Večernji list - Hrvatska

NBA ti ništa ne nameće, ali sve prati, pa čak i kako spavaš

Košarkaša godine bira Dražen Orešković, pomoćnik niza hrvatskih izbornika

- Dražen Brajdić

Među članove stručnog žirija za izbor Večernjako­va košarkaša godine svrstali smo i Dražena Oreškovića (42), bivšeg povjerenik­a HT Premijer lige, trenera koji je bio pomoćnik četvorici hrvatskih izbornika (Petrović, Skelin, Anzulović, Mulaomerov­ić), ali i trenerima Cedevite iz najboljih dana. Orešković je trenutačno osobni trener bivšeg cedevitaša i NBA igrača Jusufa Nurkića pa je u središtu našeg zanimanja bio upravo individual­ni rad s NBA igračima.

Najbolji puno ulažu u sebe

Poznato je da su NBA košarkaši višemiliju­nske investicij­e i bogato su plaćeni. A da bi bili u stanju opravdati ulaganje poslodavca, moraju raditi na sebi, manje tijekom sezone, ali jako puno izvan sezone. I upravo o tome smo s našim sugovornik­om razgovaral­i.

– Većina top igrača ima svoje osobne trenere koji tijekom sezone imaju malo prostora za rad, ali čim se dogodi neka pauza, primjerice ona za All-Star Weekend, oni uskaču da bi igrač ostao u kontinuite­tu rada. Obično su to kondicijsk­i i košarkaški trener kao što ga, primjerice, ima najbolji igrač Portlanda Damian Lillard koji uz sebe ima trenera iz svojih srednjoško­lskih dana. Taj trener većinu svog rada obavlja preko ljeta, no ima Lillard i kondicijsk­og trenera koji je s njim stalno. Za sve njih jako je važno da na raspolagan­ju imaju i fizioterap­euta radi sustava oporavka, a Portland taj dio ima jako dobro posložen. Naime, kad ja preko ljeta radim s Jukom, obično nam dođe jedan fizioterap­eut, a prošlo ljeto je dva i pol tjedna s nama bio i glavni kondicijsk­i trener.

Neki od NBA košarkaša imaju i privatne fizioterap­eute.

– Da, i ti ljudi žive s njima ili su im u njihovu gradu stalno na dispozicij­i. To je jedan izoliran svijet u kojem se vrte ogromne svote i većina tih najboljih košarkaša jako puno ulaže u sebe i ljude oko sebe pa tako neki imaju i nutricioni­ste. Primjerice, kako godine prolaze, jedan LeBron sve više ulaže u sebe. Ili jedan Lillard, koji zarađuje ogromne novce od kluba i Adidasa i mogao bi se ponašati vrlo opušteno, no on je primjer svima. Premda najviše zarađuje, u smislu radne etike on je taj koji je primjer drugima.

Kako izgleda Draženov rad s Nurkićem tijekom sezone?

– Kroz sezonu hvatamo stvari koje su mu potrebne, da to ima neku progresiju, a dobra je stvar što mi njihov trener Chauncey vremena. Tako je već niz godina. Ili bih ja uzeo godišnji ili bi se on prilagođav­ao meni. Otkako sam otišao iz HKS-a, suradnju realiziram­o puno lakše.

Oni koji to iskustvo imaju vole reći da u NBA ligi imaš maksimalne uvjete, da te oni ni na što ne tjeraju, ali te pozorno prate.

– Njima je najvažnije da ti dobro funkcionir­aš i pružaš ono što se od tebe očekuje. Možeš doći trenirati kad hoćeš, pri čemu se sve snima, a na koševima čak možeš uključiti i da ti kompjutor izbacuje tvoje postotke, koliki ti je luk kod šuta i slično. Većina igrača nakon svake utakmice nosi poseban prsten putem kojeg se prati njihov oporavak. Spavaju li, koliko spavaju, koliko im je dubok san. Sve oni to prate.

NBA tržište jako troši

Ako netko ima ideju igranja u NBA ligi do mirovine, je li pametno vratiti se u Europu u nadi da ćeš se vratiti, jer statistike kažu da rijetko tko u tome uspije.

– Da, jako malo ih se vrati, ali ne može se reći da ih nema. No NBA tržište strašno troši, a svake godine, putem drafta, dolazi puno novih igrača i oni moraju nekoga istisnuti. Oni koji se vrate u Europu obično su već zaradili dobre novce i više ne pristaju na sve uvjete pa je i to jedan od razloga zašto se ne vrate. A nema ni logike da se vraćaš jer im ispadneš iz fokusa, a NBA klubovima lakše je uzeti mlađeg. Pa svake godine s drafta izađe 10 nevjerojat­nih mladih igrača, iznimna atletizma, a takav igrač se brzo oporavlja. On sve radi, ne postavlja pitanja, a ove starije je ipak teže voditi.

U tom svijetu jako se dobro snalaze dvojica Hrvata koje Orešković smatra najboljim hrvatskim košarkašim­a u 2022.

– Bojan je istinski šuter kojeg ni najmanje ne smeta je li promašio koju loptu u nizu, igra bez pritiska i već godinama isporučuje ono što treneri od njega traže. Drugi mi je Zubac koji se sjajno snalazi u Clipperism­a i čini mi se da ga malo koriste. S obzirom na to da u njegovoj momčadi ima puno šutera, on svoj svaki koš krvavo zaradi. Broj tri mi je Simon, šmeker kakvih nema puno, vodi brigu o sebi i izgleda bolje nego ikad. Hezonja je igrao sjajno u VTB ligi pri čemu je imao sreće da je imao hrvatskog trenera Perasovića, no kod njega i dalje imam dojam da je puno bolji nego što pokazuje.

Orešković je prvi koji se “sjetio” Albina Amerikanca s hrvatskom putovnicom Jaleena Smitha.

– Kao pomoćnik izbornika Mulaomerov­ića ostao sam začuđen njegovom skromnošću i radnom etikom. Sjajan je momak kojemu je jedini igrački problem je završnica kada uđe u dvokorak.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia