Večernji list - Hrvatska

Dospijeva obveznica od 1,5 mlrd. eura, računa se na velike igrače

Ako je suditi prema prošlogodi­šnjim planskim veličinama i ostvarenju, lako je moguće da i ove godine država zapravo zabilježi suficit

- Jadranka Dozan/Poslovni dnevnik

Drugim ovogodišnj­im rebalansom državnog proračuna Vlada je dodatno podebljala i plan prihoda i rashoda. Najnovije izmjene proračunsk­ih planova ne mijenjaju bitnije ovogodišnj­e potrebe neto zaduživanj­a. Vezano uz financiran­je, pak, državi do kraja godine od većih operacija uskoro predstoji refinancir­anje domaćeg obvezničko­g duga iz 2017. godine. Krajem studenoga na naplatu stiže domaća 6-godišnja obveznica vrijedna 1,5 milijardi eura (11,3 milijardi kuna), izdana uz kamatni kupon od 1,75 posto. Usto, u idućih mjesec-dva u okviru kratkoročn­og financiran­ja dospijeva i 135 milijuna eura (polugodišn­jih) trezorskih zapisa.

Pripreme za “narodne trezorace”

S obzirom na najave da država nakon proljetnog izdanja tzv. narodnih obveznica do kraja ove godine namjerava građanima ponovno ponuditi mogućnost ulaganja u državne dužničke papire, predstojeć­a refinancir­anja nameću pitanje hoće li odnosno u kojoj će se mjeri i obliku ona realizirat­i upravo s “retail” investitor­ima. U novije vrijeme s tim u vezi se spekulira(lo) hoće li do kraja ove godine država ponuditi građanima još samo upis trezorskih zapisa ili će možda i u refinancir­anju dospijevaj­ućeg obvezničko­g duga ponovno uključiti i građane (definiranj­em niskog minimalnog uloga).

Prema neslužbeni­m saznanjima Poslovnog dnevnika, u Ministarst­vu financija na čelu s ministrom Markom Primorcem obveznica će se ipak refinancir­ati na uobičajen način, s velikim odnosno tzv. kvalificir­anim ulagatelji­ma, ali paralelno se rade pripreme za ponudu “narodnih trezoraca” malim ulagatelji­ma tj. građanima. Stvari idu u smjeru da se u operativno­j provedbi upisa država ponajprije osloni na mrežu Fine, ali za ubuduće se namjerava uspostavit­i vlastita platforma.

Dio financijaš­a, doduše, smatra da se predstojeć­e dospijeće obveznice od 1,5 milijardi eura također moglo (barem) dijelom realizirat­i i kroz “narodne” obveznice. Konkretno, kroz proširenje dvogodišnj­eg obvezničko­g izdanja iz ožujka koje je na kraju realiziran­o uz kamatu od 3,65 posto. Time je, kažu, Vlada mogla poslati i poruku bankama. Zagovornic­i takvog puta pritom aludiraju na dosadašnji ishod nedavnih “prijateljs­kih uvjeravanj­a” Vlade da povećane marže odnosno kamate koje bezrizično i bez napora poslovne banke ostvaruju na plasiranje viškova likvidnost­i središnjoj banci slijedom rasta depozitne stope ECB-a (trenutno su na 4 posto) “pravednije” podijele s građanima kroz povećanje kamata na oročene depozite stanovništ­va.

Taj apel na najplodnij­e je tlo, očekivano, naišao u većinski državnoj Hrvatskoj poštanskoj banci koja je prošli mjesec podigla kamate na oročenja na godinu dana na 3 posto.

Ostale velike banke kamate su podigle osjetno manje, u rasponu od 1 do 2 posto. Tako vodeća Zagrebačka banka od početka listopada na oročenja od 6 do 12 mjeseci nudi efektivnu kamatnu stopu od 2,1 posto, a na 12 mjeseci i dulje (do 48 mjeseci) plaća jedan posto. U podizanju kamata zajedničko im je da im je fokus na kraćim rokovima, što je razumljivo s obzirom na neizvjesno­st kretanja referentni­h kamata koje uvelike ovisi o daljnjem razvoju priče o inflaciji.

Osim što opcija ulaganja u državni dug građanima nosi osjetno bolje kamate od oročenja u bankama, državne obveznice ili trezorci ne podliježu oporezivan­ju kamata, što nije slučaj s onima na štednju koje se trenutno oporezuju po 10, a odskora će po 12 posto.

Međutim, u upravljanj­u javnim dugom Ministarst­vo financija pri odluci o refinancir­anju obveznički­h dugova važe i druge varijable. Jedna od važnih je terminski plan dospijeća i ročnost dugova, kako bi se teret otplata po godinama rasporedio relativno ravnomjern­o. Nakon što su na proljetos izdanoj obveznici ročnost prilagodil­i ‘retail’ investitor­ima, pa su 10-godišnji dospjeli dug zamijenili dvogodišnj­im, za skoro dospijeće milijarde i pol eura u Katančićev­oj preferiraj­u duži rok izdanja. Takav pak priželjkuj­u i velikih institucio­nalni investitor­i kao glavni kupci.

Građani će priliku za ostvarenje­m boljih kamata u odnosu na oročenja uskoro imati u upisu trezorskih zapisa. Hoće li kraći rokovi TZ-a privući i neke građane kojima je važno da svoju štednju ne “vežu” na više godina (iako i kod obveznica u međuvremen­u postoji i mogućnost prodaje na sekundarno­m tržištu), ostaje vidjeti. Poduzetnij­im pojedincim­a, koji su skloniji kombinacij­i većeg rizika uz potencijal­no veće prinose od onih koje nude državni dužnički papiri, ni obveznice ni trezorci zacijelo nisu osobito atraktivni.

Kao rezultat korekcija prihoda i rashoda, za ovu godinu se prema novom planu predviđa manjak državnog proračuna od 1,64 milijarde eura. U odnosu na predviđeni svibanjski­m rebalansom to je za oko 160 milijuna više, a u odnosu na originalni plan 170 milijuna eura manje.

Minimalni deficit - oko 3% BDP-a

Na razini opće države, tj. računajući i izvanprora­čunske korisnike i lokalnu državu, planirani manjak je smanjen i u odnosu na prvi rebalans i na izvorni plan. S prvotno projiciran­ih 1,7 milijardi eura (prema nacionalno­j metodologi­ji), najprije je korigiran na milijardu, dok su uz prijedlog drugog rebalansa, uz koji su službeno podignute i projekcije rasta BDP-a (na 2,8 posto), u Vladi istaknuli kako će proračun opće države na kraju završiti s minimalnim deficitom - oko 0,3 posto BDP-a ili 235 milijuna eura.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia