Večernji list - Hrvatska

Forgač: Najoštrije osuđujemo Tirielovo nasilno ponašanje

Predsjedni­k Hrvatske MMA unije Dražen Forgač zgranut je nasilnički­m ponašanjem hrvatskog borca Tiriela Luke Abramovića na skijalištu Platak

- Dražen Brajdić

Nakon nasilničko­g ponašanja MMA borca Tiriela Luke Abramovića na skijalištu Platak, oglasila se i Hrvatska MMA unija priopćivši:

Golema percepcijs­ka šteta

”Upoznati smo s incidentom u kojem je sudjelovao jedan aktivni amaterski MMA borac, sada već bivši član Kickboxing kluba Dynamite iz Rijeke. Ovim putem želimo jasno dati do znanja da najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja izvan granica sporta te ne podržavamo i ne odobravamo bilo kakva nasilna ponašanja. U ime svih naših članova želimo iskazati zgražanje nad svakim činom nasilja, kao i našu predanost u promicanju sportskog duha, fair playa i pravilnih vrijednost­i. Nakon što dobijemo sve relevantne informacij­e od nadležnih institucij­a, naša disciplins­ka komisija poduzet će sve potrebne mjere.”

Radi boljeg razumijeva­nja toga koliku je štetu Abramović napravio za sport, kojim se počeo baviti nakon povlačenja iz skijanja, nazvali smo predsjedni­ka Hrvatske

MMA unije Dražena Forgača (na fotografij­i), bivšeg borca, čovjeka s 30-godišnjim iskustvom u borilačkim sportovima.

- Percepcijs­ka je šteta golema, to medijski izgleda jako ružno i to je udarac za cijelu našu priču, a i njemu biljeg za cijeli život. Ja tog dečka osobno poznajem i ne mogu vjerovati da je sudjelovao u tome jer mi nikad nije odavao dojam problemati­čnog tipa već mi se činio apsolutnim sportašem. I cijela ova situacija je još jedan dokaz da sportaši iz borilačkih sportova moraju jako dobro paziti s kim se druže i u kakve situacije ulaze. Osim toga, kada su drugi ljudi u društvu borca, onda su i oni hrabriji i ulaze u situacije u koje sami ne bi nikad ušli. A kada problem nastane uvijek je kriv onaj tko je nekoga ozlijedio, a ne onaj tko ga je u to upleo. A upravo su dvojica njegovih prijatelja potenciral­a sukob, u koji se on uključio i za njega nema opravdanja. Kao obučeni borac, morate paziti s kim ste i u kakve situacije ulazite. Jer kada dođe do problema, u trenu može doći do kaosa i više se ne možete izvući. Bude li netko teže ozlijeđen, ne možete se “oprati”.

Često se zna reći da je treniranje borilačkih sportova dobro sredstvo za odvlačenje hiperaktiv­nih i adrenalins­kih tipova s ulice. Evo što o tome kaže Forgač, glavni trener i osnivač zagrebačko­g American Top Teama i predsjedni­k i suvlasnik borilačke promocije FNC.

- Upravo u tom smjeru ide cijela borilačka zajednica, pa tako i mi kao Hrvatska MMA unija. Nastojimo maknuti s ulice mlade ljude s viškom testostero­na, one koji su po prirodi nemirnijeg duha, koji traže neko uzbuđenje. Sportom ih odvlačimo od takvih stvari da ne bi imali problema. Borci se takvih situacija moraju puno više paziti nego drugi sportaši, koji se također znaju potući.

S obzirom na sve što se dogodilo na Platku, borilačka zajednica suspendira­t će Tiriela Luku Abramovića iz sporta.

- On svakako mora biti kažnjen. Ako bismo prešli preko takvog ponašanja pripadnika borilačke zajednice, bili bismo gotovi. Upravo su zbog takvih slučajeva borilački sportovi stigmatizi­rani. A mi doista ne možemo znati što svaki član nekog kluba radi izvan treninga i natjecanja, to ne zna čak ni njegov trener. Razumijem da javnost reagira pa zbog pojedinca pati cijeli sport jer se pojedinačn­i slučaj uopćava. Nedavno smo imali slučaj nogometaša koji je silovao djevojku, što ne znači da su svi nogometaši silovatelj­i. Nažalost, kada neki borac nešto takvo napravi, olako se stigmatizi­ra cijela borilačka zajednica.

Kakva će biti kazna?

Kako se Abramovića može kazniti?

- Tako da ga se ne poziva na borilačke priredbe. MMA nije olimpijski sport, nismo organizira­ni poput nogometa, u kojem ako vas Fifa suspendira, to moraju slijediti i Uefa, nacionalni savez, županijski savez, gradski savez i klub. Naime, mi ne možemo znati hoće li njega Japanci ili netko drugi zvati da se bori kod njih. Doduše, on je početnik pa je takvo što teško i vjerovati. Ono što možemo jest ne pozivati ga na natjecanja u Hrvatskoj.

Također mu se može, što je njegov klub Dynamite već i učinio, zabraniti da trenira u nekom od borilačkih klubova. A s obzirom na to da je riječ o borilačkom početniku, to i sve ono što mu eventualno pravosudno slijedi, neka mu bude dobra životna pouka.

NOGOMET

Engleski liga kup, polufinale (na dvije utakmice): Manchester United – Nottingham Forest 2:0; španjolska liga, 17. kolo: Betis – Barcelona

1:2; njemački kup, osmina finala: Leipzig (Gvardiol izašao u 45. minuti) – Hoffenheim (Kramarić izašao u 79. minuti) 3:1, Mainz – Bayern (Stanišić nije ulazio) 0:4; talijanski kup, četvrtfina­le: Fiorentina (Brekalo nije ulazio) – Torino (trener Jurić, Vlašić odigrao cijeli susret) 2:1, Roma – Cremonese 1:2; francuska liga, 21. kolo: Angers – Ajaccio 1:2, Nantes – Marseille (trener Tudor) 0:2, Lille – Clermont Foot 0:0, Reims – Lorient 4:2, Toulouse – Troyes 4:1, Monaco – Auxerre 3:2, Montpellie­r – PSG 1:3, Lyon – Brest 0:0, Lens – Nice 0:1, Rennais – Strasbourg 3:0

KOŠARKA

Euroliga: Efes (Žižić) – Žalgiris 80:70, Alba (Smith 5) – Monaco 84:102, Real (Hezonja 14) – Panathinai­kos 83:68;

EuroCup, skupina A: Prometey – Joventut (Tomić 13) 95:90, Cedevita Olimpija (trener Golemac, Matković 4) – Venecija 77:73; HT Premijer liga: Škrljevo – Zabok 93:66, Bosco – Šibenka 63:95, Zadar – Dinamo 79:70, Dubrava Furnir – Cedevita junior 75:92; Euroliga, žene: Virtus (Dojkić 19) – Olympiacos 92:69

ODBOJKA

MEVZA liga, muški: Mursa Osijek – Posojilnic­a 3:2, Maribor – Mladost 2:3

RUKOMET

SEHA liga: Vardar – Partizan 31:26;

Prva HL, žene: Zamet – Lokomotiva 23:38

Rukometaš PPD Zagreba osvojili su prvo mjesto na turniru u Labinu. “Plinari” su u polufinalu pobijedili banjolučki Borac (36:27), a u finalu su bili bolji od Pivovarne Laško (34:31). Željko Musa, kružni napadač “plinara” od sljedeće sezone nosit će dres švicarskog Kriens-Luzerna gdje već igra Marin Šipić.

ATLETIKA

Marko Čeko osvojio je četvrto mjesto u dalju na dvoranskom mitingu u Lyonu sa skokom od 7,72 metra. Filip Pravdica bio je šesti sa skokom 7,63 metra. Pobijedio je Kubanac Gay sa skokom 7,99 metara.

TENIS

WTA 250 turnir tenisačica u Lyonu, 2. kolo: Parks (SAD) - Martić (Hrv) 2:6, 7:6 (3), 6:2; ITF turnir tenisačica u Portu, 1. kolo: Bošković (Hrv) Wickmayer (Bel) 6:3, 7:6 (5); ITF turnir tenisačica u Romeu, 1. kolo: Marčinko (5, Hrv) - Požnjihire­nko (Ukr) 6:2, 2:0 - predaja Požnjihire­nko (Marčinko je osigurala napredak za nova četiri mjesta i dolazak na 178. poziciju na WTA listi, što joj je i najbolji plasman); PH za juniorke do 18 godina u Čakovcu, finale: Ivković (Zagi) - Derniković (1, Top Spin) 6:2, 6:7 (3), 7:5. (af)

Nažalost, kada neki borac nešto takvo napravi, stigmatizi­ra se cijela borilačka zajednica

 ?? ?? KAKO SPRIJEČITI NASILJE Nastojimo maknuti s ulice mlade ljude s viškom testostero­na, one koji su po prirodi nemirnijeg duha, koji traže neko uzbuđenje. Sportom ih odvlačimo od takvih stvari da ne bi imali problema, kaže Forgač
POGLEDAJTE SEMAFOR
KAKO SPRIJEČITI NASILJE Nastojimo maknuti s ulice mlade ljude s viškom testostero­na, one koji su po prirodi nemirnijeg duha, koji traže neko uzbuđenje. Sportom ih odvlačimo od takvih stvari da ne bi imali problema, kaže Forgač POGLEDAJTE SEMAFOR
 ?? ?? ŽELJKO MUSA će od sljedeće sezone nositi dres švicarskog Kriens-Luzerna
ŽELJKO MUSA će od sljedeće sezone nositi dres švicarskog Kriens-Luzerna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia