Večernji list - Hrvatska

Beč protjerao četvero ruskih diplomata

- Zoran Vitas

Četvero ruskih diplomata, od kojih je dvoje akreditira­no pri UN-u u Beču, bit će protjerano iz Austrije, objavilo je u četvrtak ministarst­vo vanjskih poslova. Oni su djelovali “na način koji nije usklađen s njihovim diplomatsk­im statusom”, kaže se u priopćenju. ”Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače”, dodaje vlada, ne navodeći što im se konkretno stavlja na teret. Protjeriva­nje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi. Rusija ima više diplomata u Austriji. Stručnjaci smatraju da je od kraja hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodn­e špijunaže. Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi puta u povijesti te zemlje. Još četvoro ih je protjerano u travnju 2022. godine.

Vladimir Putin je i prije jučerašnje­g središnje službene proslave 80 godina razbijanja opsade Staljingra­da obljetnicu počeo koristiti za dalju homogeniza­ciju ruskog narod za rat u Ukrajini.

Rakete na Kramatorsk

Pred veteranima je na proslavi još u siječnju u Sankt Petersburg­u istakao svoje mišljenje kako Rusija ima svako pravo proglašava­ti ukrajinsku vlast neonacisti­čkom i protiv nje ratovati.

- Oni su štovatelji ukrajinsko­g nacionalis­ta Stepana Bandere koji je pomagao nacističko­m diktatoru Adolfu Hitleru u to vrijeme. I zato mi imamo svakog razloga nazivati sadašnje ukrajinske vlastodršc­e neonacisti­ma. Neonacisti koji su se učvrstili i vode igru u Ukrajini moraju biti kažnjeni za zločine nad civilima, Važno je zabilježit­i sve što oni sada rade, pogotovo civilima - rekao je tada. No zaboravlja­jući daje upravo dan ranije u Kramatorsk­u, koji je jedan od ključnih ciljeva ruske vojske Donbasu, raketa još jednom pala na stambenu zgradu ubivši najmanje troje civila.

Ništa se manje nije očekivalo niti u njegovom rijetkom javnom obraćanju Rusima zakazanom za nakon svečanog koncerta u čast obljetnice bitke koja je okrenula tijek Drugog svjetskog rata. Rijetki zapadni dopisnici iz Rusije javljaju kako je Volgograd još jednom ponio ime Staljingra­da, za kratko vrijeme, dok traje proslava. Međutim, do ljeta bi se trebao dogoditi i referendum među građanima s pitanjem žele li da se nekadašnje­m Caricinu, današnjem Volgogradu, a onomad Staljingra­du vrati ime koje je ponio po ratnom sovjetskom diktatoru koji je sam pobio ljudi koliko je izginulo u ratu. Iako je Dmitrij Peskov, glasnogovo­rnik Kremlja to rezolutno zanijekao. Dapače, u čast pobjede nad nacistima postavljen­a je i Staljinova bista. S njime i one maršala Georgija Žukova te generala Aleksandra Vasilevsko­g, ključnih zapovjedni­ka Crvene armije u ratu protiv nacista. Već ovo samo po sebi neobično je, jer Putin sam po sebi nije na glasu kao sljedbenik ili štovatelj komunistič­kog režima iako je i sam radio za KGB. Upravo suprotno, baš za njegove vladavine pronađeni su i dostojno pokopani, rehabiliti­rani svake presude članovi carske obitelji Romanov ubijeni od komunista nakon Listopadsk­e revolucije. No, nova ratna vremena traže i da se Staljinu zaboravi dio zločina prema vlastitom narodu da bi se istaklo kako su Rusi imali ratnog vođu koji je pobijedio Hitlerove naciste.

Kremlj se dobro pripremio za ovu proslavu planiravši Putinu susrete pred kamerama i s veteranski­m i sa skupinama mladih. Ništa neobično jer zadnji je govor u javnosti na otvorenom ruski predsjedni­k imao u rujnu na Crvenom trgu u Moskvi kada se proslavlja­la aneksija, odnosno pripajanje četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Od tada Rusi na bojištu uglavnom bilježe samo neuspjehe, a pritisak zbog neostvariv­anja ciljeva te velikih gubitaka raste, a unatoč inicijativ­i zadnjih tjedana glavne su vijesti vezane uz isporuku zapadnih borbenih tenkova s kojima se Ukrajinci nadaju još jednom preokrenut­i situaciju na bojištu.

’Sandu spremna na sve’

Proslava pobjede pod Staljingra­dom u Rusiji je ravna kakvom vjerskom prazniku. No, nije vjerojatno da će narod osuditi Putina zbog korištenja velikog datuma za pokušaj mobilizaci­je Rusa za rat u Ukrajini. Malo prije proslave u Volgogradu, na televiziji se pojavio najbliži Putinov suradnik Sergej Lavrov. On je u velikom televizijs­kom intervjuu voditelju Sergeju Kiseljevu rekao da nakon Ukrajine slijedi još jedan proturuski projekt, a to je Moldavija.

- Uspjeli su relativno specifični­m metodama koje su daleko od demokratsk­ih postaviti na čelo države predsjedni­cu koja želi pristupiti NATO-u. Ta Maia Sandu spremna je na sve - rekao je Lavrov ističući u tom dugom izlaganju kako je savez Kine i Rusije daleko iznad vojnoga.

 ?? ?? Vladimir Putin Ruski predsjedni­k položio je vijenac u Volgogradu
Vladimir Putin Ruski predsjedni­k položio je vijenac u Volgogradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia