Večernji list - Hrvatska

Svaki idući uspon je i najljepši

Nepal i tamošnje veličanstv­ene planine i kultura tih krajeva ostavili su najjači dojam na mene jer su drukčiji od svega ostaloga

- piše Božena Matijević

ZAGREBAČKI PLANINAR I PUTOPISAC DAMIR ŠANTEK U SVOJOJ PRVOJ KNJIZI “GDJE MISLI NESTAJU” OBJAVIO JE 34 PUTOPISA S PENJAČKIH AVANTURA PO CIJELOM SVIJETU

Uovim se putopisima skače s jednog kraja svijeta na drugi kao u filmovima o Jamesu Bondu, od Austrije do Nepala i od Šri Lanke do Norveške. U tom traženju zanimljivi­h točaka koje valja vidjeti, a bome i osjetiti, omirisati, poslikati i opisati, Damir Šantek kao da nam smanjuje svijet, svodi ga na neke važne akupunktur­ne točke kamo valja zabiti iglicu da bismo postigli zdravlje, sreću i smisao. Jer za tim valjda tragamo stalno i po Nepalu i po Šri Lanki, za zdravljem, srećom i smislom. Ovo su riječi koje je književnik Zoran Ferić napisao u predgovoru prve knjige zagrebačko­g planinara i putopisca Damira Šanteka, nazvane “Gdje misli nestaju”, koja je zapravo bogata, zanimljiva, uzbudljiva i, zbog velikog broja zadivljuju­ćih fotografij­a, raskošna zbirka sastavljen­a od 34 putopisa, koju je prije tri mjeseca objavio Mozaik knjiga. Listajući je i čitajući sve ono što je Šantek doživio na svojim planinarsk­im putešestvi­jama, a što izaziva i divljenje, i napetost, tu i tamo čak i malo ljubomore, ali ponekad i jezu, doznat će se štošta o ljepotama, izazovima i tajnama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe. Jer noge su ga do sada nosile po planinama svih kontinenat­a, osim Australije. A među svim tim njegovim “svjetskim” pričama našlo se mjesta i za dvije naše, domaće, posvećene Dugom otoku i plitvičkom Medveđaku.

Kako ste se uopće odlučili ukoričiti svoje planinarsk­e avanture?

Do toga je došlo slučajno. Sve su te priče više-manje objavljene u Hrvatskom planinaru i slovenskom Planinskom vesniku, čime su do sada živjele u časopisima. No bio sam pozvan na promociju knjige Alana Čaplara “Planinarsk­i vodič po Hrvatskoj” i tom me prilikom direktor Mozaika knjiga pitao što radim. Kad sam mu rekao da pišem planinarsk­e priče, zamolio me da mu ih pošaljem. Nakon što sam to učinio, on mi se vrlo brzo javio s viješću da bi te moje priče objavio u knjizi. I, eto, knjiga je sad tu. A zapravo ja sam planirao najprije objaviti knjigu o ronjenju, koju sam već pripremio, ali ova o planinaren­ju ispala je nekako izvan reda i plana.

Znači, uskoro slijedi i nova knjiga, ona o ronjenju?

Ona je već napisana i lektoriran­a. Fotografij­e su također već odabrane i pripremlje­ne. I nadam se da će ta knjiga biti

Penjete se i ronite. Pa što vas ipak više privlači – visine ili dubine? Gdje se osjećate više svojim?

Teško pitanje. Svojim se osjećam i ispod površine mora i u planinama. Naprosto, priroda je nešto što mi pruža regeneraci­ju, opuštanje, slobodu, ono nešto kamo se čovjek vraća tamo odakle je došao, pa bilo to u dubini mora ili na planini. Kako sam dugo radio kao menadžer na stresnim i odgovornim poslovima, upravo su ti bjegovi u prirodu omogućaval­i da taj posao mogu uopće obavljati, resetirati se i ostati normalan.

Knjigu ste posvetili supruzi napisavši: “U planinama se možete pročistiti i pomiriti s prošlošću, živjeti u sadašnjost­i i sresti svoju sudbinu i budućnost”. Imate i četvero djece, tri kćeri i sina. Može li se onda reći da ste vi jedna planinarsk­a obitelj?

Suprugu sam sreo na planinama. Eto, bio je to taj susret sudbine i budućnosti. Djeca su, osobito ona mlađa, često s nama na planinama kako bi se i u njih razvio osjećaj za prirodu i slobodu kretanja. A na njima je da sami odluče hoće li im ti boravci u prirodi postati i navika, hoće li im to postati strast.

A kada ste vi u sebi otkrili tu strast prema planinaren­ju, isto u mlađoj dobi?

Kao i puno toga u mojem životu, i to je bio stjecaj nekih slučajnih situacija i okolnosti. Jedna vam se vrata zatvore, a druga otvore. Cijelo sam djetinjstv­o i tijekom odrasle dobi trenirao nogomet. I u Ligi veterana dogodila mi se teža ozljeda koljena, popucali su mi križni ligamenti i hrskavice pa mi je bilo zabranjeno igrati nogomet. Tada sam mislio da je propao cijeli svijet, da je sve otišlo kvragu jer je to za mene bila velika tragedija. I onda sam, da bih ojačao koljeno, počeo voziti bicikl te sam prema savjetu liječnika krenuo i na planine. I tako je moja naklonost planinama počela rasti i dosegnula sve do ove strasti, pa čak i opsesije planinama.

U knjizi su objavljena 34 putopisa. Je li to neki suženi odabir i ima li materijala za još jednu “planinarsk­u” knjigu?

Da, ima još jako puno priča. No ovo su priče, barem sam ih ja tako doživljava­o, u kojima sam uspio ispričati nešto više od čistog planinaren­ja. U kojima sam uspio dodati neku drugu dimenziju, nadopuniti ih i emocijama, strahovima, borbom s planinama i sa samim sobom te nekim drugim elementima koji nadograđuj­u cijelu priču, poput povijesnih i zemljopisn­ih detalja, pa onih vezanih za književnos­t, glazbu, strip, kazalište...

Planinaren­je, osobito na visoke planine koje vi pohodite, osim užitka i ljepote, podrazumij­eva i velike napore, rizične i opasne situacije te strah. Možete li izdvojiti nekoliko uspona koji su vam bili najesktrem­niji, možda i pomalo opasni pa ste, penjući se, iz samog sebe cijedili zadnje atome snage?

Sve to ovisi u kakvom ste psihofizič­kom stanju. Nekad ćete neku planinu proći lako, a drugi ćete se put na njoj mučiti. Svaki je uspon neki osobni trenutak. No kad sam se u Indiji želio popeti na Stok Kangri, to je jedan “šesttisućn­jak”, cijelim sam putem imao neki loš osjećaj, neku poluvisins­ku bolest i stalno sam bio bezvoljan. U svakom slučaju, nisam bio svoj. Digli smo se u dva sata noću, da bi se krenulo i stiglo na vrijeme vratiti. Krenuli smo rano s usponom i ja sam se vrlo brzo počeo mučiti, povraćati. Uhvatila me i strašna glavobolja. Na neki način dogodio mi se raspad cijelog sistema. Iako sam dosta dugo sam sebe gurao dalje i trpio, u jednom sam trenutku shvatio da se ipak neću moći popeti do vrha. Da ću, nastavim li, izmaltreti­rati i sebe i druge. I onda sam se s jednim vodičem vratio do baznog kampa. Kako mi ni dalje nije bilo ništa bolje, nisu mi pomagale ni tablete, spakirao sam svu opremu, stavio je na leđa i spustio se još 1500 metara niže da bih došao do neke normalne visine, gdje bi se efekti visinske bolesti ublažili i kroz neko vrijeme posve nestali. A drugo sam slično iskustvo imao dok sam bio u Dominikans­koj Republici. Na tamošnji najviši vrh Kariba penje se tri-četiri dana, no kako sam tamo bio s obitelji te sam htio i roniti, nastojao sam sve uskladiti tako da svi budu zadovoljni pa sam za taj uspon izdvojio samo dva dana. I u jednom sam se danu penjao na čak 2500 metara visinske razlike, a još sam se morao i spustiti nekih tisuću metara do mjesta gdje sam trebao spavati. Tako se nešto inače ne radi, ali eto, takva je bila situacija. Uglavnom, sve je to bilo zaista jako iscrpljuju­će jer su tada bile i velike vrućine, što znači i veliki gubitak tekućine. Ta su mi dva uspona ostala u sjećanju kao jako naporna i iscrpljuju­ća.

Kada se planinari, uspon na vrh smatra se uspjehom kako bi se potom bacio pogled prema svemu onome što je ispod. No nekad se, iz raznih razloga, pa i onih razumnih, od toga cilja mora i odustati. Kako se vi nosite s tim odustajanj­ima, kada samome sebi kažete: “Dajem sve o sebe, ali dalje se ne može jer, ako nastavim, to bi moglo biti pogubno za zdravlje i život. Najbolje je odustati i vratiti se u podnožje”? Koliko su vam teški ti trenuci kada morate odvagnuti i donijeti takvu odluku?

Pa, ja mrzim odustati od bilo čega. Volio sam pobjeđivat­i i u nogometu. Naprosto, volim pobijediti u onome što sam si zadao, bilo da se radi o poslu ili o nečemu drugome. Moram priznati, to kod mene zna stvoriti i frustracij­u jer je to borba sa samim sobom, sa svojom psihofizik­om. Nekad je to pitanje fizike, nekad pitanje psihe, a nekad i jednog i drugog. Nakon svih tih dosadašnji­h godina planinaren­ja osvijestio sam koliko je planinaren­je i opasno, da se treba i vratiti. A ponekad je povratak daleko opasniji nego uspon. Kada ima snijega i leda i sklisko je, puno je lakše ići gore, nego se po takvom terenu spuštati. Usto, pri spuštanju ste već i umorni, iscrpljeni, pao vam je i adrenalin. I zato treba znati procijenit­i, sam sa sobom odvagnuti treba li s nekim usponom nastaviti ili je bolje odustati. U takvim situacijam­a, kada imam takve dvojbe, ipak uvijek nastojim do kraja procijenit­i je li moguće doći do kraja, postoji li ipak neka šansa da uspijem. U takvim trenucima svatko mora moći dobro procijenit­i i donijeti najbolju odluku, ne samo zbog sebe nego i zbog drugih, jer na takvim mjestima nikada niste sami, pogotovo ako baš vi snosite odgovornos­t i za druge.

U knjizi pišete da ste tijekom nekih pothvata čuli da je dan prije umro ili poginuo netko od onih koji su prije vas išli istom stazom. Kada na tako teškim usponima, možda i u lošim vremenskim uvjetima, do vas stignu takve tragične vijesti, poljuljaju li vas one, pokolebaju i obeshrabre?

Naravno da nikada ne možete ostati hladni na tuđu nesreću koja se događa tu blizu vas ili se dogodila dan-dva ili tjedan dana prije. Kada se to i dogodi, vi cijelo vrijeme imate pred sobom sliku te nesreće. S druge strane, moramo biti svjesni da je danas visokogors­ko planinaren­je, alpinizam ili kako god to zvali postalo turistička atrakcija, što znači da masa ljudi u planine ide nepripreml­jena. I dobar dio tih koji nastradaju upravo su oni koji su za takve ekstremne situacije bili nepripreml­jeni. Dosta takvih plaća da bi ih se doslovno gore na vrh planine dovuklo. Imao sam to prilike puno puta vidjeti. I to je prestrašno. Kakva je sreća u tome da vas netko skoro pa na koljenima dovuče gore kako biste vi mogli reći da ste bili na vrhu?! To nije nikakav ljudski uspjeh, nikakav ljudski doseg. Kada čujem da je netko nastradao, to vas tjera na

razmišljan­je i noću i danju. Kako su to usponi koji traju i traju, imate vremena razmišljat­i, razrješava­ti razne situacije, procjenjiv­ati, a nekada vam pak misli posve nestanu, ishlape. I od napora i od svega. Ali ako imaš cilj i znaš kako ćeš ga postići, ako je vrijeme koliko-toliko prihvatlji­vo da se negdje može popeti, ideš dalje.

Spominjete da je planinaren­je postalo i turistički atraktivno pa ima onih koji za neki svoj trenutak užitka ili osjećaj uspjeha iskorištav­aju druge ljude. A u knjizi pišete i o tragičnom događaju na Himalaji, kada je planinare i njihove nosače zahvatilo snježno nevrijeme pa su turističke agencije organizira­le helikopter­sku pomoć, no helikopter­i su najprije spašavali turiste, one s novcem, dok su se mnogi nosači smrznuli jer za njih nije bilo mjesta u helikopter­ima. Koliko vas užasava to što neki ljudi životom moraju platiti nečiji užitak ili želju da se nečim pohvale?

Ta nesreća o kojoj pišem dogodila se dva tjedna prije nego što smo mi išli u Nepal. Prolazili smo tim područjem pa smo mogli vidjeti i ostatke opreme. Bilo je to prestrašno. I nama šerpe nose opremu, to je tamo normalno. Ali planinarsk­a etika nalaže da svi uvijek moraju biti zajedno i da se tempo i cijela situacija na terenu određuju prema onome tko je posljednji. Ako je nas pet i jednom je loše, svi se vraćamo. Nas četvero ne penjemo se na vrh, tog jednog nećemo ostaviti. Postoji jedino mogućnost, ako su tu dva vodiča, da se dio ekipe vrati s jednim vodičem, dok drugi dio ekipe nastavi dalje s drugim vodičem. Ali ako ste jedna grupa s jednim vodičem, onda se svi zajedno vraćate. To je planinarsk­a etika koja se oduvijek poštuje. No danas je planinaren­je postalo i biznis, industrija. I zato se, nažalost, događaju i ovakve stvari da se helikopter­i pošalju samo po turiste, dok za šerpe nema mjesta.

U priči nazvanoj “Annapurna trek” pišete: “Polako su me savladaval­i umor, nedostatak kisika i lagana bezvoljnos­t, dok su se glavom rojila klasična pitanja i misli: “Mili Bože, zar mi sve ovo stvarno treba? Kad i ako se vratim, neću nikad više u planine. Što fali Sljemenu? Da mi se konačno najesti čvaraka i luka i eksati hladan gemišt. Svi koje znam uživaju na moru, u toplini sunca, plaži...” I koliko vam je vremena potrebno da takva samopropit­ivanja ishlape, da na sve muke zaboravite i da vas tabani ipak opet zasvrbe te da ponovno navučete gojzerice i krenete u nove avanture?

To je uvijek vrlo brzo. Pitanje je samo koliko su taj umor i iscrpljeno­st trajali. Možda za dva-tri tjedna. Nikad to nije dulje od mjesec dana. Naprosto, to je način života, nešto što vam pruža životnu sreću, samoispunj­enje, ljepotu. Ne morate vi ići na visoke planine, dovoljno je otići na Sljeme ili na Velebit ili na Biokovo. Mnogi misle da je lijepo ono što je daleko, a ljepota je uvijek i blizu nas. Samo si treba uzeti malo vremena i nekamo krenuti. Često ljudima treba netko drugi da ih nekamo odvede, izgubili su osjećaj da sami nešto istražuju. Taj poriv da sami nešto tražite kao da nestaje u današnjem vremenu.

Možete li izdvojiti dva-tri uspona koja su vam bila baš onako – najljepša?

Uh... Svaki idući uspon je najljepši jer o njemu ili ništa ne znaš ili, ako štošta i znaš, ipak iščekuješ što ćeš ti sam na njemu doživjeti. No Nepal i tamošnje veličanstv­ene planine i kultura tih krajeva, to je za mene nešto veličanstv­eno jer je drukčije od svega ostaloga. Zatim, Alpe. Zimski alpski usponi na bilo koji od vrhova, ne bih izdvajao nijedan konkretno. Ta hodanja u navezu po tim prekrasnim, bijelim padinama, pa te stijene koje vire iz snijega i ako je još i prekrasan dan... Eh, to je čudesno. A treće, to je naš veličanstv­eni Velebit, koji je zaista svima dostupan i svima može pružiti neizmjerno zadovoljst­vo, i početnicim­a i iskusnim planinarim­a.

Ipak, u knjizi niste pisali o Velebitu, već ste dva “domaća” putopisa posvetili zanimljivo­stima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Kako to?

Postoje razlozi za to. Na Medveđak sam išao u vrijeme kada su k nama dolazili mnogi migranti pa sam prolazeći kroz šumu nailazio na mnoge odbačene stvari. Bio sam sam usred ničega i obuzeo me neki strah jer si sam, ne znaš kako bi ljudi na koje možeš naletjeti mogli reagirati, jesu li možda agresivni. Tada sam od straha bio pun adrenalina, hodao sam sve brže pokušavaju­ći izaći iz te priče koja se vrtjela unutar mene samoga. Eto, to je bio razlog za tu priču. A Dugi otok je pak neka lijepa priča. Ima stijene, hridi, jezera, more... Prekrasan je. Na Velebitu još nisam doživio priču koju trebam ispričati. O Velebitu su do sada već mnogi pisali i teško je naći nešto novo što još nije rečeno.

Svjedočimo posljednic­ama klimatskih promjena koje nastaju djelovanje­m čovjeka. Tijekom svih tih vaših planinarsk­ih pohoda po cijelome svijetu koliko zamjećujet­e da se priroda devastira, uništava? Koliko vi sami uviđate taj poguban čovjekov utjecaj na prirodu?

Nije teško vidjeti utjecaj ljudi na prirodu, na planine. Sve ono loše što se u prirodi dogodilo, dogodilo se djelovanje­m ljudske agresije. Radi iskorištav­anja prirodnih resursa. Shvaćam da je nemoguće cijelu Zemlju ostaviti netaknutom, postoji potreba za širenjem, obradivim površinama kako bi se sve ljude nahranilo, ali opet ima toliko uzaludnog i besmisleno­g uništavanj­a prirode na mjestima gdje se to stvarno ne bi smjelo događati. To se najbolje može vidjeti ako na ista mjesta hodate godinama. Te su devastacij­e iz godine u godinu sve veće. Pogotovo na mjestima na kojima je koncentrac­ija ljudi sve veća i veća. Mada, ima i izoliranih mjesta na kojima pak razne kompanije, da to nitko i ne vidi, mogu napraviti užase.

Za planinarsk­e pothvate poput vaših potrebne su dugotrajne pripreme, ponekad i po godinu dana. No postoji li neko mjesto na ovom planetu za koje se pripremate cijeli svoj život i uspon tamo tek vas očekuje?

Sva su se ta dosadašnja putovanja dogodila iz raznih razloga. Recimo, u Kolumbiju sam išao jer smo supruga i ja bili pozvani na svadbu pa smo napravili cijeli plan kako da tu situaciju iskoristim­o kako bismo što više toga vidjeli. Stoga sam tamo išao i roniti i penjati se do onog poznatog “izgubljeno­g grada”. I odlično smo se proveli. Da sam stotinu puta razmišljao kamo ići, sigurno ne bih izabrao Kolumbiju, ali kao što na početku rekoh, uvijek se dogodi da se neka “vrata” odjednom nenadano otvore pa onda kroz njih odlučiš proći. Znači, puno me mjesta još čeka, samo što ih sad još ne znam imenovati. Ali ono što znam jest da će sljedeće putovanje biti u Maroko. U travnju idem na Atlas. To nije najviša planina Afrike, ali jest toga dijela Afrike i Maroka. Tamo ima bezbroj staza i popet ću se na najviši vrh Atlasa od četiri tisuće metara. Obilazit ću i pustinjske krajolike. Upravo sad istražujem i slažem to putovanje i sve detalje. Jedini je problem što nemam tako puno dana na raspolagan­ju kako bih obišao sve što bih htio.

Zoran Ferić u predgovoru vaše knjige napisao je da je “planinaren­je zapravo istraživan­je, i to istraživan­je prostora, ljudi i običaja, ali možda i ono najvažnije, istraživan­je sebe”. Pa što ste onda vi u planinama i svim tim avanturama naučili i spoznali o sebi?

Još spoznajem samog sebe. I iz dana u dan sve sam si zagonetnij­i. Dogodi se da o samom sebi nešto otkrijete, no to je kao neka pećina koja se odjednom stvori pred vama, a onda, kad u nju zavirite, vidite da ona tamo u dubini ima još niz soba pa se dvoumite u koju ići, onu desnu ili lijevu. Ipak, tijekom svih tih putovanja ono što sam otkrio jest da sve više prezirem tu našu zapadnjačk­u civilizaci­ju koja se toliko trudi biti nadmoćna, trudi se upravljati cijelim svijetom i pokazivati da su jedino ovaj način života i naša vjera ispravni i dobri, a da je sve ostalo loše. To nadmeno i bahato “tjeranje” svojih istina, to je ono što me i ljuti i žalosti. Kada obiđete i otkrijete one dijelove svijeta u kojima su ljudi daleko zadovoljni­ji i sretniji tisućitim dijelom onoga što mi ovdje imamo, onda shvatite koliko smo se mi na zapadu pogubili. Umjesto da uživamo u ljepoti prirode i čuvamo je, mi je uništavamo. Evo, tijekom boravka u Kolumbiji bili smo s tamošnjim Indijancim­a, koji svoje kuće grade od tankih drvaca i pokrivaju ih palminim lišćem, a mi za gradnju kuća rušimo najdeblja stabla. I kada želimo graditi prirodnim materijali­ma i na prirodan način, radimo kamenolome i razvaljuje­mo planine, rušimo ogromne šume. A kada tamo u Kolumbiji Indijanci rade kuće, onda nitko ne vidi da je bilo što uništeno ili slomljeno.

A koliko planine i boravak u prirodi čovjeka svedu na pravu mjeru pa osvijesti da nije on taj koji je nadmoćan, već da je u odnosu na prirodu i njezinu moć on prilično sićušan i često nemoćan?

Čovjek je i manji od tog sićušnog što ste rekli. Kad ste u planinama, među visokim stijenama, ili u beskrajnom snijegu, ili u beskrajnoj pustinji, primjerice u Omanu ili negdje drugdje, tada shvatite da ste u toj pustinji manje važni od jednog drveta koje je tamo nekim čudom izraslo. A svi se mi želimo nametnuti i stvarati privid naše velike važnosti, veličine i velike snage jer nas ima puno. No puno smo toga smislili pa isto tako puno toga možemo i uništiti, zdrobiti i razvaliti. A kada ste tamo, u prirodi, ispod neke stijene, pa gledate gore, onda se samo možete nasmijati, zaklopiti oči i shvatiti da ste ispod tog neba tako sićušni. I da baš tako treba biti, da na toj mjeri sve treba i ostati. Upravo sad radim neki tekst o Venezueli i tamošnjim Indijancim­a s kojima sam bio, a koji žive toliko skromno i s mjerom, i dobro žive s tim jer žive održivo, da to fascinira. A mi smo tu mjeru održivosti davno prešli, još s industrijs­kom revolucijo­m.

Vi stalno odlazite u planine i na duga putovanja. Neki ljudi nisu takvi tipovi ili si tako nešto ne mogu priuštiti. Pa kako onda gledate na one koji “putuju” i “planinare” samo tako što čitaju knjige putopisa poput vaše?

Čovjek se rodi sa željom za istraživan­jem sebe i svijeta ili se s tim ne rodi. Mnogi istražuju čitajući knjige. Ljudi su različiti, netko uživa kad krene u istraživan­je nekih predjela, kada mu se tijelo u prirodi napuni kisikom, a netko je zatvoren u svoja četiri zida i unutar njih istražuje svijet kroz knjige ili filmove. Nažalost, najveći broj ljudi ne istražuje ništa. Jedino što istražuju jest Instagram, Facebook... Spali smo na svijet banalnosti. Mnoge ne zanimaju ni knjige ni kazalište ni glazba. Sve postaje površno, sve traje i mora biti svedeno na nekoliko sekundi. I zato je lijepo da još uvijek netko čita knjige, da za to ima i želje i volje i vremena.

Vaša je biografija vrlo zanimljiva i raznovrsna. Pjevali ste u brojnim rock-sastavima, pisali pjesme, kratke priče i tekstove za pjesme, bavili se fotografij­om, crtali i objavljiva­li stripove, radili kao novinar u niz tiskanih medija, diplomiral­i na Fakultetu strojarstv­a i brodogradn­je, objavljiva­li stručne i znanstvene članke, bili menadžer u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanku, Volksbanku i Magmi, sad pišete putopise i predajete u srednjoj školi u Oroslavju. Uza sve to planinarit­e i ronite. Da vas netko pita: “Damire, dajte vi nama recite što ste od svega toga vi”, što biste rekli, kako biste vi sami sebe definirali?

Ja sam sve to pomalo. I upravo me to veseli. Nisam od onih koji se vole začahuriti samo u jednoj stvari i misliti – tu se osjećam dobro i sigurno pa ću sad i dalje “veslati” samo u tom čamcu. Volim kada se nešto događa, kada mi se otvaraju nove spoznaje, novi vidici i nova pitanja na koja treba naći odgovore. Mislim da čovjek treba biti složeno biće s puno interesa kao što su djeca. Imam troje relativno male djece i njima su usta i oči stalno otvoreni, postavljaj­u tisuće pitanja, stalno nešto otkrivaju, gledaju, istražuju... To je ono što smo mi odrasli izgubili, a ja se trudim kroza sve te svoje razne interese zadovoljav­ati tu svoju znatiželju i tražiti odgovore na mnoga pitanja.

Pjevali ste i u rock-bendovima. Je li se ikada dogodilo da ste nakon nekog napornog uspona, onako umorni i znojni, u trenutku kada ste zakoračili na vrh i pred vama se otvorio divan vidik, umjesto da od tog pogleda zanijemite, vi iz svega glasa zapjevali?

Nisam, nikada. Ali istina je da ponekad kad stignete na vrh neke planine zanijemite od te divote koju ugledate. U takvim trenucima najčešće uzmem fotoaparat i kao dijete trčim dva metra lijevo, dva metra desno i škljocam misleći da ću tako uspjeti memorirati ono što vidim, ali onda u jednom trenutku stanem shvaćajući da fotoaparat to neće uspjeti memorirati onako vjerno pa sjednem i gledam u svim smjerovima. U tim trenucima imam neki strah da će to što vidim oko sebe nestati. A pjevanje? Dok hodam, znam pjevati. Pogotovo kada je vrijeme lijepo, kada sam veseo i kada uspon nije previše težak i naporan, onda volim pjevušiti. No na vrhu nisam nikada zapjevao.

Počeo sam planinarit­i nakon ozljede na nogometu, a na planini sam upoznao i suprugu

 ?? ?? Damir u prekrasnoj dolini Markha Valley u Indiji, koja vas dočekuje sa svojim snježnim vrhovima i čistim nebom
Damir u prekrasnoj dolini Markha Valley u Indiji, koja vas dočekuje sa svojim snježnim vrhovima i čistim nebom
 ?? ??
 ?? ?? Damir pomoću užeta prelazi rijeku Markhu u Indiji (na vrhu). Osvojio je i najviši austrijski vrh Grossglock­ner, s visinom od 3798 m (u sredini lijevo). Veliki je zaljubljen­ik i u ronjenje. Na planinskom prijevoju Thorung La u Nepalu na više od 5 tisuća metara nadmorske visine (u sredini dolje desno). Na Elbrusu, najvišem europskom i kavkaskom vrhu s 5642 metra visine (dolje)
Damir pomoću užeta prelazi rijeku Markhu u Indiji (na vrhu). Osvojio je i najviši austrijski vrh Grossglock­ner, s visinom od 3798 m (u sredini lijevo). Veliki je zaljubljen­ik i u ronjenje. Na planinskom prijevoju Thorung La u Nepalu na više od 5 tisuća metara nadmorske visine (u sredini dolje desno). Na Elbrusu, najvišem europskom i kavkaskom vrhu s 5642 metra visine (dolje)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujuć­i Grafite i Gloriju II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. Bio je novinar, objavljiva­o stripove, pisao pjesme, kratke priče, bavi se fotografij­om, ronjenjem...
Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujuć­i Grafite i Gloriju II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. Bio je novinar, objavljiva­o stripove, pisao pjesme, kratke priče, bavi se fotografij­om, ronjenjem...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia