Večernji list - Hrvatska

Umjetna inteligenc­ija mogla bi usporiti zelenu tranziciju

-

UNatureu je izašao vrlo zanimljiv tekst koji potpisuje i Eric Horvitz, direktor za znanost u Microsoftu. Tekst se bavi pitanjem hoće li umjetna inteligenc­ija zapravo usporiti energetsku tranziciju u svijetu. Ako takav tekst supotpisuj­e i netko poput Horvitza čija je kompanija glavni ulagač u trenutačno najutjecaj­niju tvrtku u razvoju umjetne inteligenc­ije, a to je Open AI, onda je to nešto što vrijedi pročitati.

Osnovna teza nije nešto što već nismo čuli. Zbog naglog širenja i sve veće primjene umjetne inteligenc­ije potrebe za energijom višestruko će nadmašivat­i trenutne. Do tih saznanja došli su i u Vertivu, jednoj od vodećih tvrtki za izgradnju podatkovni­h centara, koji će pojavom umjetne inteligenc­ije vjerojatno i najvećim dijelom promijenit­i svoju svrhu, odnosno biti daleko više od pukog prostora za pohranu podataka. Jer, takvi će centri, i serveri i sustavi u njima, morati podnijeti daleko veća opterećenj­a nego do sada, a to se odnosi i na potrošnju električne energije jer će dobar dio odlaziti na hlađenje koje će morati biti vodeno umjesto kao do sada zračno. Logično je pretpostav­iti kako će to izazvati ukupno povećanje potrošnje električne energije pa tako usporiti energetsku tranziciju te utjecati na razinu stakleničk­ih plinova.

Prema tvrdnjama Horvitza i kolega mu suautora nitko za sada ne zna točno koliki će zapravo biti taj utjecaj. Tako ne znamo ni hoće li koristi koje bi umjetna inteligenc­ija vjerojatno donijela biti dovoljno velike da kompenzira­ju eventualno neočekivan­u potrošnju energije. Ono što za sada znamo jest da veliki modeli umjetne inteligenc­ije počivaju na milijunima posebno napravljen­ih procesora u za AI složenim podatkovni­m centrima opremljeni­ma snažnim sustavima za hlađenje. Samo procesori instaliran­i lani povuku između sedam i 11 TWh električne energije što je oko 0,04 posto globalnih potreba za strujom godišnje. To je još uvijek manje u odnosu na rudarenje kriptovalu­ta na koje se troši od 100 do 150 TWh kao i od konvencion­alnih podatkovni­h centara koji troše od 500 do 700 TWh, na što zajedno otpada između 2,4 do 3,3 posto globalne potražnje za električno­m energijom, barem prema podacima Međunarodn­e agencije za energiju za 2022. godinu. Prema svemu tome, u ovom trenutku na umjetnu inteligenc­iju otpada tek oko 0,01 posto emisija stakleničk­ih plinova što je procjena spomenute agencije jer na podatkovne centre i mreže prijenosa podataka otpada oko 0,6 posto. Samo, računalni kapacitet koji se koristi za uvježbavan­je jezičnih modela umjetne inteligenc­ije poraste za deset puta svake godine, a procjena je da će se potražnja za uslugama temeljenim­a na umjetnoj inteligenc­iji uvećati za 30 do 40 posto godišnje u sljedećih pet do deset godina. Logično, snažniji modeli umjetne inteligenc­ije trebat će i više energije.

Prema jednoj procjeni koja se iznosi u ovoj analizi potrošnja energije ove godine, povezana s korištenje­m umjetne inteligenc­ije, mogla bi biti deset puta veća nego što je bila 2023. Toliko se u Sjedinjeni­m Državama godišnje potroši na gledanje televizije. Ovdje se navodi da to ipak ne bi trebalo izazvati naglo povećanje emisije stakleničk­ih plinova jer se računa kako će tehnološki napredak povećati efikasnost korištenja energije i tako to kompenzira­ti. Takvo mišljenje stvoreno je na temelju iskustava u prethodnom desetljeću kada je došlo do naglog rasta broja podatkovni­h centara pa se nije dogodilo ništa sličnoga. Svakako se računa i na napredak u samim modelima gdje se navodi kako već danas manji modeli poput Microsofto­va Phi-2 i Googleova Gemini Nanoa mogu raditi ono što je sve donedavno bilo rezerviran­o samo za najveće modele. Također kompanije iz sektora svoje centre uspostavlj­aju u zemljama i regijama gdje postoji izobilje zelene energije, kao što je to Island. Sasvim je sigurno da će ugradnja umjetne inteligenc­ije u postojeće sustave od zdravlja pa do zabave prouzročit­i veću potrošnju električne energije. Pri tome pojeftinju­je eksploatac­ija nafte i plina pa nije nemoguće da se proizvođač­i energije dodatno okrenu tim izvorima koji će time biti još dostupniji i jeftiniji.

Od početka je jasno da bi rašireno korištenje umjetne inteligenc­ije sasvim sigurno moglo produbiti imovinski jaz u mnogim, poglavito siromašnim područjima, a sve to na ovaj bi ili onaj način moglo utjecati na razinu emisija. Kako će sve to izgledati u budućnosti, nitko ne zna, jasno je samo da se ne može tek kvantifici­rati utjecaje temeljeno na prijašnjim iskustvima drugih pa i sličnih sektora. Prema tome jedino se može razmišljat­i o različitim scenarijim­a koje bi korištenje umjetne inteligenc­ije moglo donijeti. Na nedavnom susretu s novinarima Igor Grdić, regionalni direktor za srednju i istočnu Europu i član IUprave tvrtke Vertiv Croatia, rekao je kako izazovi, odnosno zahtjevi pri izgradnji podatkovni­h centara zbog umjetne inteligenc­ije eksponenci­jalno rastu.

– Riječ je o najmanje peterostru­ko većoj potrebi za električno­m energijom za podatkovne centre koji će zapravo postajati “AI factories”, tvornice umjetne inteligenc­ije. Kada se gradi podatkovni centar, uzima se u obzir niz čimbenika poput sigurnosti, pa i političke stabilnost­i, ali i dostupnost­i energije, što će biti još važnije, kazao je Grdić.

Alex de Vries, postdoktor­and na VU Amsterdam, pokretač je bloga o digitalnoj održivosti Digiconomi­st. U izvješću objavljeno­m ranije ovog mjeseca u časopisu Joule, de Vries je analizirao trendove u korištenju AI energije. Predvidio je da bi trenutna AI tehnologij­a mogla godišnje potrošiti električne energije koliko i cijela Irska, a to je 29,3 teravat-sati godišnje. Postoji i još konkretnij­a statistika. Procjenjuj­e se da treniranje velikog jezičnog modela poput Chat GPT-3, na primjer, koristi nešto manje od 1300 MWh električne energije, otprilike koliko godišnje potroši 130 domova u SAD-u. Streamanje jednog sata na Netflixu zahtijeva oko 0,8 kWh električne energije. To znači da biste morali gledati 1,625.000 sati da biste potrošili istu količinu energije koja je potrebna za treniranje GPT-3. – Moglo bi se reći da jedna interakcij­a u velikom podatkovno­m modelu može potrošiti toliko energije kao da LED žarulja niske svjetline ostane uključena jedan sat, izračunao je de Vries. On tvrdi da bi se trebalo kritički razmišljat­i o tome koji proizvodi stvarno trebaju integracij­u umjetne inteligenc­ije. Na primjer, u de Vriesovu radu procjenjuj­e se da bi samo troškovi poslužitel­ja koštali Google 100 milijardi američkih dolara ako bi tražilica uključival­a umjetnu inteligenc­iju u svaku svoju pretragu. Bit će ključno shvatiti da umjetna inteligenc­ija nije čudotvorni lijek i da ima svoja ograničenj­a, navodi de Vries koji smatra da će na AI otpadati pola posto potrošnje električne energije u svijetu do 2027. godine.

 ?? ?? Prema jednoj procjeni, u ovoj godini potrošnja energije povezana s korištenje­m umjetne inteligenc­ije mogla bi biti deset puta veća nego što je bila 2023.
Prema jednoj procjeni, u ovoj godini potrošnja energije povezana s korištenje­m umjetne inteligenc­ije mogla bi biti deset puta veća nego što je bila 2023.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia