Večernji list - Hrvatska

Zvijezda Radio Sljemena je program, manje smo to mi kao pojedinci

Ana Lacković Varga nominirana je za Večernjako­vu ružu u kategoriji za radijsku osobu godine Bila sam jako vesela zbog nominacije jer znam da u nagradu uključujet­e one koji su se doista dokazali. I javili su mi se neki prijatelji s kojima se dugo nisam čul

- Bojana Radović

Kada se nađete u oči s novinarkom i urednicom Radio Sljemena Anom Lacković Vargom, koja je nominirana za Ružu za radijsku osobu 2022. godine, shvatite da vam vlastite uši ne lažu. Onaj vječni osmijeh koji čujete u njezinu glasu zapravo je vječni osmijeh u njezinim očima, jer ona je “paket” čiste pozitive.

Je li ljubav prema radiju bila ljubav na prvi pogled?

Slušala sam svako jutro, i to Radio Zaprešić, sada svog kolegu Krunu Belka i sjećam se da me jako zanimalo kako on izgleda. Uz to sam slušala MM2, zbog nove glazbe, Radio Samobor i ostale lokalce. To me odvelo na audiciju k Zvonku Šebi i nakon nje sam na Radio Zaprešiću radila četiri godine. Mislav Togonal zvao me na Sljeme. Tada sam još studirala na Filozofsko­m fakultetu i to mi je bilo – preko ceste. Malo me bilo strah, ali tu su me lijepo dočekali i, evo, prošlo je 26 godina na Radio Sljemenu.

Sjetite se kako je to bilo prvi put biti u programu, u eteru?

Bila sam jako uzbuđena, tresao mi se glas, razmišljal­a sam tko sve to sada sluša. Uvijek su mi govorili da imam dobar glas i vjerujem da su mi zbog toga i oprostili pokoju početniku pogrešku.

Veselje i optimizam čuju se u vašem glasu. Rekla bih da je to odraz osobnosti, a ne radijska vještina koja se uči.

Volim ljude, iako, što sam starija, sve se češće na njih naljutim. Na radiju me najviše veseli to što znam da je uvijek netko preko puta, a što sam zrelija to više razmišljam o onima koji ujutro pale radio kako bi čuli živu riječ. Volim angažman naših slušatelja, jer mi smo dio njihove obitelji. To kod mene potiče tu radost, koja se možda i čuje u mojem glasu.

Želite na neki način pružiti ruku tim ljudima?

Sve sam svjesnija da je u Zagrebu sve više samih ljudi, da su neki osamljeni, neki bolesni, mnogi sve stariji. I što sam zrelija, primarno se obraćam baš njima.

Koja je po vama glavna tajna Radio Sljemena? Zašto je toliko popularan?

Došla sam u redakciju 1996. To je vrijeme osnivanja novih radijskih i televizijs­kih privatnih stanica, ljudi su odlazili s HRT-a. Tako je te 1996. na Sljeme došlo šest, sedam novih ljudi, uglavnom cura. Sada smo dugo zajedno, tada smo imale dvadesetak godina, danas smo zrele cure, koje cijelo vrijeme uspijevaju ono najbolje u svojim osobnostim­a plasirati u program. Znamo ozbiljno raspravlja­ti, imamo različite stavove, ali kada je posao u pitanju, to sve nestane. Najvažniji nam je program. To je tajna uspjeha Radio Sljemena. Naša zvijezda je program, a manje smo to mi pojedinačn­o.

No vi imate i svoju autorsku emisiju – “Kajkavijan­u”?

Prije dvadeset godina Tanja Baran oblikovala je “Kajkavijan­u” i radila je desetak godina, ja sam nastavila i, evo, već je prošlo više od deset godina. Kajkavka sam po baki Zagorki, a “Kajkavijan­a” je mali rezervat, sat i pol tjednog programa u kojem si damo oduška. Svako se spomina kak zna, jer važno je da se kajkavštin­a očuva.

Uz to ste urednica nove hit-emisije Sljemena koju radi dama s estrade. Kako je došlo do suradnje sa Ksenijom Erker?

Prije desetak godina radila sam emisiju o Dragi Britviću u kojoj je sudjeloval­a Ksenija Erker. Nakon emisije u svemir smo pustile želju o novoj suradnji. Deset godina je prošlo, ali 1. siječnja 2022. počela je emisija “Onak među nama”.

Sviđa mi se kako se ona uklopila u duh Radio Sljemena jer ne govori samo o glazbi nego i o kuhanju, izletima, jelima...?

Ksenija je sačuvala te zagrebačke rituale, recepte, izraze... Ima ona i mnogo sočnijih priča od ovih koje slušamo subotom ujutro. One bi tražile neki kasniji termin.

Što ste prvo pomislili kada ste čuli za nominaciju za Ružu?

Bila sam jako vesela jer znam da u nagradu uključujet­e one koji su se doista dokazali. I javili su mi se neki prijatelji s kojima se dugo nisam čula, mnogo slušatelja čestita... Godi to čovjeku.

Pretpostav­ljam da su pripreme već počele. Što ćete odjenuti i koga ćete povesti?

Tu trebam ozbiljnu pomoć Večernjaka. Svi žele u HNK, a supruga, dvije kćeri i Kseniju ne mogu ostaviti doma. Kako nisam previše vješta u modnom eksponiran­ju, to ću riješiti konzultaci­jama. Rekla bih da će to biti neko fino odijelo, ali i da ću malo pokazati dekolte. Stvarno se bojim da me

prsa.• Battifiaca ne pobijedi – za

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? OZBILJAN STAŽ Na Radio Sljemenu zaposlena je već 26 godina
OZBILJAN STAŽ Na Radio Sljemenu zaposlena je već 26 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia