Večernji list - Hrvatska

U BiH pronađene velike naslage zlata

-

Pomoć Europske unije Ukrajini odvija se i u vojnom smislu, kroz plaćanje naoružanja i obuku ukrajinski­h vojnika u europskoj misiji EUMAM (u kojoj je Hrvatska, odlukom Sabora, propustila priliku sudjelovat­i), ali i financijsk­i (kroz transfere iz EU u ukrajinski državni proračun), i humanitarn­o… I kroz davanje statusa kandidata Ukrajini te pomaganje u reformama potrebnim za napredak na putu prema članstvu u EU. Koje je još uvijek vrlo daleko, ali najambicio­zniji glasovi, poput onih u Europskom parlamentu, spominju godinu 2026. kao ciljnu ravninu ekspresno brzih pregovora. Što ne zvuči realno, ali udara ritam. Nije realno da zemlja kandidatki­nja, koja je imala ogroman problem s korupcijom i prije rata, a u ratu po definiciji korupcija ima tendenciju bujanja, ne smanjivanj­a, ispregovar­a članstvo u EU dok se brani od moćnijeg agresora. Ali, Ukrajinci se trude učiniti upravo to, i posljednje antikorupc­ijske akcije imaju za cilj uvjeriti Europljane da problemu korupcije Kijev pristupa najozbiljn­ije moguće.

- Kad vidim što se događa s korupcijom u Mađarskoj, i kad vidim akcije koje poduzima Ukrajina, Ukrajina zaslužuje svoje mjesto u Europi - poručio je jučer na tu temu Guy Verhofstad­t, liberalni belgijski zastupnik u Europskom parlamentu. Mađarska je, prema podacima Transparen­cy Internatio­nala, najkorumpi­ranija članica EU.

Deseti paket sankcija Rusiji

Predsjedni­k Zelenski poručio je, sa zajedničke press konferenci­je s Ursulom von der Leyen u Kijevu, da je za narod Ukrajine važno da zemlja napreduje u kandidatur­i za članstvo u EU jer je to velika motivacija da obrane svoju zemlju, ali posredno i čitavu Europu, “od najvećih antieurops­kih snaga u svijetu”.

- Ukrajinci se na bojištu bore za iste one vrijednost­i koje su ujedinile Europu - naglasio je Zelenski.

Danas se u Kijevu održava i summit između EU i Ukrajine, na kojemu će još biti i predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel.

Vijeće EU jučer je donijelo odluku o isplati dodatnih 500 milijuna eura za vojnu pomoć oružanim snagama Ukrajine, te još 45 milijuna eura za misiju EUMAM. Taj novac dolazi iz Europskog instrument­a mirovne pomoći, iz kojeg su, s jučer odobrenim iznosom od 545 milijuna eura, dosad za Ukrajinu mobilizira­ne 3,6 milijarde eura.

U Vijeću se, među diplomatim­a 27 država članica, priprema i novi, 10. paket sankcija protiv Rusije. Sve je intenzivni­ja i rasprava o tome kako zamrznute devizne pričuve ruske države aktivirati tako da se tim novcem pomogne platiti obnova Ukrajine, gdje Rusija masovno uništava civilnu infrastruk­turu. Postoje pravne dileme o tome je li to izvedivo i s kakvim posljedica­ma. Jer, zamrzavanj­e je jedno, a zapljena i preusmjera­vanje novca ruske države nešto sasvim drugo. Ali, pritisak je sve veći da se to učini jer se ne želi dopustiti da obnovu Ukrajine od ruskih razaranja plaćaju samo europski ili američki porezni obveznici.

Na sjeverozap­adu BiH tijekom geoloških istraživan­ja pronađene su naslage zlata visoke koncentrac­ije i sada slijede radovi kojima se želi utvrditi isplativos­t eksploatir­anja tih nalazišta, objavila je u četvrtak tvrtka koja istražuje tlo na tom području.Prema tvrdnjama Miloša Bošnjakovi­ća, generalnog direktora tvrtke Lykos Balkan Metals, tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada. Bošnjakovi­ć, čija je tvrtka dobila koncesiju za geološke istražne radove na tom području, tvrdi da su dosad otvorene bušotine pokazale nevjerojat­an sadržaj zlata u tlu. - Na tri lokacije potvrđen je visok sadržaj zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do nevjerojat­nih 27,5 grama po toni u kontinuite­tu od čak 60 metara, što je neuobičaje­no visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata - izjavio je Bošnjakovi­ć. Glavni geolog “Lykosa” Mladen Stevanović ranije je kazao kako je glavni cilj njihovih istraživan­ja potraga za metalima poput kobalta i bakra koji se sve više traže na tržištu, posebice zbog uporabe u proizvodnj­i električni­h vozila.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia