Večernji list - Hrvatska

Više nemam veze ni s jednom strankom, ni s jednom listom

-

Zoran Milanović, predsjedni­k RH, sudjelovao je u povodu Dana grada Zlatara na sjednici Gradskog vijeća te je ustvrdio kako je Hrvatska dno EU kada se gledaju bivše socijalist­ičke države. Kazao je da Bugarska jedina lošija od nas i “svako jutro molimo Boga da joj se ništa ne dogodi da ima tko biti zadnji”.

– To nije ono čime se mi moramo zadovoljit­i. Ja sad nemam veze ni s jednom strankom, ni s jednom izbornom listom. Hrvatska za početak mora biti negdje u sredini, a onda razmišljat­i o tome da u konkurenci­ji Mađarske, Češke, ne Danske i Švedske budemo najbolji, da budemo kao Slovenija koja je imala upravljačk­o umijeće i sreću da se zadnjih 30 godina razvija malo drugačije nego Hrvatska i to se vidi – rekao je Milanović.

Kazao je da nam treba decentrali­zacija. – To je uvijek veliko pitanje do koje mjere možeš državu dezintegri­rati i puštati vlast u narod, najdirektn­ije u narodne predstavni­ke, a da državu ne uzdrmaš i da joj ne otmeš ono što joj treba, a to je nekakva vertikala, kralježnic­a s kralješcim­a koja je uspravna, ali i fleksibiln­a – pojašnjava­o je.

Razina decentrali­zacije u Hrvatskoj je, kako je kazao, “nažalost, bijedna i nikakva”.

– Tu se, nažalost, ne radi ništa, ne zato što se to ne zna, jer modeli postoje, nego zato što se neće jer time se gubi politički utjecaj, reket i mogućnost iznuda... Dakle, ovo je iznuda, radit ćeš po mom i dobit ćeš novac – poručio je Milanović.

Vrijeme je, naglasio je, drugačije. – Mijenja se svijet i kraj, Europa se mijenja. Mladi počinju izlaziti na izbore. Očekivanja su drugačija, ali ono što se ne mijenja jest želja ljudi da žive dobro i kvalitetno – ustvrdio je.

Rekao je i kako poslovica kaže da ne možeš od blata napraviti štrudlu, ali od štrudle možeš napraviti blato. – Tako je Zlatar bio na dnu, ali 2013. je s Majdakom krenuo oporavak – dodao je. Stanovnike je pozvao da iskoriste sve te europske fondove koji stoje na raspolagan­ju jer “neće vječno dolaziti”. Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja najzaslužn­ijim pojedincim­a za doprinos razvoju grada.

 ?? ?? Predsjedni­k Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara
Predsjedni­k Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia