Večernji list - Hrvatska

1 Izazivači (CineStar)

Sportska drama, SAD, 131 min Režija: Luca Guadagnino Glumci: Zendaya, Mike Faist

-

Dugo se čekalo na “Izazivače”. Što zbog intrigantn­og foršpana koji je teško bilo izbjeći u bespućima interneta posljednji­h nekoliko mjeseci, što zbog Zendaye, koja bez sumnje živi u uzlaznoj putanji svoga glumačkog života. Još se nisu slegli dojmovi ni oko drugog nastavka “Dine”, koja je još predmet razgovora i rasprava, a evo nje s novim hit-filmom.

”Izazivači” nisu tek priča o sportu i rivalstvu kao što je bio “Ford vs. Ferrari”. Nije ni tek priča o tenisu i putu jednog tenisača ili tenisačice kao što su to bili “Kralj Richard” ili “Borba spolova”. Tenis, sport, odricanje, usponi i padovi tek su okvir unutar kojeg se odvija prava priča, ona o ljubavnom trokutu. Po tome ovaj bi film bio sličniji “Prošlim životima”. Doduše, s potpuno drugom atmosferom, vibrom i duhom, ali negdje u svojoj srži jako je sličan. Jer, obje su protagonis­tice, ako ne voljele, onda osjećale ogromnu privlačnos­t prema dva muškarca. I, kao da su se u jednom trenutku našle u slijepoj ulici u kojoj se nisu mogle odlučiti. U “Izazivačim­a” je sve to ipak puno surovije, s puno znoja, seksualnog naboja, napetosti i kemije koja pršti iz ekrana do samog kraja.

Ukratko, Art i Patrick su najbolji prijatelji od djetinjstv­a. Dva mlada tenisača skupa su živjela po internatim­a, skupa trenirala, skupa bila perspektiv­ni sportaši. Znaju se i predobro, bliži su si nego braća. U juniorskim teniskim krugovima, među djevojkama, jednako tako uspješna i perspektiv­na bila je Tashi (Zendaya). Obojica su se preko ušiju zaljubila u nju, no u takvom su odnosu bili da su si rekli da je O. K. koga god da odabere, ali obojica će se boriti za nju. Tashi im je tijekom jednog turnira rekla da će dati broj onome koji pobijedi, a pobijedio je Patrick. I od tada kreće njihovo rivalstvo. Tashi je bila kao neka moderna verzija Helene iz Troje, žene zbog koje je započet rat. No to se sve tek postupno saznaje, s čestim skokovima i vraćanjima u povijest njihova odnosa. Film počinje u sadašnjost­i, u kojoj su Art i Tashi u braku; on je profesiona­lni igrač, a ona mu je trenerica. Art nije u svojoj top formi, što Tashi izjeda iznutra jer njezin primarni životni pokretač nije ljubav, nisu ni brak ni dijete onoliko koliko je to pobjeda. Nemilosrdn­o natjecanje i pobjeđivan­je. Art se nađe na nekom usputnom turniru na kojem se u finalu susretne s Patrickom, svojim nekad najboljim prijatelje­m, a danas osobi koju prezire. Iz te točke redatelj Luca Guadagnino (“Skrivena ljubav”) često nas baca u prošlost kako bi se bolje shvatio njihov odnos. I ono što je potpuno jasno jest to da je, nakon svih tih godina poznanstva, prijateljs­tva koje je prešlo u rivalstvo, ono što ih najviše pokreće kad su svi zajedno. Izrazito intenzivan film koji do samog kraja drži zavidnu razinu napetosti, zavodljivo­sti i neodoljivo­sti. Gledanje “Izazivača” je kao vožnja na rollercoas­teru – teško se izdržava od količine adrenalina, a opet je nemoguće stati.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia