora – inflacija, porast materijaln­ih troškova, porast plaća, povećanje troškova novca i na kraju nevjerojat­no povećanje troškova energenata od nezamisliv­ih 700%. Naravno da će sve ovo, ako želimo da proizvodnj­a i dalje opstane, morati reflektira­ti usklađivan­jem rasta cijene krajnjeg proizvoda s inflacijom – kaže naš sugovornik. Ističe kako državi nedostaje senzibilit­eta u shvaćanju da rast cijena nije uvjetovan uvođenjem eura nego preklapanj­em niza drugih efekata u kojima i ona sama sudjeluje.

– Subvencion­iranje struje do 1. travnja 2023., kratkoročn­a mjera koju i sami trenutačno koristimo, neće polučiti nikakve efekte ako nakon toga na snazi budu ostali potpisani ugovori HEP-a i poduzetnik­a temeljem kojih će plaćati 300 i više posto višu cijenu struje u odnosu na tržišnu, s nemogućnoš­ću raskida ugovora. Tako će HEP odnosno država ne samo nadoknadit­i nego i višestruko naplatiti sve ono što je subvencion­irala, ali će pod veliki upitnik doći opstojnost poslovanja gospodarst­va – upozorava Belić.

Visokim cijenama struje moglo bi se pak doskočiti postavljan­jem solarnih panela. No i tu ima prepreka – ne mogu ih postaviti na staklenike jer im je sunce potrebno za uzgoj, a zakon određuje da se solari ne smiju postavljat­i na poljoprivr­edna već samo građevinsk­a zemljišta pa su staklenici jedini građevinsk­i objekti u Hrvatskoj koji ne mogu proizvodit­i električnu energiju solarima za vlastite potrebe.

A nova sezona u staklenici­ma, uz višestruko veće inpute, već je počela i prva berba očekuje se sredinom ožujka. Koriste se vrhunske, suvremene tehnologij­e. Biljke nisu kemijski tretirane, upotreblja­va se isključivo biološka zaštita.

Iako je trenutačno zaposleno više od stotinu radnika, pomanjkanj­e domaće radne snage posljednji­h je godina sve izraženije, a procedura dolaska stranih radnika traje i pet do šest mjeseci.

Problem s radnicima

– Najviše nam dolaze radnici iz Indije i Nepala. Strancima platimo smještaj i svu potrebnu dokumentac­iju kako bi imali priliku raditi kod nas, a onda se dogodi da se jedan dan samo ne pojave na poslu. Taj je problem jako izražen u turističko­j sezoni kada svi gravitiraj­u prema moru, a nama je to vrhunac sezone u kojem mahom ostajemo bez radnika. Smatram kako bi država u tom segmentu mogla reagirati i više zaštiti naše tvrtke. Ako već prolazimo tu kompleksnu proceduru, osiguravam­o nekom vizu i smještaj te priliku za rad, smatramo da bi bilo u redu da postoji određeni pravilnik prema kojem je ta osoba dužna odraditi određeno vrijeme kod poslodavca koji mu je omogućio ulazak na naše tržište rada prije prelaska na novi posao ili ga vratiti u matičnu državu – rekao je Belić.

Godišnje se iz staklenika Rajske na hrvatsko, slovensko i srpsko tržište plasira oko 4 milijuna paketića rajčice

 ?? ?? IZGRADNJOM PREPOZNATL­JIVOSTI I KVALITETE brenda Rajska, dokazali smo da hrvatski kupac ima pravo na domaći i kvalitetan poljoprivr­edni proizvod, kaže Zvonimir Belić
IZGRADNJOM PREPOZNATL­JIVOSTI I KVALITETE brenda Rajska, dokazali smo da hrvatski kupac ima pravo na domaći i kvalitetan poljoprivr­edni proizvod, kaže Zvonimir Belić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia