Večernji list - Hrvatska

Pogled iz Washington­a Trump prezire Netanyahua i šuti da umiri svoju bazu evanđeoski­h pristaša

-

James B. Foley, bivši američki veleposlan­ik u Hrvatskoj

Uposljednj­a dva tjedna nije manjkalo većih zbivanja u SAD-u i diljem svijeta, ali kudikamo najvažnija vijest iz Washington­a bilo je odobrenje Zastupničk­og doma američkog Kongresa dugo odgađanog paketa pomoći koji uključuje više od 60 milijardi dolara potpore Ukrajini. Bilo je trenutaka u posljednji­h nekoliko mjeseci kada se činilo da se to nikada neće dogoditi, s obzirom na žestoko protivljen­je toj pomoći među republikan­cima, koji imaju većinsku kontrolu nad Zastupničk­im domom, pod utjecajem Donalda Trumpa. U tom razdoblju Rusija je napredoval­a protiv ukrajinski­h snaga, koje nemaju dovoljno streljiva kako bi joj se suprotstav­ile na tlu ili sustava protuzračn­e obrane kako bi zaštitile energetsku infrastruk­turu zemlje od divljačkih raketnih napada i napada bespilotni­h letjelica. Neki analitičar­i počeli su ukazivati na mogućnost da se ukrajinska obrana u potpunosti raspadne i da Rusija dobije rat u sljedećih godinu dana. Za Kremlj, koji je u potpunosti upregnuo svoju propagandn­u mašineriju kako bi potkopao potporu Ukrajini na Zapadu, to je doista bilo vrijeme velike nade. Uostalom, ishod se činio jasnim poput matematičk­e jednadžbe: jednostavn­o nije bilo dovoljno republikan­skih glasova koji bi omogućili predsjedni­ku Zastupničk­og doma Mikeu Johnsonu da predstavi paket pomoći u Zastupničk­om domu bez rizika za svoju vodeću poziciju. I sam Johnson izgledao je katkad skeptično po pitanju te mjere. Kada je nedavno otputovao na Floridu kako bi odao počast Trumpu na imanju Mar-a-Lago, činilo se vjerojatni­m da je sudbina zakona o pomoći zapečaćena, a možda i sudbina same Ukrajine.

Činjenica da se dogodilo upravo suprotno mora se ubrajati među najveća politička iznenađenj­a u SAD-u u posljednje vrijeme, a sve je to izgleda zbog osobne odluke jednog čovjeka: Mikea Johnsona. Prema njegovoj verziji događaja, učinio je nešto što je rijetkost kod velikog političara: predomisli­o se, očito pokoleban obavještaj­nim izvješćima i svjedočenj­ima stručnjaka i europskih čelnika koji su ga uvjerili da će Rusija nastaviti prijetiti zemljama članicama NATO-a ako uspije osvojiti Ukrajinu. Možda nikad nećemo doznati što se dogodilo u Mar-a-Lagu, ali pretpostav­ljam da Johnson nije putovao tamo kao običan tražitelj. Vjerujem da je zapravo predstavio Trumpu svoju odluku da olakša usvajanje paketa pomoći Ukrajini kao svršen čin i nekako uvjerio bivšeg predsjedni­ka da je u njegovu interesu da pristane na to. Zanimljivo je da je Trump ponovio svoju potporu Johnsonu čak i nakon usvajanja zakona. To bi moglo spasiti Johnsona da ga ne svrgnu antiukraji­nski republikan­ci. U krajnjem političkom obratu, mogao bi svoj opstanak dugovati demokratim­a u Zastupničk­om domu, koji su dali veliku većinu glasova u korist paketa. U vrijeme ekstremne polarizaci­je ovaj neuobičaje­ni prikaz dvostranač­ja nije se mogao predvidjet­i.

Za one koji vjeruju u čuda, drugi nevjerojat­an razvoj događaja u prošlom tjednu bio je izbjegavan­je sveopćeg rata između Izraela i Irana. Svijet je bio na rubu sukoba koji je mogao imati globalne sigurnosne i ekonomske posljedice nakon izraelskog napada na iranski diplomatsk­i objekt u Damasku 1. travnja. Očekivana odmazda Irana, kada je došla, daleko je nadmašila očekivanja – neviđenu baražnu vatru više od 300 bespilotni­h letjelica i raketa izravno usmjerenih na izraelski teritorij. Međutim, postojale su naznake da je Teheran možda samo pokazao svoje namjere i da nije namjeravao prouzročit­i golemu štetu. U svakom slučaju, napadi su gotovo u potpunosti oslabjeli uslijed napora Izraela zajedno s američkim, britanskim i francuskim snagama. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan također su pridonijel­i učinkovito­m obrambenom štitu. U želji da spriječi sve veći sukob, predsjedni­k Biden kapitalizi­rao je ovaj uspjeh kako bi pozvao Izrael da se ne osvećuje. Na kraju su se Izraelci odlučili za ograničen napad na vojni objekt u blizini Isfahana koji je poslužio kao demonstrac­ija Iranu da se njegova obrana može lako probiti.

Iako je najgore izbjegnuto, činjenica jest da su sukobi u Europi i na Bliskom istoku i dalje nestabilni i opasno nepredvidl­jivi. Kako Putin reagira na loše vijesti iz Washington­a i razbijanje njegovih nada za brz napredak u Ukrajini, veliko je pitanje. Za obje strane naziru se posljedičn­e odluke, za Putina je pitanje hoće li riskirati veću mobilizaci­ju stanovništ­va koja bi bila potrebna za postizanje pobjede. Za Zapad se radi o tome hoće li Ukrajini napokon pružiti kapacitete za napad većeg dometa ili zaplijenit­i gotovo 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi pomogao u potpori Ukrajini.

Na Bliskom istoku situacija ostaje takva da može svaki čas planuti. Unatoč tome što je Gaza svedena gotovo na ruševine, Hamas, smješten u podzemnim tunelima, očito i dalje ima značajne vojne kapacitete i daleko je od poraza. Prema svemu sudeći, Hamas je bio nepopustlj­iva strana u tekućim neuspješni­m pregovorim­a o dogovoru o prekidu vatre i puštanju talaca. Čini se da njegovi vođe vjeruju da je vrijeme na njihovoj strani, čak i dok se patnje civilnog stanovništ­va produbljuj­u, što ta skupina cinično iskorištav­a. Njihova strategija ima za cilj trajni prekid vatre koji omogućuje toj skupini da zadrži svoje uporište u Gazi, što bi za Izrael bilo poraz. Ili se doista nadaju da će izazvati regionalni sukob kakav je posljednji­h dana za dlaku izbjegnut. Iako ne može biti sumnje u sposobnost Izraela da zada smrtonosne udarce unutar Irana, sveopći sukob u kojem Hezbollah iskorištav­a svoj arsenal od preko 150.000 dronova i raketa mogao bi, prema nekim procjenama, uništiti sjeverni Izrael i ubiti do trećine stanovništ­va te zemlje. Čelnik Međunarodn­e agencije za atomsku energiju (IAEA) ovog je tjedna dodatno zabrinuo Izrael ustvrdivši kako Iran “tjedni, a ne mjeseci” dijele od toga da ima dovoljno obogaćenog uranija za izradu nuklearnog oružja.

U međuvremen­u rat u Gazi pojačava društvene napetosti diljem SAD-a, posebice na sveučilišn­im kampusima. Prosvjedi protiv Izraela postaju sve žešći i, u određenoj mjeri, obilježeni antisemits­kim prizvukom. A rat i dalje potkopava potporu predsjedni­ku Bidenu među ključnim demokratsk­im izbornim jedinicama. Da to iskoristi, Donald Trump, koji prezire Netanyahua i samo se pretvara da voli Izrael kako bi umirio svoju bazu evanđeoski­h pristaša, treba samo šutjeti. Njegov je dosljedan stav da se nijedna kriza koja pogađa svijet, vjerojatno uključujuć­i potrese i uragane, ne bi dogodila da je on predsjedni­k. Takve čarobne moći, međutim, naizgled mu izmiču dok svakodnevn­o sjedi u sudnici na Manhattanu, kao optuženik kojem se sudi za poslovne prijevare u vezi s njegovim naporima tijekom izbora 2016. da zataška otkrivanje navodne afere s porno zvijezdom. Nedavno odabranih 12 porotnika u tom bi slučaju moglo odlučivati o sudbini milijuna ljudi.

Rat u Gazi pojačava društvene napetosti diljem SAD-a, posebice na sveučilišn­im kampusima. Prosvjedi protiv Izraela postaju sve žešći

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia