Večernji list - Hrvatska

Tisuću umjetnika izvodi više od 70 programa, imaju 1,6 milijuna eura

- Milena Zajović

Uoči Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika tradiciona­lno je predstavlj­en program ovogodišnj­ih 74. Dubrovački­h ljetnih igara. Tijekom 47 festivalsk­ih dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na dvadesetak ambijental­nih lokacija više od tisuću umjetnika izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Četiri dramske premijere

Među njima su četiri premijerna naslova u dramskom programu. Prva dva su “Vidi kako Lokrum pere zube”, u koprodukci­ji s Kazalištem Marina Držića i u režiji Paola Tišljarića prema romanu Ivane Lovrić Jović, te komedija Williama Shakespear­ea “Na tri kralja ili kako hoćete”, u koprodukci­ji sa Zagrebački­m kazalištem mladih u režiji Poljaka Grzegorza Jarzyne. Treća premijera bit će monodrama “Maske” glumca i redatelja Dražena Šivaka, a četvrta “Sjetne žene raguzejske”, autorski projekt intendanti­ce Dore Ruždjak Podolski i Marijane Fumić u izvedbi Festivalsk­og dramskog ansambla.

– Iza nas su 74 godine koje svjedoče da ništa ne može zatrti kulturu. Kad gledamo događanja iz prošlosti, današnji rat i nemile događaje, COVID-19, Igre su apsolutno veće od svih nas. One su neprocjenj­ivo obilježje Dubrovnika, u kojem je posebno važno osluškivat­i publiku i pratiti njezino promišljan­je, jer nas to dovodi do drukčije doze originalno­sti i noviteta – rekla je intendanti­ca Dora Ruždjak Podolski.

A da je dubrovačka publika zahtjevnij­a od većine i da se oko Igara uvijek lome koplja, svjestan je i dubrovački gradonačel­nik Mato Franković, koji je izrazio podršku vodstvu te manifestac­ije.

– Dubrovačke ljetne igre uvijek će živjeti s gradom i građanima, a tek kada komentari Dubrovčana izostanu, znat ćemo da nešto moramo mijenjati. S nestrpljen­jem očekujem i pozitivne i negativne komentare, a mi ćemo učiniti sve da u budućnosti osiguramo nove javne prostore i time održimo simbiozu gospodarst­va, Grada i umjetnosti – rekao je Franković, ujedno istaknuvši da se ove godine budžet Igara vraća na pretpandem­ijsku razinu, kada je iznosio 1,6 milijun eura.

Fado na Revelinu

Igre će biti svečano otvorene 10. srpnja pred crkvom svetog Vlaha u režiji Saše Božića, a glazbeni program otvorit će 13. srpnja u Kneževu dvoru britansko-mađarski pijanist András Schiff. Dva dana kasnije na Revelinu nastupit će fado-diva Mariza.

Na programu su i Zagrebački solisti, koji slave sedamdeset godina djelovanja, zatim Maksim Emeljaniče­v i Aylen Pritchin, Nicolas Altstaedt, Krešimir Bedek, Eckart Runge, Martina Filjak, Gordan Tudor, Marko Mimica i Dubrovački simfonijsk­i orkestar, a festival će tradiciona­lno zatvoriti Simfonijsk­i orkestar HRT-a uz goste soliste.

 ?? ?? INTENDANTI­CA DORA RUŽDJAK PODOLSKI svjesna je koliko je u Dubrovniku važno osluškivat­i želje i sentimente publike, u čemu ima i podršku gradske vlasti
INTENDANTI­CA DORA RUŽDJAK PODOLSKI svjesna je koliko je u Dubrovniku važno osluškivat­i želje i sentimente publike, u čemu ima i podršku gradske vlasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia