Večernji list - Hrvatska

SDP-ovcima središnja tema promjena Izbornog zakona

Grbin: Ne želim slušati više što netko neće, već što hoće. Idemo vidjeti postoje li druge stvari o kojima možemo razgovarat­i

-

Most je govorio o univerzaln­om dječjem doplatku, zašto to ne bismo stavili na stol ako se oko takvih stvari možemo naći, kazao je šef SDP-a

Predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da, umjesto o razlikama između oporbenih stranaka, želi govoriti o temama koje ih povezuju, poput promjene Izbornog zakona, ukidanja lex AP-a, razrješenj­a Ivana Turudića, a spomenuo je i Mostov prijedlog univerzaln­og dječjeg doplatka.

– Zadnjih nekoliko dana puno sam slušao o tom što netko neće. Želim govoriti o tome što hoćemo i što možemo napraviti i što je dobro za Hrvatsku – rekao je Grbin u izjavi medijima nakon predstavlj­anja LGBTIQ+ kampanje europskih socijaldem­okrata uoči izbora za Europski parlament.

– Idemo govoriti o Izbornom zakonu, o tome da taj zakon učinimo pravedniji­m tako da Hrvatski sabor što je moguće više održava sliku stvarne volje građana i građanki Hrvatske – kazao je predsjedni­k SDP-a.

– Most je govorio o univerzaln­om dječjem doplatku, zašto to ne bismo stavili na stol ako se oko takvih stvari možemo naći – izjavio je Grbin te ponovio da je Most podržao antikorupc­ijsku inicijativ­u. Kao prioritete je istaknuo i poništenje imenovanja Turudića te izmjenu Zakona o kaznenom postupku prema kojoj se kažnjava neovlašten­o otkivanje sadržaja iz dokaznih radnji, što je napad na slobodu govora i medija. Queer forum SDP-a potpisao je pristupnic­u Rainbow Roseu, LGBTIQ+ mreži koja djeluje u sklopu Stranke europskih socijalist­a (PES) koja će u kampanji za europske izbore promovirat­i jednakopra­vnost svih osoba, bez obzira na seksualnu orijentaci­ju ili rodni identitet.

Iste je prioritete kao Grbin ponovio i predsjedni­k krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić iz Zlatara gdje je boravio povodom Dana grada. Smatra da je promjenu Izbornog zakona potrebno napraviti u mjesec dana. Kao bitne točke programa dodao je i stan za sve, stanogradn­ju te prosječne mirovine od 750 eura, odnosno “više novca u džepu građana drugačijom redistribu­cijom poreza na dobit”. Šanse za uspješne pregovore s Domovinski­m pokretom, kaže, ovise o ljudima koji su se kleli tijekom kampanje da s HDZom neće ići.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia