Večernji list - Hrvatska

Spreman sam za većinu u kojoj će biti SDP, Most, Možemo, IDS i Fokus. To je 68 mandata + manjine

- Petra Maretić Žonja, Antonija Petković

Nezavisna platforma Sjever (NSP) osvojila je dva mandata na parlamenta­rnim izborima, što je za mnoge bilo najveće iznenađenj­e izbora. Matija Posavec u studiju Večernjeg lista otkrio je kome će se prikloniti njegova stranka u ovom postizborn­om periodu u emisiji koju je vodila novinarka Petra Maretić Žonja.

Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata. Ostajete li pri svojem ranijem stavu da nećete s HDZ-om?

Izašli smo u III. izbornoj jedinici, kao Nezavisna platforma Sjever, stranka koja okuplja nezavisne gradonačel­nike i načelnike. U ovoj polarizira­noj političkoj sceni u ovom trenutku, kad mnoge stranke nisu prošle ni izborni prag, mi s dva mandata trebamo biti zadovoljni. Mene posebno to veseli zbog stvaranja pristojnog građanskog političkog centra. Poziva u smislu službenih pregovora nije bilo. Ništa dalje od toga nije bilo. Ja to i ne očekujem. Zašto? Jer ja sam komunicira­o vrlo jasno i prije i poslije izbora da je NPS spreman podržati parlamenta­rnu većinu lijevog centra.

Nema nikakve šanse da sa svoja dva mandata podržite HDZ?

Nema šanse niti ima potrebe. Postoje dvije varijante. Prva je da HDZ dođe do parlamenta­rne većine s Domovinski­m pokretom i manjincima, s time da u tom slučaju imaju dovoljno mandata. Drugo je da lijevi centar pokušava doći do parlamenta­rne većine: SDP-ova 42 mandata, Mostovih 11, Možemo 10 i pet mandata lijevo-centristič­kih stranaka (IDS, Fokus i NSP) koje su izašle na izbore.

Koliko se čini realna ta opcija?

Meni se to čini realnim. Ja sam spreman ući u parlamenta­rnu većinu u kojoj će biti SDP, Most, Možemo, IDS, Fokus i to je 68 mandata + manjine. To može biti stabilna Vlada. Želim da se formira jedan centristič­ki klub u Saboru u kojem se mogu komunicira­ti politike regionalno­g razvoja, politike decentrali­zacije.

Izbjegli ste Domovinski pokret. Može se doći do parlamenta­rne većine bez HDZ-a i Domovinsko­g pokreta. Mi smo išli u kampanju u kojoj smo jasno rekli na kojem smo političkom polu. Mi smo lijevi centar. Tu je pozicija jasna. Domovinski pokret vrlo će vjerojatno ići s HDZ-om, to vidimo iz njihovih svakodnevn­ih nastupa. Treba poštovati volju birača. HDZ je osvojio 720.000 glasova. Domovinski pokret osvojio je 220.000 glasova. Oni su zajedno osvojili više od 900 tisuća glasova. Kad vidimo SDP i Možemo, sad vidimo da su oni trebali zajedno.

Nije li DP osvojio toliko glasova na anti-HDZ-ovoj retorici?

Djelomično da. Mobilizira­li su svoje biračko tijelo. Njihov rezultat nije zanemariv.

DP ne želi ići s predstavni­cima srpske manjine, a s druge strane manjine kažu “idemo zajedno”. Koliko vam se sve to čini realnim?

Da smo ovaj razgovor vodili prije dva tjedna, ne bismo uopće razgovaral­i o mogućnosti koalicije između Domovinsko­g pokreta i HDZ-a s obzirom na narativ. U politici je sve moguće.

Mnogi se plaše većine s DP-om i HDZ-om. Što bi takva Vlada značila za Hrvatsku?

Ne razumijem zašto bi se plašili. Mi smo jedna europska država. Imamo europsku pravnu regulativu koja se treba nadzirati. To su hipotetska pitanja. Ako bi se gazila nečija prava, postoji oporba u Saboru, postoje institucij­e, postoje europske institucij­e koje bi sigurno reagirale.

Što kažete na ideju Peđe Grbina i Zorana Milanovića da oporbene stranke konstituir­aju Sabor?

Postoji mogućnost da se Sabor konstituir­a izborom predsjedni­ka Sabora. Ako Sabor ima većinu, može donositi zakone. Mi u proteklih dana u javnom prostoru govorimo o tehničkim vladama... Što god bi se dogodilo, nije smak svijeta. Postoje tehničke vlade, već godinama.

Što mislite da se može promijenit­i vrlo brzo u Saboru da dođe do saborske većine?

Mora se promijenit­i izborni zakon. Moraju se na pristojnij­i način urediti izborne jedinice i broj birača. Ja ću odmah predložiti amandman na Zakon o zdravstven­oj zaštiti da se bolnice vrate županijama. Trebaju se donijeti jasna pravila korištenja europskih fondova, osobito korištenja Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti, gdje gotovo tri godine stoji gotovo milijardu eura za obnovu i dogradnju škola, a nije se napravilo gotovo ništa.

Izborni zakon. Mislite li da to može brzo?

Parlamenta­rna većina treba sjesti i okupiti pravne stručnjake i njima dati neke teme, a ne da ih vodi ili koordinira politika. To vam se najjasnije vidi oko tumačenja Ustava. Taj Ustav nije napisan tako da bude jasan i čist. Vi ste imali tumačenje Ustavnog suda, a pet minuta kasnije imate mišljenja ustavnih sudaca koji se ne mogu dogovoriti i koji nisu jedinstven­i. Imate troje sudaca koji navode da su oni drugi u krivu.

Grbin, Puljak i Možemo među prioriteti­ma navode micanje Ivana Turudića.

To su točke oko kojih možemo razgovarat­i. Izbor državnog odvjetnika je pogrešan. Dokle god politika ima upliv ili kontrolu, dotle neće biti dobro. Hrvatski sabor pretvorio se u jednu većinu koja je bespogovor­no podržala svaki zakon koji je Vlada predložila.

Kako vi gledate na odluku da Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer?

Slažem se sa svima koji kažu da je Ustavni sud izašao izvan svojih okvira. Mislim da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti. Ne znam koji je motiv. Svaka odluka Ustavnog suda mora se poštivati i sad treba ići u izmjenu Ustava u svim dijelovima koji nisu jasno izrečeni.

Ako Milanović dođe do 76 ruku i da ostavku, hoćete li vi biti u toj većini? Može li on nakon ovoga biti mandatar?

I Grbin i Milanović su pravnici. Ako oni nađu način da je to moguće, onda ćemo vidjeti.

Na listi za EU izbore bit će Nezavisna platforma Sjever, IDS, SDSS, Socijaldem­okrati, dr. Rajko Ostojić, HSLS, Reformisti

Je li ta odluka Ustavnog suda udaljila liberalne opcije od eventualno­g koaliranja s HDZ-om?

Mislim da to nije uopće utjecalo jer liberalne opcije moraju biti dosljedne do samog kraja. Mislim da bi ih inače birači kažnjavali.

Kako gledate na ponavljanj­e izbora?

Mi ćemo imati troje izbore u sljedećih godinu dana. Prema tome, nije to nepoznato u svijetu. Ako nema drugog rješenja.

Kako ćete vi na europske izbore?

Danas je zadnji rok. Upravo na tragu parlamenta­rnih izbora i da gradimo pristojan politički centar, okupili smo stranke koje su u ALDA grupi. Na listi su Nezavisna platforma Sjever, IDS, SDSS, Socijaldem­okrati, dr. Rajko Ostojić. Bit će tu HSLS, Reformisti. Sam narativ europskih i nacionalni­h izbora posve je različit.

 ?? ?? Matija Posavec: Želim da se formira jedan centristič­ki klub u Saboru u kojem se mogu komunicira­ti politike regionalno­g razvoja, politike decentrali­zacije
Matija Posavec: Želim da se formira jedan centristič­ki klub u Saboru u kojem se mogu komunicira­ti politike regionalno­g razvoja, politike decentrali­zacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia