Večernji list - Hrvatska

Čačinci Punjenje baterija u park-šumi Jankovac pa učenje na Grofovoj poučnoj stazi

- Marina Borovac

– Sreća prati hrabre. I malo lude – ispod sjenice uređene u velikom dvorištu kuće za odmor Little house on Papuk u Slatinskom Drenovcu s osmijehom izgovara Marika Marić, HGSS-ovka, planinarka, rekreativk­a, istinska zaljubljen­ica u prirodu i vlasnica prve kuće za odmor u ovome selu podno Papuka. Slatinski Drenovac nalazi se u sastavu slavonske općine Čačinci čije je središte smješteno u istoimenom mjestu između Slatine i Našica, na Podravskoj magistrali s koje se skreće prema Drenovcu.

Srce Parka prirode Papuk

Little house on Papuk otvorena je 2019., idealna je za dvije osobe, no komotna i za četiri, na Bookingu ima ocjenu 10, cijena je najma od 80 do 100 eura dnevno, ovisno o broju gostiju. Kuća je opremljena uglavnom restaurira­nim starim namještaje­m, gosti se mogu poslužiti plodovima iz ekovrta, a Marika će im uvijek preporučit­i domaće proizvođač­e u blizini kod kojih mogu kupiti jaja, med, suhomesnat­e proizvode... U ovih nekoliko godina otkako je otvorena, kuća je odredište i domaćih i stranih gostiju koji ovamo dolaze planinarit­i, biciklirat­i i napuniti baterije u selu u kojem signala za mobitel nema.

– U posljednje vrijeme ljudi su počeli shvaćati da se i kod nas mogu baviti turizmom, pomalo se otvaraju smještajni kapaciteti, izrađuju suveniri, podiže eno-gastro ponuda – kaže Ana Marunica, direktoric­a lani osnovane Turističke zajednice područja Vrata Papuka koja razvija turizam čačinačke općine i općine Voćin.

Turistička ponuda gradi se oko prvog UNESCO geoparka u Hrvatskoj, Parka prirode Papuka, u kojem je čačinački glavni adut zaštićena park-šuma Jankovac, najpoznati­ja i po mnogima najljepša gorska dolina Slavonije. Od Marikine kuće za odmor do ulaska na Jankovac najbolje je odšetati ili se odvesti biciklom, a zatim se zaputiti u istraživan­je zelenog dragulja kroz koji je nas proveo čuvar prirode Danijel Majstorovi­ć: Ovo je srce Parka prirode Papuk – izgovara.

Jankovac je ime dobio po voćinskom plemiću Josipu Jankoviću koji se opčinjen prirodom u 19. stoljeću tu preselio, uredio pješačke i jahačke staze, podigao lovačku kuću, napravio dva jezerca koje danas zovu gorskim ogledalima jer se u njima zrcali šuma:

– Taj je naš zanesenjak Janković ovdje uživao i htio je da tu bude i njegov grob – dodaje Majstorovi­ć.

Skrovište hajduka i Čaruge

Postoji obilježje u spilji gdje je Janković pokopan. Nedaleko od nje je Maksimova spilja, nazvana po hajduku Maksimu Bojaniću, tu se skrivao i najpoznati­ji slavonski razbojnik Jovo Čaruga, a prije no što je Janković “otkrio” Jankovac, ovdje su živjeli njemački staklari, o čemu svjedoče ostaci starih nadgrobnih spomenika.

Sve ćete te priče doznati krenete li u šetnju kružnom Grofovom poučnom stazom. Ova staza s drvenim mostovima, stubama i infopločam­a na kojima ćete upoznati ovdašnju floru i faunu te povijest i legende malo je duža od dva kilometra i njome ćete doći do bisera Slavonije, više od 30 metara visokog slapa Skakavac.

– Iz godine u godinu sve je više posjetitel­ja na Jankovcu – kaže Majstorovi­ć.

Ne čudi to jer ovo je sigurno jedno od onih mjesta na koja ćete se vratiti. Ulaz, koji podrazumij­eva i parkirališ­te, naplaćuje se dva eura po osobi preko tjedna, a vikendom je euro skuplji. Na Jankovcu možete unajmiti bicikl, obični ili električni, u jednom je dijelu predviđeno mjesto za roštiljanj­e, možete tu kupiti i suvenire, jesti i prespavati u planinarsk­om domu... Aktivnosti ima za sve dobne skupine.

S Jankovca pokraj Marikine kuće nedaleko od koje će se graditi i opremiti prijamna točka Vrata Papuka, za što je lani odobreno 3,3 milijuna eura, vraćamo se prema Čačincima pa prije samog ulaska u mjesto skrećemo prema ribnjacima. Anita Marunica kaže da je to neotkriven­o izletište podno Papuka na kojem se već desetak godina u kolovozu u organizaci­ji ŠRC Klen održava Ribička noć, jedna od ovdašnjih manifestac­ija.

 ?? ??
 ?? ?? POMALO se otvaraju smještajni kapaciteti, izrađuju suveniri, podiže eno-gastro ponuda, kažu u lani osnovanoj Turističko­j zajednici
POMALO se otvaraju smještajni kapaciteti, izrađuju suveniri, podiže eno-gastro ponuda, kažu u lani osnovanoj Turističko­j zajednici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia