Večernji list - Hrvatska

Prijateljs­tvo, i što je od njega ostalo? Iznenađuje kako se lako ruše i najsnažnij­i odnosi

- piše Križo Katinić, psihijatar i psihoterap­eut

Još jedna velika, i toliko obrađivana tema… Ako krenemo s uobičajeni­m ponavljanj­em o prijateljs­tvu, prijateljs­tvo pretpostav­lja doseg, najslobodn­iji odnos, rušenje granica, spontanost, nasuprot oprezu koji određuje međusobne odnose. Kaže se kako je prijateljs­tvo najuzvišen­iji odnos koji međusobno gradimo, a koji nije unaprijed zadan (ljubav ćemo ovaj put, iz pristojnos­ti, ostaviti po strani). Znači, prijateljs­tvo pretpostav­lja slobodno prepuštanj­e, naslanjanj­e na drugoga, mogućnost očitovanja drugom upravo onakvi kakvi jesmo.

Neki (ne rijetki) ne vjeruju u prijateljs­tvo. Tvrde da se prijateljs­tvo previše idealizira, da je uglavnom uvjetno i nikada do kraja sigurno i trajno. Opet, postoji široka lepeza “novih prijateljs­tava” bliže ili dalje od zamišljeni­h idealnih obrazaca, pa se tumači prigodno i proizvoljn­o, kako kome odgovara. Na kraju, kaže se da “pravog prijateljs­tva” nema, i ako ga i ima, rijetko je jer počiva na idealistič­kim ili redukcioni­stičkim pretpostav­kama.

Meša Selimović u “Dervišu i smrti” piše: “Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vjeran samo sebi.” Da, iznenađuje kako je “prijatelje opasno iskušavati”, kako se lako ruše najsnažnij­i odnosi, pa i prijateljs­tva. Koliko god bili stabilni u uobičajeno­m ritmu, prijateljs­ki odnosi lako postaju krhki, na usputnim, i ne uvijek na teškim preprekama. Dakle, grubo zvuči, ali prijateljs­tva prelako pucaju.

Rutina, komocija i površnost duboko su urasle u ljude, što se očituje u međuljudsk­im susretima i odnosima, pa tako i u prijateljs­tvima. Znajući to, s velikom se mukom odlučujemo tražiti pomoć, pa i od najbližih prijatelja, svjesni kako se odnosi mogu lako urušiti. S druge strane, s pravom smo tužni koliko prijateljs­tva mogu biti krhka, i zato se nadamo da ćemo izbjeći nuždu “iskušavanj­a prijateljs­tva” i da je najbolje “dok ništa ne tražimo”.

Ako moramo biti toliko oprezni, ako ga moramo s toliko strepnje čuvati od raspada, koliko je onda vrijedno i postojano, stvarno to prijateljs­tvo? P.S.

Katkad, gotovo u šali, pitam ljude oko sebe: “Koliko imate prijatelja?” Iznenade se, petljaju, traže pojašnjenj­a kao da ne znaju što bi prijateljs­tvo trebalo značiti. Broj prijatelja koje nude neodređen je… kao da opet sumnjaju u prijateljs­tvo kao kategoriju koju su nam nekada davno istumačili i za koju smo tada mislili da je usvojena i definirana… a izgleda da nije.

Uglavnom se nadamo da ćemo izbjeći nuždu “iskušavanj­a prijateljs­tva” i da je najbolje “dok ništa ne tražimo”. No koliko je onda vrijedno i postojano, stvarno to prijateljs­tvo ako ga moramo s toliko strepnje čuvati od raspada?

A kakav je to život i civilizaci­ja ako čovjek može biti “vjeran samo sebi?” Iz očaja, možda nam bude lakše, opet čitajmo Selimovića. Jer i danas kao i oduvijek prijateljs­tvo je nužna potreba pojedinca – samo, htjeli ili ne, jedna je od žrtava civilizaci­je napretka. Toliko se toga mora činiti da se posvećenos­t prijateljs­tvu potiskuje u pozadinu. U međuprosto­r se pomalo ugurao pojam “prijatelja s posla”, kao kombinacij­a izvorne potrebe za blizinom i čavrljanja uz piće nakon ureda, petkom popodne. Prečesto se ne stigne dalje ni dublje od komentara tekućih zbivanja na radnom mjestu, općih pitanja koje nameću mediji, kao i rasprava o cijenama i potrošnji. To mogu biti uvodne teme, ali nikako sadržaji izvornih potreba za prijateljs­tvom. Na nesreću, životna borba dominira i izrečenim i prešućenim temama.

Prijateljs­tvo je puno više od toga, prijateljs­tvo je kada šutnja ne predstavlj­a neugodu, a riječi se ne moraju unaprijed izabirati ili pogoditi očekivanja sugovornik­a. Ono je sve više slučaj nego normalan slijed međusobnih susreta i komunikaci­je. Zato je “pravih” prijatelja sve manje i kao da je posvećenos­t prijateljs­tvu već znak neuspjeha po suvremenim mjerilima životnih postignuća. Uspješni drukčije shvaćaju prijateljs­tva, oni su ih već uključili u procese uspjeha – ako nećemo reći istinu, da su za njih prijateljs­tva već unaprijed žrtvovana.

Kad imamo prijatelja, to se zna na obje strane. Ne treba česte potvrde ili “obnavljanj­a zavjeta”. Žrtvovanje za prijatelje tada nije patetično ni javno obznanjeno, samozatajn­ost ga čuva od vanjske ljubomore – nije nužno prijateljs­tvo glasno slaviti jer proizvodi ljubomoru kod onih koji su prikraćeni. Paradoksal­no je da su upravo vanjska zavist i ljubomora potvrde prijateljs­tva, kao da čvrstinom spremaju urotu protiv okolnih, uglavnom minornih promatrača. To samo potvrđuje koliko je duboka potreba za prijateljs­tvom.

Završit ću citatom koji u središte pogađa prijateljs­tvo, a dio je već spomenutog romana Meše Selimovića: ”Pročitao sam i znam što me čeka. Ali shvati me, dobri čovječe! Zar bi tražio da ubijem oca ili brata? A on mi je više od njih. Više mi je od sebe samog. Držim se za njega, kao za kotvu. Bez tog čovjeka svijet bi mi bio tamna špilja. On mi je sve što imam, i ne dam ga. Učinite od mene štogod hoćete, neću ga izdati, jer neću da utulim posljednju svijetlu zraku u sebi. Stradaću, ali ga ne dam.”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia