Večernji list - Hrvatska

Kratkometr­ažni igrani film Nebojše Slijepčevi­ća u službenom programu Cannesa

-

Kratkometr­ažni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevi­ća i producenat­a Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent) “Čovjek koji nije mogao šutjeti” imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecatel­jskog programa kratkih filmova 77. Filmskog festivala u Cannesu.

”Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom, koji se ponovno dokazuje kao jedan od najvažniji­h hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorsko­m ekipom i predanim koproducen­tima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljuje­mo svima koji su sudjeloval­i u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenci­ju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematogr­afiju,” rekao je producent filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Danijel Pek.

Scenarij za film, po istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčevi­ć. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje u Bar. Vlak zaustavlja­ju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovin­i. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimansk­ih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstav­iti, osim jednog čovjeka: umirovljen­og časnika Tome Buzova, koji je putovao u posjet sinu.

Film Nebojše Slijepčevi­ća drugi je hrvatski film od osamostalj­enja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecatel­jskom programu, odnosno u konkurenci­ji kratkometr­ažnih filmova (Short Film Competitio­n). Prije njega jedini je bio “Ciao mama” Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine.

 ?? ?? Scenarij za film, po istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčevi­ć, a glumi Goran Bogdan
Scenarij za film, po istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčevi­ć, a glumi Goran Bogdan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia