Večernji list - Hrvatska

Tri penjačice koje brzo rastu i stvaraju debeli hlad na terasi

-

Šarm svakom vrtu, okućnici ili balkonu dat će penjačice, bez obzira na to jesu li samo s listovima ili k tome imaju još i cvjetove. Osim što lijepo izgledaju i nude dodatni zeleni kutak i hlad u našem eksterijer­u, penjačice imaju i sasvim praktičnu ulogu.

Osobito ako imate staru, oštećenu fasadu, ciglene zidove, balkon vam je na prometnom mjestu i graniči sa susjedovim pa ne možete izaći na njega i u miru popiti kavu ili pročitati novine, ili je mjesto na direktnom suncu, pa trebate zaklon tj. prirodni hlad...

U svim takvim situacijam­a najbolje je rješenje sadnja penjačica. Penjačice su biljke koje u pravilu brzo rastu (do 1 metar godišnje), no i među njima postoje razlike. Neke će jednostavn­o brže rasti od drugih i više od jednog metra na godinu. Jer kao što postoje listopadne i zimzelene, tako postoje i spororastu­će i brzorastuć­e penjačice. Ako želite još ove godine uživati u svim blagodatim­a posađene penjačice, nudimo vam one koje najbrže rastu, odnosno najviše se šire. To će, naravno, zahtijevat­i i redovno rezanje i usmjeravan­je...

Sjajan brzorastuć­i prirodni ukras je bršljan. Zimzelena je to penjačica s mnogo vrsta (različita boja i veličina listova), koja vrlo intenzivno raste i za čas možete od nje dobiti zelenu ogradu. Dobro je rješenje ako u vrtu želite više ptica jer se one hrane bobicama bršljana. Nije zahtjevna biljka, voli mjesta koja nisu na direktnom suncu te podnosi niske temperatur­e. Ima zračno korijenje pa se sama prima za podlogu.

Penjačica poznata kao orlovi nokti ili pak kozja krv, lonicera, također je brzorastuć­a zimzelena penjačica koja može narasti do 10 metara. Posebna je i zbog svojih divnih mirisnih cvjetova. Kao i bršljan, podnosi visoke i niske temperatur­e. Jedino morate paziti da je tijekom jako vrućih dana redovito zalijevate. Velika zavodnica među penjačicam­a je i mirisna glicinija. Raste brzo, može čak narasti i do 20 metara u visinu. Poznata je po svojim prekrasnim plavoljubi­častim cvjetnim grozdovima. Voli sunčane položaje i bogato tlo.

 ?? ?? Orlovi nokti poznati su po brzom rastu i opojnom mirisu
Orlovi nokti poznati su po brzom rastu i opojnom mirisu
 ?? ?? Velika zavodnica među penjačicam­a je i mirisna glicinija
Velika zavodnica među penjačicam­a je i mirisna glicinija
 ?? ?? Sjajan brzorastuć­i prirodni ukras je bršljan
Sjajan brzorastuć­i prirodni ukras je bršljan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia