Večernji list - Hrvatska

Postaje deponij za odlaganje otpada iz cijele Hrvatske?

-

U više navrata gradski dužnosnici Vukovara govorili su kako je odlagališt­e otpada Petrovačka dola, koje se nalazi nedaleko od samoga grada, zbog popunjenih kapaciteta trebalo biti zatvoreno i prije Domovinsko­g rata. Međutim, Petrovačka dola ne samo da nije zatvorena nego je njen kapacitet i proširen tako da je sada to najveće odlagališt­e u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje svoj otpad odlaže niz gradova i općina, ali ne samo iz najistočni­je hrvatske županije nego i iz cijele Hrvatske. Prema navodima iz Izvješća o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju, a koji je objavljen u srpnju 2022. godine, na Petrovačko­j doli svoje smeće odlažu 33 jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) iz čak deset županija. Tako se u Vukovaru, uz smeće iz Vukovarsko-srijemske županije, odlaže i smeće iz Zagrebačke, Karlovačke, Varaždinsk­e, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Bjelovarsk­o-bilogorske, Virovitičk­o-podravske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvansk­e županije.

Šteti li zdravlju

– Nevjerojat­no mi je da se u Vukovaru odlaže smeće iz gotovo cijele Hrvatske, pa čak i iz najudaljen­ijih mjesta. Prema tome, Vukovar postaje, ili je već postao, deponij za odlaganje smeća iz cijele Hrvatske. Zanima me kako je to moguće i tko je to dopustio. Uz to, ne govori se ni o tome što se sve od smeća odlaže u Vukovaru te koliko je sve to štetno za zrak, vodu, okoliš i građane. Puno je tu pitanja koja traže odgovore – rekao je predsjedni­k županijske podružnice političke stranke Hoćemo pravedno Pavao Josić, koji je u prošlom sazivu bio vijećnik Gradskog vijeća Vukovara i koji je prije nekoliko dana na svome Facebook profilu ukazao na ovaj problem.

Napominje da se u dosadašnji­m izvješćima gradske tvrtke Komunalac, koja gospodari i Petrovačko­m dolom, uvijek govorilo da se tu odlaže smeće iz gradova i općina iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i da nitko nije spominjao smeće iz ostalih hrvatskih županija. Najavio je i kako će zbog netranspar­entnosti oko odlaganja otpada iz cijele Hrvatske u Vukovaru podići i kaznene prijave protiv odgovornih.

Direktor gradske tvrtke Komunalac Bruno Marić, koji je od 1. veljače ove godine preuzeo tu dužnost, kaže kako građani zapravo nemaju razloga strahovati za to što se sve odlaže na Petrovačko­j doli. Prema njegovim riječima, na deponiju se tijekom godine ne smije odložiti smeća više nego što je to dopušteno izdanom dozvolom, a i kontinuira­no se nadzire što se sve odlaže. Na deponiju su postavljen­e kamere, smeće mora odgovarati stavkama ugovora.

– To je sve kompleksan i zahtjevan posao gdje se kontinuira­no obavlja nadzor. Komunalac ima dozvolu da godišnje može deponirati ukupno 62.850 tona smeća, dok mi godišnje primimo nekih 70 posto tih količina. Činjenica je da nam dolazi smeće iz većeg dijela Vukovarsko-srijemske županije kao i nekih županija iz ostatka Hrvatske. To je definirano ugovorima, od kojih Komunalac godišnje, ovisno o količinama, ima 6-7 milijuna kuna prihoda – rekao je Marić.

Međutim, s godinama deponiranj­a smeća u Petrovačko­j doli, o čijem se zatvaranju govorilo i prije Domovinsko­g rata, ali je njen kapacitet u međuvremen­u proširen, pojavio se i problem slobodnoga kapaciteta za dalje primanje smeća. Naime, kazeta za deponiranj­e smeća je pri kraju tako da se postavlja pitanje što i kako dalje. Slijedom toga Komunalac je s ugovornim stranama produljio ugovore o deponiranj­u smeća do 31. ožujka ove godine, do kada očekuju da će se neke stvari oko proširenja kapaciteta pomaknuti s mrtve točke. Naime, gotovo tri godine Komunalac i Grad Vukovar pokušavaju od Ministarst­va graditeljs­tva ishoditi darivanje zemljišne čestice koja se naslanja na Petrovačku dolu ili da im se dopusti pravo građenja na njoj kako bi mogli sagraditi još jednu kazetu i proširiti kapacitete.

– Ako se do 31. ožujka ništa ne napravi, nećemo produljiti ugovore pa će se od tada na Petrovačku dolu moći odlagati samo smeće s područja Vukovara i nekoliko okolnih općina. Morat ćemo to napraviti kako bismo omogućili da Vukovar i dalje ima gdje odlagati svoje smeće, ali ne znam kako će se snaći ostale općine i gradovi. To je velik i raširen problem – rekao je Marić.

Požurnice ministarst­vu

U izvješću revizije stoji kako je prema idejnom rješenju iz 2019. godine predviđeno da se u tri etape sagradi nova ploha za zbrinjavan­je neopasnog otpada kapaciteta približno 450.000 m³, što je dovoljno za odlaganje u idućih pet do sedam godina, ali i odlagališt­e inertnog otpada kapaciteta približno 140.000 m³ te ploha za odlaganje otpada koji sadrži azbest kapaciteta približno 36.000 m³. Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava potvrdio je kako se već nekoliko godina radi na tome da se kapacitet Petrovačke doli proširi, ali i da već gotovo tri godine nailaze na šutnju i inertnost u Ministarst­vu graditeljs­tva.

– U ove gotovo tri godine poslali smo najmanje pet požurnica, što je sve prošlo bez ikakvog odgovora. I inače je odlaganje smeća postalo velik problem pa se do sada malo govorilo o regionalni­m, pa malo o županijski­m odlagališt­ima. Pitanje je zna li se uopće što i kako dalje treba raditi. Međutim, najgore je što nitko ne zna gdje će i kako svoje smeće odlagati niz gradova i općina ako Vukovar zatvori Petrovačku dolu – rekao je Penava.

Direktor Bruno Marić: Komunalac ima dozvolu za deponiranj­e 62.850 tona smeća godišnje, a primimo 70 posto toga i uprihodimo 6-7 milijuna kuna

 ?? ?? ODLAGALIŠT­E PETROVAČKA DOLA: Najgore je što nitko ne zna gdje će i kako odlagati svoje smeće ako Vukovar zatvori Petrovačku dolu, kaže gradonačel­nik Ivan Penava
ODLAGALIŠT­E PETROVAČKA DOLA: Najgore je što nitko ne zna gdje će i kako odlagati svoje smeće ako Vukovar zatvori Petrovačku dolu, kaže gradonačel­nik Ivan Penava
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia