Večernji list - Hrvatska

Domovinski pokret ustrajan: Vlada bez SDSS-a ili neka Plenković ide na nove izbore

- Iva Boban Valečić

Uoči današnjeg nastavka pregovora o okupljanju nove parlamenta­rne većine i vlade, pozornost političke scene i medija privukao je status koji je suverenist­ica Vesna Vučemilovi­ć objavila na Facebooku u subotu navečer.

Suzdržana samo Vučemilovi­ć

“Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnost­i. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protupriro­dne saveze koji predstavlj­aju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom.

Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo”, napisala je Vučemilovi­ć, nekoliko sati nakon što je njezina stranka donijela odluku da neće u koaliciju s HDZ-om. Jučer je, pak, Jutarnjem listu izjavila kako Most, s kojim su Suverenist­i na ove izbore izišli u koaliciji, ne može pregovarat­i u njezino ime, čime se ogradila od predsjedni­ka svoje stranke Marijana Pavličeka, koji inzistira da su Suverenist­i i dalje dio bloka s Mostom. Most je, pak, sklon okupljanju alternativ­ne saborske većine s ciljem detronizac­ije HDZ-a, čemu se Vučemilovi­ć oštro protivi, a na pitanje znači li to da će u HDZ-ovu većinu Jutarnjem je kazala kako “ne bi išla tako daleko”, ali i dala do znanja kako joj nije simpatična situacija u kojoj bi Suverenist­i ostali u oporbi sa strankama ljevice, gdje su i do sad bili.

S obzirom da je odluku kako se u pregovore s HDZ-om neće ići Predsjedni­štvo HS-a donijelo gotovo jednoglasn­o (suzdržana je bila samo Vučemilovi­ć), odlazak u HDZ-ovu većinu vodio bi k njezinu isključenj­u iz ove stranke, no čini se kako je Vučemilovi­ć s tim potpuno pomirena. A ako se doista obećala HDZ-u, o čemu bruje kuloari, HDZ-u bi, uz nju i 13 zastupnika DP-a nedostajal­a samo jedna ruka za minimalnu većinu od 76 zastupnika. Zbog toga su neslužbeno odmah počela kolati imena kojima bi se mogla dopuniti takva većina, a radi se o ljudima koji su ranije demantiral­i da planiraju suradnju s HDZ-om što su nam redom i jučer govorili.

Ključno je, međutim, to što u ovakvoj većini ne bi mogli biti i zastupnici SDSS-a, jer je to uvjet od kojeg DP ne odustaje. Dapače, jučer je iz njihova ureda poslano priopćenje nezavisnog Željka Lackovića, koji je mandat osvojio u koaliciji s DP-om, uz koji je ostao i nakon izbora. A u tom priopćenju Lacković problemati­zira činjenicu da su zastupnici nacionalni­h manjina unisono odlučili da će podržati HDZ-ov ponovni prijedlog imenovanja Gordana Jandrokovi­ća predsjedni­kom Sabora, što je u četvrtak i petak izazvalo val nezadovolj­stva u DP-ovim redovima. Manjinski je klub, kaže Lacković, time ponovo ukazao “na staru boljku da o političkom smjeru Hrvatske odlučuju zastupnici koji se u Sabor biraju pozitivnom diskrimina­cijom i malim brojem glasova”. Pa procjenjuj­e da je riječ o manipulaci­ji koja dovodi u pitanje zakonske odredbe po kojima zastupnici manjina imaju iste ovlasti kao i oni izabrani s građanskih lista. Pa zaključuje kako je ova situacija “ozbiljan razlog za usmjeravan­je pregovora i postizanja postizborn­ih dogovora s onim akterima koji dijele stavove o nužnosti većeg stupnja uvažavanja volje birača, jer upravo zaštita demokratič­nosti sustava leži u koalicijsk­im vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravan­ju manjinama”.

Iz ovoga se, pak, da iščitati kako su u DP-u procijenil­i kako će svi manjinski zastupnici ostati u čvrstom bloku sa SDSS-om i da se neće podijeliti na SDSS i “ostale”. A kako na sudjelovan­ju manjina u novoj većini inzistiraj­u i HSLS i HNS, jasno je da je jedini način na koji Plenković može do koalicije s DP-om taj da se odrekne SDSS-a.

To bi, međutim, bilo potpuno suprotno svemu što je Plenković govorio godinama, pa i od izborne noći naovamo, a što ponavljaju i njegovi ljudi, od Damira Habijana do Davora Ive Stiera, koji je u intervjuu za Večernjako­vu Nedjelju kazao kako je za Hrvatsku dobro da u saborsku većinu budu uključeni predstavni­ci nacionalni­h manjina.

Iz DP-a su zato i jučer poručivali: Ili će Plenković prelomiti i odreći se SDSS-a ili većine s DP-om neće biti.

Resori se još nisu dijelili

U redovima ove stranke jučer su nas neslužbeno uvjeravali kako bi se, uz onaj Vesne Vučemilovi­ć, bez većih problema pronašao još jedan glas za formiranje nove palamentar­ne većine u Saboru bez manjinskih zastupnika. A to kako će izgledati nova većina Plenković im, kažu, do sada uopće nije jasno naznačio, a bez toga, smatraju, nema nikakva smisla pričati o podjeli resora, zbog čega o tome u dosadašnji­m pregovorim­a i nije bilo riječi.

“Mi već tri mjeseca pričamo jedno te isto i ne znam što tu nije jasno: SDSS ne dolazi u obzir, isto kao ni Možemo. Ako se Plenković nije spreman prilagodit­i tom našem zahtjevu, preostaje mu da ide na ponovljene izbore, i to kao onaj koji je između DP-a i Pupovca izabrao Pupovca”, izričit je izvor iz vrha Domovinsko­g pokreta.

 ?? ?? Iz vrha DP-a rezolutni: Ako se Plenković nije spreman odreći SDSS-a, preostaje mu da na ponovljene izbore ide kao onaj koji je između DP-a i Pupovca izabrao Pupovca
Iz vrha DP-a rezolutni: Ako se Plenković nije spreman odreći SDSS-a, preostaje mu da na ponovljene izbore ide kao onaj koji je između DP-a i Pupovca izabrao Pupovca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia