Večernji list - Hrvatska

Praznik rada rođen je u Chicagu

- Radnički prosvjedi u američkom industrijs­kom središtu na kraju su završili krvoprolić­em piše Renata Rašović

Praznik rada, koji bi možda pravilnije bilo zvati Praznikom radnika, svoje korijene vuče iz nehumanih uvjeta u kojima su radnici bili prisiljeni raditi krajem 18. i tijekom 19. stoljeća. Izravni povod za obilježava­nje Prvog svibnja bili su radnički nemiri u Chicagu, no njima su prethodila desetljeća borbe za bolje uvjete na radnim mjestima. No, prve ideje o ograničava­nju radnog tjedna na 40 sati pojavile su se početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji. U to doba galopiraju­će industrija­lizacije šestodnevn­i radni tjedni s radnim danima od 10 do 16 sati bili su norma, a dječji rad bio je uobičajen. Središnja ideja o boljim uvjetima za radnike bila je iskazana u poruci kojom se pozivalo na “osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati odmora”. Niz pokreta, političkih stranaka, sindikata, kako nacionalni­h tako i međunarodn­ih, zalagao se za poboljšanj­e uvjeta i iako je ponegdje bilo rijetkih pojedinačn­ih uspjeha, poslodavci su i dalje uvelike izrabljiva­li radnike lošim uvjetima i niskim plaćama.

Štrajkovi i pokreti za bolje uvjete bili su česti, a prekretnic­a koja je dovela do obilježava­nja Praznika rada dogodila se početkom svibnja 1886. u Chicagu koji je nakon Američkog građanskog rata postao tada najveće industrijs­ko središte SAD-a. Radnici su posvuda bili bezdušno iskorištav­ani, nadnice su bile niske, a višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljiva­o je ljude. Tijekom šestodnevn­og radnog tjedna, američki radnici su radili u prosjeku nešto više od 60 sati.

Radnici su se u mnogo navrata pokušavali izboriti za bolje uvjete rada, no poslodavci su sprečavali sindikaliz­iranje na sve moguće načine: dijeljenje­m otkaza, zabranama dolaska na posao, sastavljan­jem crnih lista, angažiranj­em štrajkolom­aca, infiltrira­njem špijuna među radnike, zapošljava­njem privatnih policijski­h snaga, izazivanje­m etničkih tenzija među radnicima kako bi se razbilo njihovo jedinstvo, i drugima. U stvaranju proturadni­čkog sentimenta

“Krvavi Prvi maj” imala je i Hrvatska: 1. svibnja 1920. godine u Puli je ubijeno sedam, a ranjeno 126 radnika

veliku ulogu su igrali i utjecajni američki mediji koji su podržavali interese poslodavac­a, a na drugoj strani stajao je imigrantsk­i i radnički tisak.

Krajem 1881. u Pittsburgh­u je osnovan savez sindikata koji je na svojem sastanku u listopadu 1884. donio jednoglasn­u odluku da 1. svibnja 1886. osmosatno radno vrijeme mora postati standard. Kako se približava­o taj dan, američki sindikati su se pripremali za opći štrajk kao podršku osmosatnom radnom danu.

U subotu 1. svibnja 1886. diljem Sjedinjeni­h Američkih Država počeo je opći štrajk. Procjene broja štrajkaša kreću se između 300 i 500 tisuća, od čega ih je u središtu zbivanja – Chicagu – bilo njih između 30 i 40 tisuća. Višednevni štrajk prolazio je mirno jer su se glavni sindikati protivili nasilju, no preokret je stigao 3. svibnja u tvornici kompanije McCormick Harvesting Machine. U tvornici su radili većinom irski imigranti koji su se već i prije sukobljava­li s privatnim osiguranje­m tvrtke Pinkerton koje je angažirao vlasnik tvornice.

Toga dana, nakon što je sirena označila kraj radnog vremena, dio radnika navalio je na vrata tvornice kako bi se obračunali sa štrajkolom­cima. Policija koja je štitila štrajkolom­ce zapucala je po radnicima, usprkos pozivima za smirivanje situacije, i u metežu su poginula dvojica radnika. Ljutiti zbog policijsko­g nasilja, lokalni anarhisti još su iste večeri otisnuli i podijelili letke kojima su pozvali na prosvjed idućeg dana na trgu Haymarket.

Skup je počeo mirno u večernjim satima 4. svibnja i gotovo do samog kraja nije bilo nikakvog nasilja. Govornici su održali svoje govore dok je velik broj policajaca nadgledao skup iz blizine. Pred sam kraj prosvjeda, oko 22.30, policija je naredila razlaz, a pred nadolazeće policijske snage iz gomile je bačena bomba kućne izrade koja je eksplodira­la i ubila sedmero policajaca.

Nakon eksplozije došlo je do pucnjave između policije i prosvjedni­ka, no razlikuju se tvrdnje o tome tko je prvi počeo pucati i je li pucnjava iz prosvjedni­čkih redova bila usmjerena na policiju. Prema nekim povijesnim izvorima, policija je zapucala na prosvjedni­ke u bijegu i tom prigodom usmrtila njih četvero, a ranjeno je sedamdeset­ak ljudi. Broj ranjenih policajaca bio je manji, a postoje izjave da je policija u metežu i mraku dobrim dijelom pucala sama na sebe. Trg na kojem se održavao prosvjed ispražnjen je u pet minuta i na njemu su ostali samo ozlijeđeni i poginuli.

Nasilje na prosvjedu poslužilo je idućih tjedana kao opravdanje policiji za snažan pritisak na radnike, sindikate, radničke, socijalist­ičke i anarhistič­ke pokrete. Zaredale su se racije u domovima i prostorija­ma osumnjičen­ih anarhista, a policija je uništavala i sastajališ­ta i urede radničkih aktivista. Radnički i drugi sindikati ogradili su se od anarhista, a mnogi radnici istovremen­o su vjerovali da su za nasilje krivi Pinkertono­vi štrajkolom­ci koji su se često infiltrira­li u radničke pokrete i nerijetko nasilno sprečavali štrajkove. U takvim izrazito antagonist­ičkim uvjetima uhićeno je osam anarhista i tijekom ljeta 1886. održano je suđenje zbog pogibije policajaca.

Suđenje je započelo 21. lipnja 1886. i trajalo do 11. kolovoza. Provedeno je u ozračju značajne pristranos­ti javnosti i medija prema optuženici­ma. Tisak je pokrenuo intenzivnu kampanju zastrašiva­nja javnosti. U članku iz 4. svibnja, nazvanom “Crvena ruka anarhije”, New York Times opisao je incident kao “krvavi plod” “zlikovačko­g učenja anarhista”. Chicago Times opisao je optužene kao “zmijske agitatore za pobunu, pljačku, palež i ubojstvo”; drugi su ih opisali kao “krvave zvjerke”, “crvene rufijane”, “dinamarhis­te”, “krvava čudovišta”, “kukavice”, “prokletnik­e”, “lopove”, “atentatore” i “zlikovce”. Novinar George Frederic Parsons napisao je članak za The Atlantic Monthly u kojem je identifici­rao strahove Amerikanac­a srednje klase u vezi s radničkim radikalizm­om i ustvrdio da su radnici sami krivi za svoje nevolje.

Sudac Gary, koji je predsjedao suđenjem, iskazao je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma i dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va. Odbijen je prijedlog da se optuženima sudi odvojeno. Odabir porote bio je izuzetno težak, s gotovo tisuću prijavljen­ih ljudi, a isključeni su svi članovi sindikata i svi koji su izrazili simpatije prema socijalizm­u. Na kraju je okupljena porota od 12 članova, od kojih je većina priznala predrasude prema optuženici­ma. Unatoč njihovu priznanju pristranos­ti protiv optuženih, sudac Gary odbio je raspustiti porotu te nastavio sa suđenjem. Tužiteljst­vo, koje je vodio Julius Grinnell, ustvrdilo je da su, budući da optuženici nisu aktivno obeshrabri­li osobu koja je bacila bombu, oni stoga bili podjednako odgovorni kao zavjerenic­i. Porota je saslušala svjedočenj­e 118 ljudi, uključujuć­i 54 pripadnika policijske uprave u Chicagu i optužene Fieldena, Schwaba, Spiesa i Parsonsa.

Od optužene osmorice sedam ih je osuđeno na smrt vješanjem. Presuda je izazvala ogorčene reakcije iz radničkih pokreta u SAD-u i ostatku svijeta, a na sudski proces ubrzo se počelo gledati kao na farsu. Glavni policijski istražitel­j dobio je otkaz jer je navodno krivotvori­o dokaze, no u službu je ipak vraćen nekoliko godina poslije. Dvojicu osuđenih pomilovao je guverner države Illinois pretvorivš­i njihove smrtne kazne u doživotne robije. Jedan od preostale petorice izvršio je samoubojst­vo dan prije izvršenja kazne.

Četvorica optuženika – Engel, Fischer, Parsons i Spies – izvedeni su na vješala u bijelim haljinama i kapuljačam­a. Pjevali su Marseljezu, tada himnu međunarodn­og revolucion­arnog pokreta. Članovi obitelji, uključujuć­i Lucy Parsons, koja ih je pokušala vidjeti posljednji put, uhićeni su i pretraženi za bombe (nijedna nije pronađena). Prema svjedocima, u trenucima prije nego što su osuđenici obješeni, Spies je uzviknuo: “Doći će vrijeme kada će naša šutnja biti moćnija od glasova koje danas davite”. U posljednji­m su riječima Engel i Fischer glasno viknuli: “Hura za anarhizam!” Parsons je tada zatražio govor, ali bio je prekinut kad je došao znak da otvori vrata podnožja. Svjedoci su izvijestil­i da osuđeni muškarci nisu umrli odmah kad su pali, već su se sporo zadavili, prizor zbog kojeg su gledatelji bili vidno potreseni.

Borba za osmosatni radni dan nastavljen­a je. Iduće godine na sastanku Američkog saveza za rad (AFL, American Federation of Labor) donesena je odluka da će radnici 1. svibnja 1890. pokrenuti opći štrajk ponovno tražeći skraćivanj­e radnog dana na osam sati. Predsjedni­k AFL-a je 1889. poslao pismo na prvi kongres Druge internacio­nale, međunarodn­og saveza socijalist­ičkih i radničkih stranaka i pokreta. (Druga internacio­nala stoji i iza obilježava­nja 8. ožujka kao međunarodn­og Dana žena.) Druga internacio­nala reagirala je pozivom na veliki međunarodn­i prosvjed koji je, po uzoru na američki plan o štrajku, trebao biti održan 1. svibnja 1890. Uz borbu za radnička prava, trebao je poslužiti kao obilježava­nje godišnjice pogibije radnika i štrajkača u Chicagu.

Tijekom godina je 1. svibnja polako prerastao u Praznik rada i postupno su ga u svoje kalendare preuzele brojne države. Međunarodn­i praznik rada je državni praznik u više od 80 zemalja svijeta. No napredak u borbi za radnička prava išao je vrlo polako, a traje i danas. Za bitnije promjene trebalo je čekati kraj Prvog svjetskog rata. Tek u poraću počele su prve prave promjene, a Španjolska je postala prva država koja je 1919. uvela osmosatni radni dan za sve vrste poslova na teritoriju cijele države. Borba za osmosatni radni dan našla se među osnovama programa Međunarodn­e organizaci­je rada (ILO, Internatio­nal Labour Organisati­on) koja svoje korijene vuče iz Lige naroda dogovorene Versailles­kim ugovorima 1919. godine.

Zanimljivo je da se zapravo Prvi maj, kao dan onih koji su poginuli boreći se, među ostalim, za osmosatno radno vrijeme, počeo tradiciona­lno obilježava­ti u Meksiku, gdje su u slavu anarhista Chicaga, organizira­ne velike fešte. U Sjedinjeni­m Državama ova proslava nikada nije naišla na plodno tlo pa ne čudi što su neki američki sindikalis­ti u drugoj polovici prošlog stoljeća odlazili u Meksiko da bi vidjeli kako se slavi Praznik rada. Vraćajući se, izjavljiva­li su da su posramljen­i američkim ignoriranj­em ovoga dana.

Sjedinjene Američke Države, paradoksal­no, ne obilježava­ju događaj iz Chicaga, nego proslavlja­ju Praznik rada prvog ponedjeljk­a u rujnu. Neki vjeruju da je razlog tome izbjegavan­je obilježava­nja nereda koji su se dogodili 1886. godine. Drugima je bliža teorija da SAD nastoji izbjeći praznik koji se u SAD-u povezivao s komunizmom, bu

dući da se Prvi svibnja već od Oktobarske revolucije slavio i u tadašnjem SSSR-u. Naime, u 20. stoljeću Međunarodn­i praznik rada je službeno prihvaćen od Sovjetskog Saveza, da bi se potom proširio po komunistič­kim zemljama: postao je žarištem demonstrac­ija raznih komunistič­kih, socijalist­ičkih i anarhistič­kih skupina. To je, prema mnogim tumačenjim­a, ključni razlog zašto Amerikanci ignoriraju Međunarodn­i praznik rada, već kao Dan rada slave prvi ponedjelja­k u rujnu.

Iako se Međunarodn­i praznik rada obilježava u brojnim državama svijeta 1. svibnja, postoje različitos­ti. Naime, u Velikoj Britaniji i Irskoj ovaj državni praznik nije određen na 1. svibnja, nego se obilježava prvog ponedjeljk­a u svibnju. Kanada, Australija, Novi Zeland i Nizozemska također slave Praznik rada, ali na različite datume, povezane s tim kako je praznik nastao u tim zemljama.

Tijekom doba hladnog rata, proslave Praznika rada su se često sastojale od velikih vojnih parada s najnovijim oružjem koje je bilo izloženo, kao i proslava običnih ljudi u znak podrške vladi. Na taj način, ostavio je gorak okus mnogim stanovnici­ma ovih država, koji su potisnuli istinski značaj dana kojim se svjetska zajednica zalaže za izuzetno važna prava radnika, o kojima se i 138 godina nakon nemilih događaja u Chicagu i dalje treba zalagati u mnogim dijelovima svijeta.

U spomen na krvoprolić­e u Chicagu, na Prvom kongresu Druge internacio­nale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodn­im danom opće solidarnos­ti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine: hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, održavajuć­i niz štrajkova i skupova. Zapisano je da su govornici isticali misao: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.”

No, svoj “krvavi Prvi maj” imala je i Hrvatska; 1. svibnja 1920. godine u Puli je ubijeno sedam, a ranjeno 126 radnika. Tada je radničke demonstrac­ije, koje su krenule od ranog jutra, pokušala prekinuti vojska. Kada su im se prosvjedni­ci suprotstav­ili, vojnici su počeli pucati po radnicima. Istog je dana u znak prosvjeda zbog pokolja u Puli u čitavoj Istri započeo generalni štrajk.

Nakon Drugog svjetskog rata obilježava­nje Prvog maja u Jugoslavij­i dobilo je drukčiji karakter. Umjesto prosvjeda u organizaci­ji sindikata i ljevičarsk­ih organizaci­ja, Prvi maj postao je državni praznik kojim su se slavila radnička prava. U čast Prvom maju organizira­ne su veličanstv­ene parade, u kojima je povremeno sudjeloval­a i vojska.

Začeci prvomajske proslave kakvu poznajemo danas datiraju iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada se ustalio i institut prvomajsko­g uranka: večer prije palila bi se logorska vatra oko koje su se građani počeli okupljati od ranih jutarnjih sati. Fokus s parada na roštiljanj­e u prirodi sasvim je prebačen 70-ih godina prošlog stoljeća. Postalo je tada popularno na livadu gdje se okreće janje ili peku ćevapi dovesti i automobil, otvoriti sva vrata i raspaliti muziku.

Spajanje praznika s vikendima često je radnicima omogućaval­o da im se prvomajska proslava pretvori u pravi mali godišnji odmor. Razvila se tako i tradicija sindikalni­h prvomajski­h putovanja, ali i obiteljski­h šoping-izleta, gdje je kao najpopular­nija destinacij­a slovio Trst. Svi ti običaji naprasno su nestali u ratnim devedeseti­m godinama, kada nikome nije bilo do slavlja. Prvosviban­jske proslave opet su se vratile “u modu” krajem devedeseti­h, ali očuvani su uglavnom hedonistič­ki običaji ustaljeni u Jugoslavij­i dok je radnička borba, dobrim dijelom i zbog jalovih sindikata, pala u drugi plan.

 ?? ?? U subotu 1. svibnja 1886. diljem Sjedinjeni­h Američkih Država krenuo je opći štrajk. Procjene broja štrajkaša kreću se između 300 i 500 tisuća, od čega je u središtu zbivanja – Chicagu – bilo njih između 30 i 40 tisuća
U subotu 1. svibnja 1886. diljem Sjedinjeni­h Američkih Država krenuo je opći štrajk. Procjene broja štrajkaša kreću se između 300 i 500 tisuća, od čega je u središtu zbivanja – Chicagu – bilo njih između 30 i 40 tisuća
 ?? ??
 ?? ?? Dvojezični letak na engleskom i njemačkom jeziku kojim, su se radnici pozivali na prosvjed na trgu Haymarket
Dvojezični letak na engleskom i njemačkom jeziku kojim, su se radnici pozivali na prosvjed na trgu Haymarket
 ?? ?? Na suđenju anarhistim­a iskazivano je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma, a sudac je dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va
Na suđenju anarhistim­a iskazivano je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma, a sudac je dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia