Večernji list - Hrvatska

Dinamo bi zadržao Vidovića, ali da ne plati 3,5 milijuna € Bayernu

- Robert Junaci

Nogometaši Hajduka pobijedili su Rudeš s 5:1 u 32. kolu HNL-a koje se igralo pred praznim tribinama Poljuda. Splitska momčad povela je već u četvrtoj minuti golom Rokasa Pukštasa, koji se u strijelce upisao i u 26. Samo dvije minute nakon toga na semaforu je i za Rudeš upisan pogodak, jer Pukštas je zabio autogol. Filip Krovinović bio je strijelac u 53. i 59. minuti, dok je Nikola Kalinić zabio u 71. Mogao je Hajduk i uvjerljivi­je slaviti da je bilo više preciznost­i. Trener Jure Ivanković bio je zadovoljan.

– Bili smo motivirani, razigrani, željeli smo što prije postići gol. Stvorili smo puno prilika, velika je razlika u individual­noj kvaliteti, a i Rudeš je igrao otvoreno i zbog toga smo stvarali prilike. Raduje me da sam iz igrača uspio izvući maksimum, da su pronašli unutarnju motivaciju. Oni moraju gledati sebe, a ne suparnika u svakoj utakmici. Žao mi je što nije bilo navijača, priuštili smo im do sada puno gorkih trenutaka, nadam se da su uživali pred malim ekranima i da će nam dati što veću podršku u sljedećoj utakmici – rekao je Ivanković pa otkrio kada se vraća Marko Livaja:

– On je dodatna kvaliteta, ali imamo mi igrača koji mogu pobjeđivat­i i bez njega. Marko se vratio u trenažni proces, protiv Varaždina bi mogao participir­ati.

Sad je sigurno, sjajni pogoci Gabriela Vidovića u dresu Dinama nisu nikakva slučajnost, u Varaždinu je ponovio taj potez u stilu Mislava Oršića, s lijeve strane ulazak prema sredini i onda s vrha suparničko­g šesnaester­ca lopta odlazi u suprotni gornji kut. Upravo je tim potezom Dinamu donio 1:0 pobjedu u Varaždinu i iznimno tri važna boda u borbi za naslov prvaka.

Snašao se na krilu

Oko Vidovića je dvojba, otkupiti ga od münchensko­g Bayerna ili je to ipak previše novca. Naime, on je u Dinamu na posudbi, plavi su za tih godinu dana münchensko­m gigantu platili pola milijuna eura, a imaju mogućnost njegove kupnje za 3,5 milijuna eura. Ako to Dinamo napravi, imat će iznimno perspektiv­nog igrača u svojim redovima, s tim da ga Bayern može ponovno otkupiti za deset milijuna eura.

Tri i pol milijuna eura doista je puno novca i sigurno je da će plavi dobro razmisliti mogu li toliko investirat­i u 20-godišnjeg mladog reprezenta­tivca naše zemlje. Dvojbe traju već neko vrijeme, idu u oba smjera jer je tako promjenjiv­o Vidović i igrao, a to je pak potpuno normalno, oscilacije u igri vrlo su svojstvene mladim igračima. Pa imao ih je i Martin Baturina i brojni mladi talenti prije njega. No, kad se već činilo da plavi neće otkupiti Vidovića onda on ponovno napravi puno toga.

Kad smo oscilacije spomenuli, pa i u Varaždinu je bilo tako, Gabriela nismo uopće zamijetili u prvom poluvremen­u, čak nam nije bilo jasno zašto je trener Jakirović mijenjao Špikića koji je bio puno življi od Vidovića. No, Jakirović je pogodio ostavljanj­em Vidovića u igri jer je u 52. sekundi drugog poluvremen­a povukao taj svoj fenomenala­n potez i, pokazalo se, donio veliku pobjedu u plavo obojenom Varaždinu.

Dinamova struka, dakle predsjedni­k Velimir Zajec, sportski direktor Marko Marić i trener Sergej Jakirović do kraja lipnja moraju riješiti te dvojbe. Koliko znam, kod Jakirovića ih nema iako to nije decidirano rekao.

– Imat ću svoje mišljenje o tome kad će se o tome pričati, ali to je pitanje za sportski sektor i sportskog direktora – rekao je nedavno Jakirović koji je promjenom formacije dobio i sve boljeg Vidovića.

– Odgovara mu ova uloga, razgovaram­o s igračima, dolazimo do rješenja. Nije mu problem to istrčati, ima slobodu u napadu, zabio je sjajan gol – dodao je Jakirović nakon sjajnog pogotka Vidovića u Maksimiru protiv Varaždina, a sad je Vidović to ponovio.

O mogućnosti otkupa Vidovića, kao i Kaneka od Bayerna i Sappora govorio je vršitelj dužnosti sportskog direktora Marka Marića.

Marić: Tražimo rješenje

– Razgovaram­o, želimo naći najbolje rješenje za klub, nijedan dogovor koji imamo s tim klubovima na kraju se ne mora realizirat­i baš na taj način, možemo naći bolje rješenje. Ako razvijemo tog igrača, ti klubovi mogu zaraditi više novca nego što bi sad dobili – objasnio je Marić.

Jedna je od vjerojatni­h opcija da se produži posudba na još godinu dana. Tako bi se Vidović i dalje razvijao, igrao u Dinamu jer teško je očekivati da bi tamo dobio važniju ulogu (dosad je upisao četiri nastupa za prvu momčad, ali samo 51 minutu, no piše mu se da je s Bayernom osvojio dva naslova prvaka), za tu godinu dana skratio bi mu se ugovor s Bayerom pa bi i otkup možda bio manji, možda bi pao na 2,5 milijuna koliko mu je po Transferma­rktu trenutačna tržišna vrijednost. No, to su nagađanja, vidjet ćemo što će Marko Marić uspjeti pregovarat­i s Bayernom.

Njegov veliki talent Bayern je prepoznao dok je bio u Augsburgu i doveo ga sa 17 godina, igrao je za U19 i U21 momčad te najviše za drugu momčad Bayerna. Prošlu je sezonu proveo na posudbi u nizozemsko­m Vitesseu, odigrao 25 utakmica i postigao četiri pogotka. U Dinamu je već upisao 35 nastupa, postigao je devet pogodaka i dodao im tri asistencij­e. S tim da je zapravo središnji vezni, a u Dinamu je na krilu. Kad je dolazio, rekao je da se u Dinamu želi nametnuti kako bi ga Bayern vratio. Na potezu su čelnici Dinama i Bayerna, baš kao i u slučaju Takura Kaneka. I njemu posudba ističe na ljeto, a za otkup Dinamo treba platiti 1,1 milijun eura. No, i tu će se pregovarat­i, Takuro bi, bar tako ovih dana pišu japanski mediji, rado ostao u Dinamu, u Europi, još se ne bi vratio u svoj Sapporo, pa je moguće da se i tu produži posudba, iako Kaneko isto igra u promjenjiv­oj formi.

Kaneko bi još ostao u Dinamu, no plavima je puno dati 1,1 milijun eura za otkup, i njega će se pokušati ostaviti na posudbi ili smanjiti odštetu

Rukometaši Nexea ipak će igrati za prvaka Hrvatske. Dva kola prije kraja, nakon što su kod kuće odigrali 28:28 s Porečom, bila je to nemoguća misija. Naime, u tom trenutku Sesvećani su imali isti broj bodova, ali i puno lakši raspored do kraja Paket24 Premijer lige za prvaka. Računali su Sesvećani na pobjede u gostima kod Varaždina te doma protiv Poreča, a pritom je bilo teško očekivati da će Našičani pobijediti Zagreb u Kutiji šibica. S takvim scenarijem Sesvete bi bile druge i nadmetale bi se sa Zagrebom za naslov.

No sve se promijenil­o nakon neočekivan­og poraza Sesveta kod Varaždina (29:30). Sada je sve jasno kolo prije kraja bez obzira na to kako završile utakmice Zagreb – Nexe i Sesvete – Poreč. Našičani imaju dva boda više pa, čak da i izgube, bit će drugi jer su u međusobnom ogledu bolji od Sesvećana. Tako će utakmica posljednje­g kola Lige za prvaka u nedjelju 3. svibnja između Zagreba i Nexea ujedno biti i utakmica za bodove za naslov. Za sada Zagreb ima dva boda jer su dobili Nexe za zelenim stolom zbog prekida u Našicama.

Novom pobjedom Zagreb bi došao na četiri boda, a naslov osvaja ona momčad koja prva u međusobnim susretima osvoji šest bodova. Treća utakmica igra se također u Zagrebu i u slučaju pobjede izabranika Andrije Nikolića naslov ostaje u Zagrebu. Naravno, sada i Našičani imaju svoju računicu. Krešimir Ivanković, novi trener, može pobjedom u Zagrebu sve vratiti na početak ....

– Malo se poboljšala atmosfera nakon prilike koju smo dobili. Zagreb je i dalje veliki favorit, posebno na svom parketu. Pokušat ćemo iznenaditi, ali bit će jako teško. Uvjeren sam da će atmosfera biti sjajna, hrvatski rukomet je to zaslužio u sezoni kada je Zagreb bio odličan u Ligi prvaka, a reprezenta­cija izborila OI – rekao je Krešo Ivanković, trener Nexea.

 ?? ?? GABRIEL VIDOVIĆ u Varaždinu je postigao svoj deveti pogodak za Dinamo u ovoj sezoni i plavi bi ga rado zadržali na Maksimiru
GABRIEL VIDOVIĆ u Varaždinu je postigao svoj deveti pogodak za Dinamo u ovoj sezoni i plavi bi ga rado zadržali na Maksimiru
 ?? ?? NOGOMETAŠI HAJDUKA upisali su nova tri boda, ali pred praznim Poljudom
NOGOMETAŠI HAJDUKA upisali su nova tri boda, ali pred praznim Poljudom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia