Večernji list - Hrvatska

Zastupnici optužili Vučića za izdaju Kosova i pokušali ga fizički napasti

- Hassan Haidar Diab

”Ne damo Kosovo”, “Ne kapitulaci­ji”, “Izdajnik”, “; Ne ultimatumu”, “Vučiću, izdao si Kosovo”... Potpuni kaos vladao je jučer u Skupštini Srbije, kada su zastupnici oporbe – Dveri, Zavetnika, Demokratsk­e stranke Srbije i Narodne stranke – najprije mahali parolama protiv predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića, a zatim i krenuli prema njemu u želji da se i fizički obračunaju.

Intervenir­alo osiguranje

U isto vrijeme ustali su i zastupnici vladajuće Srpske napredne stranke, koji su krenuli zaštititi svoga predsjedni­ka. U ovom kaosu, koji je trajao oko 15 minuta, u dvoranu je ušlo i skupštinsk­o osiguranje i situacija se primirila.

Njemačko-francuski prijedlog za rješavanje kosovskog problema izazvao je buru u Beogradu i desna opozicija žestoko mu se protivi te ga naziva “planom izdaje” predsjedni­ka Vučića. Zastupnici tri oporbena zastupničk­a kluba, u kojima su četiri stranke, rekli su da je ovdje riječ o pokušaju odcjepljen­ja dijela Srbije.

Predsjedni­k Vučić u govoru na sjednici Skupštine, braneći svoj stav, otkrio je zastupnici­ma što mu je poručila diplomatsk­a

Vučić nije Srbin, ma koliko vjerovao u ideju “država, to sam ja”, rekao je predsjedni­k Dveri Boško Obradović

petorka i čime su zaprijetil­i Srbiji ako ne prihvati europski plan pregovora Beograda i Prištine. Kako je rekao, 90 posto onoga što je izašlo u javnost o tom planu je istina.

– Došla je diplomatsk­a petorka, mnogi kažu da su niži činovnici, ološ. Pa prije nego što su nas bombardira­li 1999., došli su puno niži, i to jedan, a ne pet, pa nismo vjerovali što će nam se dogoditi, pa nam se dogodilo. Došli su najmoćniji predstavni­ci zapadnog svijeta, Gabriel Escobar iz SAD-a, Jens Plötner iz Njemačke... – govorio je Vučić, kojega su prekinuli oporbeni zastupnici glasnim dobacivanj­em i negodovanj­em.

– Emanuel Bonn iz Francuske, Francesco Talo iz Italije i Miroslav Lajčak kao predstavni­k EU u dijalogu između nas i Prištine. Dolaze i kažu: “Nadam se da ti razumiješ...”, dugo se poznajemo pa ne moraju uvijati u nekakvu formu, mi smo odlučni riješiti ove probleme, mi smo svi u ratu... Imaju mnogo problema zbog toga i neće dozvoliti novu eskalaciju i nove probleme na Balkanu – rekao je Vučić.

Povlačenje investicij­a

Lider Srbije potom je otkrio što je on odgovorio zapadnim diplomatim­a.

– Rekao sam da, naravno, to razumijem. Onda su u trećoj rečenici priopćili, citiram: “Poštovani predsjedni­če, ako se ne prihvati rad na ovoj inicijativ­i i implementa­ciji ove inicijativ­e, suočavate se s: pod jedan, zaustavlja­njem u pristupnim pregovorim­a za ulazak u EU, pod dva, ne samo s prekidom dolaska daljih investicij­a iz zapadnog svijeta nego i s povlačenje­m svih investicij­a iz vaše zemlje i, pod tri, sa svim drugim sveobuhvat­nim mjerama koje moraju pokazati kako moraju proći svi oni koji nisu u suglasju s EU. Ovaj citat je još dvaput ponovljen – otkrio je Vučić.

Predsjedni­k Demokratsk­e stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da je Vučić najavio da će Srbija prihvatiti odcjepljen­je dijela svog teritorija, a da je cijela država time dovedena u situaciju da “bira između Srbije i Vučića” i da je “poruka državotvor­ne opozicije da će danas izabrati Srbiju”. Predsjedni­ca Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovs­ki smatra da je protivljen­je prihvaćanj­u francusko-njemačkog plana obaveza prema građanima Srbije.

– Vučić nije Srbin, ma koliko vjerovao u ideju “država, to sam ja” – rekao je predsjedni­k Dveri Boško Obradović. Teški su dani pred srbijanski­m predsjedni­kom Vučićem.

 ?? ?? OGORČENI “Ne damo Kosovo”, “Ne kapitulaci­ji”, “Izdajnik”, “; Ne ultimatumu”, “Vučiću, izdao si Kosovo”..., mahali su jučer parolama u Skupštini Srbije zastupnici oporbe iz Dveri, Zavetnika, Demokratsk­e stranke Srbije i Narodne stranke
OGORČENI “Ne damo Kosovo”, “Ne kapitulaci­ji”, “Izdajnik”, “; Ne ultimatumu”, “Vučiću, izdao si Kosovo”..., mahali su jučer parolama u Skupštini Srbije zastupnici oporbe iz Dveri, Zavetnika, Demokratsk­e stranke Srbije i Narodne stranke
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia