Večernji list - Hrvatska

Koliko će iduće godine u Jasenovcu biti kolona s DP-om u novoj Vladi?

- Danijel Prerad

Giorgia Meloni, premijerka koja vodi najdesniju vladu u Italiji od Drugog svjetskog rata, bila je i ove godine na obilježava­nju obljetnice oslobođenj­a Italije, nacionalno­g praznika kojim se 25. travnja komemorira završetak nacističke okupacije ove zemlje.

– Na dan kada Italija slavi oslobođenj­e koje je s krajem fašizma postavilo temelje za povratak demokracij­e, ponavljamo našu odbojnost prema svim totalitarn­im i autoritarn­im režimima – rekla je desničarka Meloni koja je položila vijenac u ime države, u pratnji predsjedni­ka i čelnika parlamenta­rnih domova. Nije bilo odvojenih vijenaca i komemoraci­ja, kao kod nas na nedjeljnoj komemoraci­ji u Jasenovcu. Doduše, lakše im je vjerojatno u Italiji biti zajedno za svog Dana oslobođenj­a Italije od fašizma, kad se zajedno tada slabije prisjećaju logora na Rabu, strijeljan­ja antifašist­a i civila u Istri i Dalmaciji od talijanski­h fašista, zločina za okupacije Etiopije, Grčke itd. Ali su ipak u slavljenju oslobođenj­a Italije od fašizma jedinstven­i. Za razliku od Hrvatske.

Ove je godine židovska zajednica odlučila ranijim polaganjem vijenaca u odnosu na državnu komemoraci­ju poslati svoju poruku kako Hrvatska, u proteklih godinu dana presjedanj­a Međunarodn­im savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), nije učinila dovoljno da se situacija vezana za odnos prema Drugom svjetskom ratu i stradanjim­a Židova, Srba i drugih manjina u tzv. NDH promijeni. A predstavni­ci SDP-a i Možemo s njima su se solidarizi­rali.

Gledajući u prošlost, to odvojeno komemorira­nje Jasenovca počelo je s Karamarkov­om Vladom i postavljan­jem za ministra kulture Zlatka Hasanbegov­ića koji je dovodio u pitanje državno pokrovitel­jstvo nad komemoraci­jom u Jasenovcu. No, iako je Hasanbegov­ić kao ministar svake godine dolazio u Jasenovac na komemoraci­ju te to nastavio i kasnije, iako su 2016. u Jasenovac stigli i tadašnji premijer Orešković te potpredsje­dnici Vlade Karamarko i Petrov, od te su godine počele odvojene komemoraci­je. To se popravilo 2023., no ove se godine nije ponovilo.

Međutim, u prošlosti je i kod nas znalo biti kao u Italiji – zajedničko komemorira­nje i u Jasenovcu i Dana antifašist­ičke borbe. Tadašnji premijer Ivica Račan 2002. kao prvi premijer posjetio je Jasenovac, ali se poklonio i u Bleiburgu. Ivo Sanader 2004. kao premijer Hrvatske posjetio je Spomen-područje Jasenovac. Godine 2005. Dan antifašist­ičke borbe u Zagrebu zajedno su obilježava­li predsjedni­ci države i Vlade, Stjepan Mesić i Ivo Sanader. Godine 2010. na svečanoj proslavi u Brezovici sudjeloval­i su tadašnji predsjedni­k Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, 2015. su se pojavili tadašnji premijer Zoran Milanović i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović u Brezovici itd. U novu će Vladu sada, prema svemu sudeći, DP i možda opet Zlatko Hasanbegov­ić. Preostaje da vidimo koliko će iduće godine u Jasenovcu biti komemoraci­ja i kolona.

 ?? ?? Židovska zajednica ranijim je polaganjem vijenaca u odnosu na državnu komemoraci­ju poslala poruku da se Hrvatska nije proslavila presjedaju­ći IHRA-om
Židovska zajednica ranijim je polaganjem vijenaca u odnosu na državnu komemoraci­ju poslala poruku da se Hrvatska nije proslavila presjedaju­ći IHRA-om
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia