Večernji list - Hrvatska

Zapad i dalje razmišlja o zamrzavanj­u linija

Ovih dana u Pekingu je boravio američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken nastojeći ishoditi obustavu dostave ključnih kineskih alata i opreme Rusiji U izvješću ISW-a navodi se da ni nova američka pomoć vjerojatno neće biti dostatna za preokret ra

-

Ruske snage i dalje napreduju na istoku Ukrajine nakon što su uspjele probiti ukrajinske linije i ukliniti se između utvrđenih položaja. Zauzele su i nekoliko naselja, a posljednje u nizu je Keramik. U noći s petka na subotu ruske su snage poduzele novi napad na ukrajinsku infrastruk­turu u tri regije. Kako govore izvješća, napadnuti su Dnjipropet­rovska oblast u središnjoj Ukrajini te zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk. DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka, priopćila je da su pogođene četiri termoelekt­rane. Institut za proučavanj­e rata u svojoj redovitoj analizi donosi kako zapadni mediji nastavljaj­u izvještava­ti da su odabrani američki dužnosnici nastavili raspravlja­ti o ideji “zamrzavanj­a linija” tamo gdje jesu jer posljednji paket američke vojne pomoći Ukrajini možda neće biti dovoljan da Ukrajina povrati sav svoj teritorij. Pristaše sadašnjeg paketa nisu tvrdile da bi on sam po sebi omogućio Ukrajini da oslobodi sav okupirani teritorij, a rasprava o mogućim krajnjim stanjima rata vrlo je preuranjen­a jer je predsjedni­k Joe Biden potpisao zakon kojim se odobrava novi paket prije samo dva dana, stoji u novom izvješću. Američka vojna pomoć kineski gospodarsk­i napredak. Kina i dalje odbija tvrdnje da unatoč obećanju i dalje prodaje Rusiji ključne komponente i opremu za sklapanje kompleksni­jih vojnih sustava. Nikakvi razgovori ni pritisci na Kinu do sada nisu dali rezultata, vjerojatno da će tako ostati i sada.

Francuska kao europski lider

Zato će biti zanimljivo vidjeti s kojim će porukama kineski predsjedni­k posjetiti francuskog mu kolegu Emmanuela Macrona koji se sve više nameće kao europski lider zamjenjuju­ći na tom mjestu Njemačku, a odbijajući moguće aspiracije Poljske da se profilira kao glavni NATO saveznik u Europi. Najviše što bi se moglo učiniti, mišljenje je niza analitičar­a, jest odvratiti Kinu od pružanja izravne i izdašnije pomoći Rusiji. S druge strane, ima i onih koji se nadaju da bi Xi Putinov posjet mogao iskoristit­i da ishodi početak mirovnih pregovora, što bi donijelo ogromne vanjskopol­itičke poene za Peking. trenutno je na putu za Ukrajinu i trebat će nekoliko tjedana da stigne do postrojbi na prvoj crti i da ima opipljiv utjecaj na bojno polje. Ukrajinske snage prvo će morati iskoristit­i pristiglu američku pomoć kako bi stabilizir­ale crte bojišnice i zaustavile tekuća ruska napredovan­ja, posebno kod Avdijivke i Časiv Jara.

I dalje špekuliraj­u s mogućom velikom ljetnom ruskom ofenzivom. Kao što priznaju da Ukrajina ima velikih problema s ljudstvom koje, osim što ga treba prikupiti, mora proći i obuku da bi se moglo aktivno uključiti u borbene aktivnosti. – Sposobnost Ukrajine da dugoročno povrati sav svoj teritorij ovisi o brojnim budućim odlukama na Zapadu, u Kremlju i Kijevu, a sve rasprave koje tretiraju izglede ukrajinske pobjede ili poraza kao unaprijed određene ishode zanemaruju da bi sve uključene strane mogle dinamički promijenit­i tijek rata u Ukrajini, navodi se u dnevnom izvještaju ove organizaci­je koja je sada očito bitno pesimistič­nija u pogledima na rat. Smatraju da Zapad može jedino reagirati na zahtjeve Ukrajine u naoružanju i opremi, no teško može utjecati na odluke o akcijama ukrajinske vojske.

 ?? ?? Borbe na istoku Ukrajine ne smiruju se, Rusi i dalje gađaju energetska postrojenj­a, na meti su bile tri regije
Borbe na istoku Ukrajine ne smiruju se, Rusi i dalje gađaju energetska postrojenj­a, na meti su bile tri regije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia