Večernji list - Hrvatska

Velimir Zajec: Neka Luka Modrić i društvo ulože novac i kupe Dinamo

Ne zanimaju me ni Mamić ni Antolić. Za dobrobit Dinama treba donijeti rješenje da se klub preda nekoj trećoj skupštini ili trećem vlasniku. Tu bi politika trebala odraditi svoje – kaže Zajec

- Željko Janković

Velimir Zajec javio se, po dogovoru, iz Atene. Iz Zagreba izbiva od studenoga prošle godine. U Grčkoj je pronašao mentalni mir, odgovara mu možda i više nego Hrvatska...

– Teško se odlučujem. Imam obitelj u Ateni, u Zagrebu, kćerka mi je u Londonu, ima nas u Americi... Ne mogu se odlučiti, no malo ću više biti u Grčkoj, najvjeroja­tnije.

Što je ovih dana aktualno u nogometnoj Grčkoj?

– Četiri-pet najboljih momčadi bori se za vrh. Prvi je AEK, pa Panathinai­kos, PAOK, Olympiacos, Aris je blizu. Tih pet momčadi sigurno će ući u play-off. No, ima još dosta utakmica. Panathinai­kos je imao deset bodova prednosti, no sada su malo pali...

Pogledate li katkad uživo svoj bivši klub?

– Ne previše. Bio sam nedavno kada je klub nas četvoricu bivših igrača pozvao na neku proslavu. Panathinai­kos to jako dobro radi, drži do svojih bivših igrača. To je lijepo.

Prati Zajec i stanje u našem nogometu.

Dinamo je najbolji

– Vidim da je Dinamo na vrhu, to se uostalom i predviđalo. Praktično kod nas nemaju pravog suparnika. Vidim da je Hajduk opet dosta pao u zadnje vrijeme. Naše prvenstvo je isto palo, čini mi se. Dosta igrača odlazi u inozemstvo i to je logična posljedica jer naši klubovi nemaju financijsk­u moć zadržati ih ili kupiti nešto iz inozemstva – kaže Zajec.

Zadnjih nekoliko sezona imali smo tri kluba koji su bili ozbiljan konkurent Dinamu, a sada su Osijek i Rijeka malo ispali iz ritma. Hajduk je, za sada, najbliže plavima...

– Malo su se ispuhali. Ostali su Dinamo i Hajduk, s tim da je Dinamo najstandar­dniji.

To nije dobro.

– Naravno da nije. Važno je da, uz ovakvu reprezenta­ciju, imamo i jače klubove. No, teško je to očekivati kada morate prodavati igrače da biste preživjeli. To je komplicira­no.

Od mađarske priče u Osijeku očekivali smo dugoročnu financijsk­u stabilnost, odnosno ulaganja. No, nije lako održati koncept u kojem samo ulažete i odgađate prodaju.

– U nogometu je teško kada nema jakih investicij­a. Bez privatnog kapitala, jakoga i sigurnoga, teško je bilo koji klub držati na razini.

Dakle, slijedi nam još jedna neizvjesna era našeg ligaškog nogometa?

– Sigurno. S tim da nije riješeno ni pitanje sporta, ni infrastruk­ture. Tu bi politika trebala malo pomoći. Oni se drže malo sa strane. Trebalo bi se zakonski omogućiti da privatni kapital uđe u klubove. Jer, Hrvatska ima dobar imidž, a kada bi se omogućile koristi onima koji ulažu, postali bismo zanimljivi­ji tržištu.

Zapravo se uvijek vrtimo u krug, govorimo o talentu koji isplivava iz sustava koji to nije.

– Tako je. Ne izbacuje sustav igrače, već oni dolaze zahvaljuju­ći svom talentu.

Koliko pratite Hajduk? – Hajduk je prije SP-a izgledao jako ozbiljno. Nažalost, to sada nije. I to nije dobro jer i Dinamu treba pravi ligaški podražaj. Vidimo kako se u Europi prolazi ako nemate podražaj u domaćem prvenstvu. Stigao je Ivan Leko, očito je da ima trenerski talent s pravim nogometnim štihom. Hajduku trebaju pojačanja. Ne možeš živjeti od igrača koji igraju petu europsku ligu i samo od juniora. Davno je prošlo moje doba kada su mladi igrači morali ostati u klubu i razvijati se jer su takve bile zakonske regulative.

Kada govorite o sazrijevan­ju, loša je odluka bilo ukidanje drugih momčadi koje su bile odličan poligon za napredak mladih igrača.

– Slažem se. Taj koncept nije bio loš. Vjerojatno je to klubovima bilo skupo, teško je držati dvije momčadi. Išli su logikom da je možda bolje da igrači idu na posudbu. Vodeći grčki klubovi imaju svoje B momčadi u drugoj ligi, koja je dosta jaka.

Glavna tema kod nas je borba za vlast u Dinamu. Koliko pratite tu priču?

– Nisam baš unutra, imam dosta prijatelja koji su na jednoj ili drugoj strani. Ne bi se to trebalo događati. Za mene je jedino rješenje privatni kapital, odnosno privatizac­ija Dinama. Ta skupština trebala bi se dogovoriti, da budu godinu dana u klubu i da se onda mirno raziđu kao pravi dinamovci. Neka prepuste klub privatnom kapitalu, koji se najvjeroja­tnije može pronaći. Dinamo ima dobru bazu u školi i talentiran­im igračima. Treba to mirno završiti, to je u interesu kluba. Valja osmisliti dugoročno rješenje. Jedna od ideja možda je da se nešto dogovori s bivšim igračima Dinama, reprezenta­tivcima kao što su Luka Modrić ili Mateo Kovačić. Da oni naprave dioničko društvo, ulože po 500 tisuća eura, što im, vjerujem, ne bi bilo preveliko. Tu bi se skupio dovoljan iznos za početni kapital i da oni praktično budu vlasnici kluba. Naravno, to je možda malo utopijska ideja, ali možda ne bi bilo loše pokušati – naglašava Zajec.

Smanjiti troškove

Zvuči zanimljivo, ali u svakom slučaju bit će teško pronaći 60 milijuna eura, tko god se uhvatio te priče.

– To je puno novca. Nemoguće je skupiti te iznose bez prodaje igrača. No, mora se racionaliz­irati klupski budžet, koji je previsok. Posebice što ne možeš stalno računati da će ti tržište s igračima donijeti takve profite. Reorganiza­cija je nužna i treba razmišljat­i o ulagačima. Ima puno tvrtki koje bi uložile novac.

Ova previranja za vlast svakako negativno utječu na financijsk­i i poslovni imidž Dinama.

– Sigurno, situacija se mora što prije smiriti. Skupština mora biti razumna i nakon određenog razdoblja predati klub dioničaru. Možda je to Grad Zagreb. Ne bih uopće govorio o Mamićevoj ili Antolićevo­j struji. Nije mi to uopće važno. Za dobrobit Dinama treba donijeti rješenje da se klub preda nekoj trećoj skupštini ili trećem vlasniku. Tu bi politika trebala odraditi svoje. Nadam se da nam je svima u interesu jak Dinamo. Politika je tu da stvara zakone koji se moraju poštovati. U Dinamu je kritičan problem gradnje stadiona. Jer, ako se to ne dogodi, bojim se da nećemo moći igrati ni u Europi. Do sada su se ta dopuštenja za igranje dobivala preko veze. To što nemamo stadion, sramota je za hrvatski nogomet. Žalosno je gledati to stanje – zaključio je Zajec.

 ?? ?? VELIMIR ZAJEC Za mene je jedino rješenje privatni kapital, odnosno privatizac­ija Dinama. Ta skupština trebala bi se dogovoriti, da budu godinu dana u klubu i da se onda mirno raziđu kao pravi dinamovci
VELIMIR ZAJEC Za mene je jedino rješenje privatni kapital, odnosno privatizac­ija Dinama. Ta skupština trebala bi se dogovoriti, da budu godinu dana u klubu i da se onda mirno raziđu kao pravi dinamovci
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia