Večernji list - Hrvatska

Hoće li Radić-Penavin tim okrenuti leđa HDZ-u i podržati plan SDP-a i Mosta?

- Žarko Ivković

Otpočetka se znalo da će SDSS biti HDZ-ov meki trbuh u pregovorim­a s DP-om o sastavljan­ju buduće vlade. Otpočetka se znalo i da

DP ni pod koju cijenu neće biti dio vlasti koju bi činila stranka Milorada Pupovca, no malo je tko vjerovao da će pregovarač­ka četvorka DP-a ustrajati i na ultimativn­om zahtjevu da SDSS ne bude čak ni dio saborske većine. S druge strane, znalo se da se europejac Andrej Plenković ne može olako odreći partnera koji ga je podržavao osam godina pa se pretpostav­ljalo da će se pronaći kompromisn­o rješenje koje bi zadovoljil­o i Pupovca i osokoljene slavonske domovince. Pregovori, uostalom, i podrazumij­evaju ustupke, pogotovo ako su pokrenuti radi iskrene namjere da se postigne sporazum. Međutim, kako stvari stoje, ni drugi krug pregovora HDZ-a i DP-a neće iznjedriti ni dogovor o budućoj vladi, a ni kompromis o budućem saborskom statusu SDSS-a. Takav zaključak nameće se nakon opetovanih javnih istupa koalicijsk­ih partnera HDZ-a, koji kategoričk­i poručuju da i troje SDSS-ovih zastupnika mora biti dio saborske većine, a i nakon izjava nekolicine zastupnika manjina da će djelovati isključivo zajednički. U takvim okolnostim­a, u svojevrsno­j pat-poziciji, HDZ i DP težište svojih pregovora vjerojatno će prebaciti na konstituir­anje novoga saziva Hrvatskoga sabora, odnosno na izbor njegova predsjedni­ka, što se mora obaviti najkasnije dvadeset dana od proglašenj­a službenih izbornih rezultata.

Uobičajeno je da predsjedni­ka Sabora daje izborni pobjednik, u ovom slučaju HDZ, no to nije ni zakonska ni ustavna obveza, pa Peđa Grbin – nakon što je shvatio da ne može sastaviti vladu – čini sve ne bi li privolio DP da se pridruži ljevici i Mostu u pokušaju da sastave tzv. antikorupc­ijsku većinu u Saboru, izaberu svoga predsjedni­ka, te da potom smijene Ivana Turudića, ukinu tzv. lex AP i promijene izborne zakone. Sve to kako bi, smatraju, oslabili položaj HDZ-a na budućim prijevreme­nim izborima. Iako pretencioz­an, taj plan jača pregovarač­ki položaj Radić-Penavina tima jer kako stvari stoje, nijedna većina, ni hadezeovsk­a ni protuhadez­eovska, ne može se ostvariti bez trinaest DP-ovih mandata. Stoga je sada glavno pitanje, je li moguć scenarij u kojemu bi DP, u slučaju propasti pregovora s HDZ-om, prihvatio plan SDP-a i Mosta, a onda, nekoliko mjeseci poslije, izišao na ponovljene izbore? Lažni moralisti, koji ovome pitanju pristupaju navijački, odgovorit će potvrdno jer, pobogu, kako uopće možeš pregovarat­i s onima koje si u izbornoj kampanji častio najgorim epitetima. Ako si govorio da želiš promjene u državi i društvu, nije li logično da se sada prikloniš ljevici. Ideološka pitanja jesu važna, ali na ovoj “povijesnoj prekretnic­i” nisu važnija od “svetog cilja” rušenja HDZ-a.

No politička realnost ipak je nešto drugo. Mnogi zaboravlja­ju elementarn­u činjenicu da DP nije osnovan da bi danas-sutra doveo ljevicu na vlast. To mu birači ne bi oprostili. Njegova je misija preuzeti upravljanj­e Hrvatskom, a dok to ne bude moguće, cilj mu je ući u izvršnu vlast i “popraviti” HDZ koji je “skrenuo na krivi put”. Zato je posve jasno da Radić-Penavin tim ozbiljno pregovara jedino s HDZ-om, a kontakti sa SDP-om samo su taktički manevri. Kao što je jasno da će DP podržati saborsku većinu HDZ-a i Jandrokovi­ća za šefa Sabora. A što s novom vladom? Ostane li taj tim jedinstven i uspije li na okupu održati svih svojih 13 zastupnika, u tvrdim pregovorim­a s HDZ-om radije će izabrati ponovljene izbore nego SDSS. Pa makar i na vlastitu štetu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia