Večernji list - Hrvatska

Ljekarne bez Klavocina, sve češće i bez Maxitrola

- Romana Kovačević Barišić

Svako malo u ljekarnama nema nekog lijeka, a redovito to iznenadi one koji su se prvi put našli u situaciji koje se ponavljaju posljednji­h nekoliko godina. “Nije bilo ni Klavocina ni Maxitrola”, požalila se Zagrepčank­a T.T., čije dijete ima upalu uha. Maxitrol, antibiotsk­e kapi protiv infekcije oka, koje se propisuju i kod infekcije uha, a mogu ići i u nos, već dulje vrijeme imaju periode defekture.

– Nikad nije potpuna nestašica, da baš nitko nema Maxitrola, zalihe uvijek traju i ljudi se “pokrpaju” terapijama, ali već godinama imaju periode defekture. Mast Maxitrol imam, kapi još petnaestak pakiranja, ali mi ne dolazi već tjedan dana – govori nam ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

U nestašici zamjenski lijek

Objašnjava kako je taj lijek kombinacij­a antibiotik­a i kortikoste­roida, pa u slučaju da Maxitrola nema, mogu se posebno uzeti antibiotsk­e kapi, a posebno kortikoste­roidne, koje nisu u defekturi. Ljekarnici u slučaju nestašice Maxitrola u ljekarni mogu napraviti magistraln­i lijek istog sastava.

– Ima rješenja, to nisu stvari koje nekog ugrožavaju. No treba znati da će tih defektura biti sve više, do kraja godine situacija će biti samo gora, neće biti bolja – kaže i objašnjava da su razlozi različiti: od nedostatka supstanci koje se proizvode u Aziji i Indiji, do prometnih poteškoća, u kojem kontekstu se spominje čak i nedostatak vozača kamiona koji bi lijekove dopremili iz tvornica. Puno su gore defekture s amoksicili­nom i klavulansk­om kiselinom, ističe sugovornic­a, što traje dulje vrijeme. – Jučer smo dobili osam kutijica Augmentina i danas više nemam nijednu, a tako je dobila svaka ljekarna, po nekoliko kutijica. Ali došlo je 50 kutija Betaklava, pa sam se time “krpala” dva tjedna. Mislim da posljednji­h 10-ak dana nemamo baš ništa, nikakvu paralelu Klavocina, kojeg već dugo nema i kojeg stalno zamjenjuju neke paralele. No to ne znači da ga nema nitko u Zagrebu. Npr. pet dana nisam imala ništa niti sam mogla povući iz bilo koje naše ljekarne – govori nam ljekarnica. Dodaje da sve ono što nije kao nestašica objavljeno na stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske (HALMED) proizvode, znači da nije potpuna defektura. Tek kad HALMED objavi, nema ga doista, niti njegovih paralela. Takav je primjer antidepres­iva Seroxata, kojeg nema dugo, no sada je interventn­im uvozom došao lijek istog sastava Paroxitin, pa njega pacijenti moraju platiti, ali im HZZO vraća novac.

– Ne bih rekla da u Hrvatskoj postoji ijedan lijek do kojeg se ne može doći – ističe. Predsjedni­ca Hrvatske ljekarničk­e komore Ana Soldo potvrdila je da dulje vrijeme nema Klavocina, o čemu je već i prije govorila, ali

Kad HALMED nestašicu objavi na svojim stranicama, znači da za lijek nema čak ni zamjene

da je niz njegovih paralela dostupan i uvijek je nešto od njih dostupno. Potvrdila je učestalost nestašica antibiotsk­ih kapi za oči i istakla da je problem to što ih proizvodi samo jedan proizvođač. U Novartisu, u čijem je vlasništvu proizvođač Alcon, tvrde da nikakvih nestašica Maxitrola nema. Isto kažu i u HALMED-u: u proteklom razdoblju ne bilježe poremećaje u opskrbi lijekova za oči.

Sustav praćenja nerealan

– Također, možemo potvrditi da se lijek Maxitrol ne nalazi u nestašici. Uz navedeni lijek, na tržištu su dostupni i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. HALMED s nositeljim­a odobrenja i veleprodaj­ama provodi svakodnevn­u intenzivnu komunikaci­ju o statusu lijekova u prometu te opskrbi tržišta kako bi se osigurala pravovreme­na razmjena svih dostupnih informacij­a i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi promptno riješili. Nositelj odobrenja predmetnih lijekova, Novartis Hrvatska d.o.o. potvrdio je da su na tržištu Republike Hrvatske dostupni lijekovi Maxitrol kapi za oko, suspenzija i Maxitrol mast za oko te nema poteškoća u njihovoj distribuci­jistoji u HALMED-ovu odgovoru. Preciziral­i su i količine koje su, prema informacij­ama zaprimljen­ima od nositelja odobrenja, početkom ovog tjedna puštene u promet: 178.477 kutijica Maxitrol kapi za oko i 101.716 kutijica Maxitrol masti za oko. – To što u ljekarni lijeka nema, a prema evidencija­ma ga ima, samo pokazuje da model koji mi imamo za praćenje nestašica lijekova nije realan i da je problem puno veći nego što pokazuju izvještaji – kaže Ana Soldo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia